Το μυστήριο με την ώρα θανάτου της Ίριδας – Oι αντιφάσεις μάνας και θείας
Τις αντιφάσεις που υπάρχουν στα γεγονότα γύρω από το θάνατο της Ίριδας Δασκαλάκη, μεταξύ των υπολοίπων στην υπόθεση της Πάτρας, εξετάζουν και πάλι οι Αρχές έπειτα από τις εξελίξεις με το θάνατο της Τζωρτζίνας.
Με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι η υπόθεση του αιφνίδιου θανάτου του 6 μηνών βρέφους είχε κλείσει πρόωρα, πλέον η κάθε λεπτομέρεια εξετάζεται από την αρχή και υπό νέο πρίσμα.
Η ώρα θανάτου στο επίκεντρο
Αρχικά ο θάνατός της είχε αποδοθεί σε αγενεσία φλεβόκομβου, ωστόσο υπήρξαν πολλά ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα, με τις αντιφάσεις μεταξύ των μαρτύρων να προβληματίζουν και την ακριβή ώρα θανάτου να παραμένει ακόμα και σήμερα μυστήριο.
«Τα πιο συχνά ευρήματα που ψάχνουμε για να μπορέσουμε να ορίσουμε την ώρα θανάτου είναι οι πτωματικές υποστάσεις, η μυϊκή ακαμψία και φυσικά η θερμοκρασία του σώματος» δήλωσε ο ιατροδικαστής, Δημήτρης Γαλεντέρης.
Στην περίπτωση της μικρής Ίριδας όμως, δεν επιλήφθηκε ιατροδικαστής για να εκτιμήσει την ώρα θανάτου αλλά το ΕΚΑΒ το οποίο επιτόπου έκανε προσπάθειες ανάνηψης για να το σώσει.
«Εκείνη την ώρα θα κάναμε ιατροδικαστικό έλεγχο ή θα προσπαθούσαμε να σώσουμε μια ζωή; Αν έχει αρχίσει η σήψη ή υπάρχει νεκρική ακαμψία, που σημαίνει ότι είναι 4 – 5 ώρες που έχει πεθάνει ο άνθρωπος, τότε δεν το κάνουμε. Αλλά δεν είχαμε τέτοια σημάδια στο παιδί» δήλωσε αποκλειστικά στο LIVE NEWS μέλος του πληρώματος του ΕΚΑΒ.
Το γεγονός λοιπόν πως δεν υπήρχε ακαμψία στο βρέφος οδηγεί τον ιατροδικαστή Δημήτρη Γαλεντέρη στο συμπέρασμα πως η ώρα θανάτου του παιδιού τοποθετείται στα 60 λεπτά πριν από την έλευση του ασθενοφόρου, δηλαδή στις 10:30.
«Ένας γενικός κανόνας ορίζει πως η θερμοκρασία πέφτει 1 βαθμό ανά ώρα. Συνεπώς αν θεωρήσουμε ότι έχασε 1 βαθμό όταν ανέλαβε το ΕΚΑΒ, κρίνουμε ότι η ώρα θανάτου ήταν μία ώρα πριν την έλευση του ασθενοφόρου. Το ΕΚΑΒ έφτασε στο σπίτι στις 11:30 οπότε οφείλουμε να τοποθετήσουμε τον θάνατο περί τις 10:30» εξήγησε ο ιατροδικαστής.
Αν η ώρα θανάτου τοποθετείται περί τις 10 και μισή, τρεις άνθρωποι -η Ρούλα, η αδελφή της, Δήμητρα και η μικρή Τζωρτζίνα- βρίσκονταν επί 1 ώρα στο ίδιο σπίτι με το νεκρό βρέφος. Ουδείς όμως δεν το αντιλήφθηκε.
Οι αντιφάσεις που προβληματίζουν
«Επειδή βρήκα ένα παιδί νεκρό, είμαι συνεργός; Δηλαδή οι γιατροί που βρήκαν δύο, και την Μαλένα και την Τζωρτζίνα, δεν είναι συνεργοί;» είπε χαρακτηριστικά η αδερφή της 33χρονης κατηγορούμενης.
