Θεσσαλονίκη: Ψάχνουν απαντήσεις για τους θανάτους των 2 παιδιών
Οι ξαφνικοί θάνατοι του 7χρονου Μάριου και της 3χρονης Κατερίνας από την Θεσσαλονίκη έχουν προκαλέσει βαθιά θλίψη και πολλά ερωτήματα. Τα δύο παιδιά έχασαν την ζωή τους με διαφορά λίγων ημερών και ακόμη δεν έχουν καθοριστεί οι ακριβείς αιτίες των θανάτων τους.
Στις σορούς των δύο παιδιών έχουν πραγματοποιηθεί νεκροψίες-νεκροτομές και οι αρχές αναμένουν τα αποτελέσματα των ιστολογικών εξετάσεων προκειμένου να καθορίσει τα αίτια των θανάτων. Σύμφωνα με τους γιατρούς, στο σώμα του 7χρονου εντοπίστηκε το μικρόβιο της λεγιονέλλας η οποία προκαλεί την νόσο των λεγεωνάριων. Η συγκεκριμένη νόσος είναι μία οξεία λοίμωξη που μπορεί να προκαλέσει θάνατο και το μικρόβιο προέρχεται από τα κλιματιστικά των σπιτιών.
Η οικογένεια της 3χρονης έχει αναθέσει σε τεχνική σύμβουλο να εξετάσει τον ογκώδη ιατρικό φάκελο το παιδιού προκειμένου να ρίξει φως στον μυστηριώδη θάνατο του. Το κοριτσάκι νοσηλεύθηκε για 11 ημέρες στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου και στη συνέχεια κρίθηκε απαραίτητο να μεταφερθεί στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο. Ωστόσο ήταν αργά για την 3χρονη που άφησε την τελευταία της πνοή πριν την μεταφορά.
Ο διευθυντής ΕΣΥ της Β’ Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο «Γ. Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος διέψευσε ότι οι θάνατοι των παιδιών συνδέονται με το εμβόλιο του κορωνοϊού. «Με έκπληξη βλέπω και εγώ τέτοιες θεωρίες. Είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα. Εμείς στις ΜΕΘ αυτό το κλινικό σύνδρομο της ανεπάρκειας πολλαπλών οργάνων, με πολύ μεγάλη θνητότητα, το βλέπουμε πολύ συχνά», είπε στην ΕΡΤ ο Νίκος Καπραβέλος.
Και συνέχισε: «Είναι τραγικό το γεγονός. Χρειάζονται απαντήσεις όμως με υπευθυνότητα. Και τα δύο νοσοκομεία, το Παπαγεωργίου και το Ιπποκράτειο έχουν πιθανότητες σε κάποιες διαγνώσεις όμως περιμένουν και τα μικροσκοπικά αποτελέσματα των ιστολογικών εξετάσεων, τα οποία δυστυχώς η Θεσσαλονίκη τα στέλνει στην Αθήνα.
Παράλληλα εξήγησε ότι η πιο συνηθισμένη εξήγηση για τους θανάτους είναι το λοιμώδες νόσημα και έκανε έκκληση προκειμένου να δοθεί προτεραιότητα στα αποτελέσματα των εξετάσεων και να δοθούν απαντήσεις. «Δεν είναι συνηθισμένο δύο παιδιά να χάνουν τη ζωή τους. Τα ερωτήματα που έχουμε σαν ιατρική κοινότητα και σαν κοινωνία θα πρέπει να απαντηθούν, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, για να μη δώσουν λαβή σε τέτοιες θεωρίες που δεν έχουν καμία επιστημονική βάση», τόνισε ο Νίκος Καπραβέλος.