Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Ελβετία: Σπάνιο ελληνικό νόμισμα πουλήθηκε στην τιμή ρεκόρ των 162.000 ευρώ

Ένα σπάνιο ελληνικό νόμισμα των 50 δραχμών έφτασε στην τιμή ρεκόρ των 162.000 ευρώ, σε δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Ελβετία.

Το νόμισμα πουλήθηκε στις 17 Νοεμβρίου σε δημοπρασία με άλλα ιστορικά νομίσματα, όπως αναφέρει το Greek Reporter.

Εκδόθηκε από την ελληνική κυβέρνηση το 1876 και μόνο 182 τέτοια νομίσματα κόπηκαν στο Νομισματοκοπείο του Παρισιού. Τότε, το εκκολαπτόμενο ελληνικό κράτος σκόπευε να προωθήσει τον εκσυγχρονισμό της χώρας δείχνοντας ότι η Ελλάδα θα ακολουθούσε το ευρωπαϊκό πρότυπο της κοπής μεγάλων χρυσών νομισμάτων.

Το νόμισμα, το οποίο μπήκε σε δημοπρασία, ήταν στην καλύτερη κατάσταση από οποιοδήποτε άλλο στην αγορά τα τελευταία χρόνια, έχοντας πιστοποίηση με MS65 + και πουλήθηκε σε ξένο αγοραστή.

1

Επιπλέον, ένα ακόμη νόμισμα που δημοπρατήθηκε ήταν το 5δραχμο του 1833, που έφθασε στην τιμή των 8500 ευρώ. Πρόκειται για το πρώτο ασημένιο νόμισμα που παρήχθη από το νομισματοκοπείο της Αθήνας το 1843 με το σήμα της κουκουβάγιας, ενώ παλαιότερα αυτά τα νομίσματα είχαν παραχθεί στα νομισματοκοπεία του Μονάχου και του Παρισιού.

Το συγκεκριμένο νόμισμα δεν ήταν σε τόσο καλή κατάσταση, όσο αυτό των 50 δραχμών. ωστόσο έχει μεγάλη συλλεκτική αξία λόγω της σπανιότητάς του. Σε γενικές γραμμές, όλα τα νομίσματα που κόπηκαν κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Όθωνα και τα οποία είναι ακόμα σε καλή κατάσταση έχουν υψηλή συλλεκτική αξία.

1

Το νόμισμα των 100 δραχμών του 1935 επίσης πουλήθηκε έναντι 32.000 ευρώ. Αυτό το νόμισμα ήταν αναμνηστικό που εκδόθηκε σε λίγα αντίτυπα για να τιμήσει την Αποκατάσταση της Μοναρχίας το 1935 και παρήχθη από ιδιωτικό νομισματοκοπείο στο Λονδίνο το 1940.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ελληνικό κράτος τότε, ενώ διέταξε την κοπή των συγκεκριμένων νομισμάτων, δεν είχε χρήματα να τα πληρώσει με αποτέλεσμα οι εκδότες να τα θέσουν στη διάθεση των ιδιωτών συλλεκτών για να καλύψουν τα έξοδά τους.

1

Ο Έλληνας πίσω από τη δημοπρασία που έσπασε ρεκόρ

Την επιτυχημένη αυτή δημοπρασία επιμελήθηκε ο Νίκος Μαθιουδάκης και η εταιρεία του Attica Auctions σε συνεργασία με μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες δημοπρασιών στην Ελβετία.

Τα πολλά χρόνια του στον διάσημο βρετανικό οίκο δημοπρασιών Sotheby’s, η ιδιοκτησία μιας γκαλερί στο Mayfair καθώς και οι συναλλαγές του σε επιλεκτικές παγκόσμιες αγορές κάνουν τις δημοπρασίες του να αξίζουν τον κόπο για κάθε συλλέκτη.

Ο Νίκος Μαθιουδάκης δραστηριοποιείται πλέον στην Ελλάδα αφού πιστεύει ότι είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη ιστορία και πλούτο σε συλλεκτικά νομίσματα, χαρτονομίσματα, γραμματόσημα, μετάλλια και πολλά άλλα. Οι Attica Auctions, που διεξάγονται με διεθνή πρότυπα στον κλάδο, προσφέρουν πολυτελείς εμπειρίες σε όλους τους παρευρισκόμενους.

1
Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!