Η θεία του αδικοχαμένου βρέφους είναι η πρώτη που μπαίνει στο δωμάτιο εκείνο το πρωινό μετά από υπόδειξη της μητέρας. Στην κατάθεση της στην Αστυνομία θα περιγράψει τις εφιαλτικές στιγμές.
Η κατάθεση της Δήμητρας Πισπιρίγκου
«Το μωρό ξύπνησε κατά τη διάρκεια της νύχτας μία φορά, περί τις 02.30. Η μαμά του πήγε από πάνω του, της έβαλε την πιπίλα της, την σκέπασε και το μωρό ξανακοιμήθηκε» είπε μεταξύ άλλων η Δήμητρα Πισπιρίγκου.
Σε συνέντευξη πάντως που είχε παραχωρήσει, η θεία αποκαλύπτει πως το μωρό ξύπνησε και στις 7.30. Κάτι που στην κατάθεση της, δεν είχε αναφέρει.
«Γύρω στις 7.30 περίπου το παιδί έκλαψε, το ακούσαμε και οι δύο, της λέω της Ρούλας: ‘Πήγαινε εσύ’, γιατί μέσα στον ύπνο μου δεν ήθελα να σηκωθώ εγώ. Πήγε η Ρούλα, της έβαλε την πιπίλα, το σκέπασε και ξανακοιμήθηκε».
Διαφορετικές ώρες θα πει και για τον χρόνο που βρήκε νεκρό το μωρό. Στην κατάθεση της την επομένη του θανάτου θα πει ότι στις 11.30 εντόπισε νεκρή την Ίριδα, στις 11.37 κάλεσε το ΕΚΑΒ και 5 λεπτά μετά έφτασε στο σπίτι ασθενοφόρο. Είναι ο ίδιος άνθρωπος όμως που σε συνέντευξή της είχε πει ότι:
«Έντεκα και μισή είναι η ώρα θανάτου του παιδιού, δεν είναι η ώρα που βρήκα το παιδί. Το παιδί το βρήκα 11 παρά τέταρτο».
Αυτός ο ισχυρισμός της πάντως, κουμπώνει απόλυτα με την εκτίμηση του ιατροδικαστή πως ο θάνατος είχε επέλθει κατά τις 10.30. Αν τελικά το μωρό είχε βρεθεί νεκρό στις 10.45 γιατί η κλήση για ασθενοφόρο, έγινε μία ώρα μετά;
Ηχητικό ΕΚΑΒ: Έχουμε κυρία η οποία αναφέρει έξι μηνών παιδάκι χωρίς αισθήσεις, 11:37.
Η ίδια η μητέρα από την άλλη, μιλούσε για το χαμό του μωρού της, το… ξημέρωμα. Και μάλιστα όχι μία, αλλά δύο φορές. Στις 2 Σεπτέμβρη του 21 έγραφε: «Σε χάρηκα μόνο 6 μήνες και ξαφνικά ένα ξημέρωμα μου έφυγες» και στις 23 Σεπτέμβρη ξαναέγραφε: «Η τελευταία σου φωτογραφία εκείνο το ξημέρωμα που έφυγες».
Αλλά δεν είναι μόνο οι ώρες.
Τι (δεν) είδε η Τζωρτζίνα;
Η Ρούλα Πισπιρίγκου θα πει αρχικά πως η Τζωρτζίνα ήταν μπροστά στον θάνατο της Ίριδας.
«Η Τζωρτζίνα είναι ένα πανέξυπνο παιδί το οποίο καταλάβαινε τα πάντα. Φοβόταν γιατί το περιστατικό με την μπέμπα έγινε μπροστά στα μάτια της» είχε δηλώσει η 33χρονη κατηγορούμενη.
Κάτι που λίγες μέρες μετά θα το αναιρέσει στη συνέντευξή της με την Αγγελική Νικολούλη.
«Δεν ξύπνησε και η Τζωρτζίνα. Δεν άκουσε τίποτα από το μωρό;» την ρώτησε η έμπειρη δημοσιογράφος και εκείνη απάντησε: «Όχι, όχι. Δεν είδε».
Ωστόσο, η εκδοχή της θείας, Δήμητρας Πισπιρίγκου ήταν διαφορετική. «Ήρθε το ΕΚΑΒ. Πήραν το παιδί, θυμάμαι τη Ρούλα και τον Μάνο να φωνάζουν και να τους λένε «σώστε το σας παρακαλώ. Είναι το δεύτερο παιδί». Ξύπνησε η Τζωρτζίνα και με ρώταγε τι έγινε».
Και ο Μάνος Δασκαλάκης θυμόταν διαφορετικά τα όσα έγιναν στο σπίτι. «Έχω πάθει σοκ, δεν ξέρω τι να πρωτοκάνω και από δίπλα η Τζωρτζινούλα, την είχε τραβήξει η Δήμητρα και φώναζε «το παιδί. Μην μου πάρεις κι αυτό το παιδί» ήταν η δήλωση του Μάνου Δασκαλάκη.
Στο «μικροσκόπιο» οι ιστολογικές της Μαλένας
Την ώρα που οι Αρχές προσπαθούν να βγάλουν άκρη με τις διαφορετικές εκδοχές των μαρτύρων στον θάνατο της Ίριδας, οι ιατροδικαστές έχουν βάλει στο μικροσκόπιο τις ιστολογικές της Μαλένας.
«Θα πρέπει να γίνουν εκ νέου όλες οι εξετάσεις. Αυτό είναι χρονοβόρο. Θεωρώ ότι μέσα στις επόμενες 2-3 εβδομάδες θα έχουμε αποτελέσματα» ανέφερε ο ιατροδικαστής, Δημήτρης Γαλεντέρης.
Οι πρώτες τοξικολογικές της Μαλένας πάντως, που πρώτο το LIVE NEWS είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας, ήταν καθαρές ενώ είχε ελεγχθεί και η χορήγηση κεταμίνης που είχε βγει αρνητική.
«Ναι είχαμε ψάξει κεταμίνη στην Μαλένα και δε βρέθηκε, είχαμε ψάξει. Αυτό είναι εκατό τοις εκατό σίγουρο και επιβεβαιωμένο. Οι εξετάσεις της Μαλένας ήταν καθαρές, δεν βρέθηκε απολύτως τίποτα, καμία ουσία, ούτε φαρμακευτική, ούτε ναρκωτική, τίποτα, τίποτα» είπε ο τοξικολόγος της Μαλένας.
Δεδομένης της απουσίας βιολογικών υγρών μετά το πέρας 3 χρόνων, οι ιατροδικαστές επιχειρούν να βρουν ευρήματα μέσα από τους ιστούς του κοριτσιού.
«Εμείς τότε ψάξαμε το αίμα. Εάν έχουν φυλαχτεί κι άλλα κομμάτια του σώματος δηλαδή εάν έχουν φυλαχτεί ιστοί, μαλλιά ή οτιδήποτε άλλο μπορεί θεωρητικά να αναλυθεί κι αυτό. Δεν είναι πολύ εύκολο να βγει κάτι γιατί αυτές οι οργανικές ουσίες, τα φάρμακα μέσα στη συντήρηση που τους κάνουν, δηλαδή μέσα στη φορμόλη ενδέχεται να έχουν καταστραφεί σε ένα βαθμό» προσθέτει ο τοξικολόγος.
Αυτό το δύσκολο εγχείρημα έχουν αναλάβει οι κορυφαίοι ιατροδικαστές, Καρακούκης και Καλόγρηας, με την κοινή γνώμη να αναμένει τα πορίσματα τους με κομμένη την ανάσα.