Κοροναϊός τώρα: 28 νεκροί στη χώρα μας, 966 συνολικά τα κρούσματα
Στα 966 ανέρχονται συνολικά τα κρούσματα του κοροναϊού στην Ελλάδα καθώς σήμερα ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 74 νέα περιστατικά και 52 εξιτήρια. Ακόμη οι νεκροί στην Ελλάδα ανέρχονται σε 28 ενώ συνολικά 66 βρίσκονται σε ΜΕΘ και 65 είναι διασωληνωμένοι.
Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, το 86% είναι άνδρες και έχουν υποκείμενο νόσημα. Μάλιστα, ο λοιμωξιολόγος απηύθυνε μήνυμα προς όσους επιστρέφουν στη χώρα να παραμείνουν σε καραντίνα σημειώνοντας ότι «η επιστροφή στην πατρίδα δεν σε διασφαλίζει από την έκθεση στον ιό ή τη διασπορά του». Διευκρίνισε δε, ότι υπάρχουν test στην αγορά τα οποία μπορεί να μην κάνουν σωστή διάγνωση για τον κοροναϊό και κάλεσε τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα. «Τα πιο αξιόπιστα τεστ είναι τα μοριακά τεστ που προκρίνονται από τους διεθνείς φορείς και χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο. Τα τεστ των αντισωμάτων δεν είναι για αυτή τη φάση της επιδημίας».
Ο λοιμωξιολόγος σημείωσε πως σε παγκόσμιο επίπεδο τα κρούσματα ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο. Αναφέρθηκε δε, σε έρευνες που έχουν διεξχαθεί στο εξωτερικό, και συγκεκριμένα στο Ηνωμένο Βασίλειο, και σχολίασε πως, ακόμη και με ημί-μετρα που έχουν ληφθεί στο εξωτερικό, σώζονται εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές. «Η Κίνα έκλεισε τα σύνορά της γιατί φοβάται νέο κύμα επιδημίας. Όχι γιατί είναι θανατηφόρος ιός αλλά γιατί διαδίδεται γρήγορα και ένα ποσοστό 5% χρειάζεται νοσηλεία και διασωλήνωση». «Η γρήγορη, συλλογική και συντονισμένη εφαρμογή μέτρων γλιτώνει, μέχρι ώρας, την πατρίδα μας από τους θανάτους», κατέληξε.
Ο κ. Τσιόδρας έκανε λόγο για νέες ενέργειες από πλευράς ΕΚΠΑ για τη μελέτη του ιού ενώ αναφέρθηκε και στις θετικές ειδήσεις της ημέρας που αφορούσαν μία μητέρα που γέννησε ενώ είχε κοροναϊό και έναν ηλικιωμένο 101 ετών που πήρε εξιτήριο.
Χαρδαλιάς: Δεν υπάρχει χώρος για εφησυχασμό
«Όλοι κάνουμε θυσίες – μικρότερες ή μεγαλύτερες. Σημασία, όμως, έχει να ακολουθούμε πιστά τους κανόνες και αυτός είναι ο μονόδρομος για να ξεπεράσουμε τον γολγοθά», σημείωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και αναφέρθηκε σε υλικό που έχει παραλάβει η Ελλάδα, ήδη από χθες, από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, συνολικής αξίας 11 εκατ. ευρώ.
Η εντατικοποίηση των ελέγχων είχε ως αποτέλεσμα να κοπούν νέα πρόστιμα, σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, που σχολίασε ότι «κάθε αναίτια μετακίνηση δημιουργεί πρόβλημα στο κοινωνικό σύνολο και όλοι όσοι βρίσκονται σε καραντίνα, θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα για όσο τους έχει ζητηθεί. Δεν το ζητούμε, το απαιτούμε ως κοινωνία».
«Δίνουμε έναν πόλεμο και θα πρέπει να τον κερδίσουμε. Και ο τρόπος για να το πετύχουμε είναι ένας: μένουμε σπίτι», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.
Αποσωληνωμένοι και καραντίνα
Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε, ύστερα από ερώτηση των δημοσιογράφων, και στα ποιοτικά και ηλικιακά χαρακτηριστικά των ανθρώπων που νόσησαν και αποσωληνώθηκαν ενώ βρίσκονται σε σταθερή κατάσταση. Όπως είπε ο λοιμωξιολόγος, η ηλικία τους ήταν 52-67 ετών ενώ οι δύο από τους τέσσερις είχαν κι άλλα προβλήματα. Μάλιστα, ξεκαθάρισε πως όλοι τους πήρανε κατάλληλη θεραπεία ενώ επανέλαβε, αναφορικά με τα test για τα οποία ρωτήθηκε εκ νέου, ότι δίνεται προτεραιότητα για τον μοριακό έλεγχο και όχι για τα τεστ αντισώματος καθώς «μπορεί να είσαι στην τρίτη ή τέταρτη ημέρα και να μην έχεις εκδηλώσει τα συμπτώματα».
«Πριν λίγο 6.687 συμπολίτες μας που επαναπατρίστηκαν βρίσκονται σε καραντίνα. Από τις περιοχές που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο πρόβλημα, έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με ελέγχους», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς. Ο κ. Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε ότι όλος ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε επαγρύπνυση. Σε όλη τη χώρα, ό, τι πρέπει να κάνουμε, το κάνουμε με ιδιαίτερο ζήλο», κατέληξε.
Τα κύρια φάρμακα
Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, τα κύρια φάρμακα είναι η ριτοναβίρη, όταν είναι διαθέσιμη, η χλωροκίνη που υπάρχει σε άφθονες ποσότητες στη χώρα και ακολουθούν όλα τα υπόλοιπα, είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφορικά με την φαρμακευτική αγωγή που προκρίνεται για τις βαριές περιπτώσεις και τους ανθρώπους που νοσηλεύονται.
«Θα χρησιμοποιηθούν και φάρμακα που έχουν καρδιοπροστατευτικό μηχανισμό σε κάποιους ασθενείς» είπε ο λοιμωξιολόγος, γιατί αυτή η ασθένεια φαίνεται πως πλήττει το καρδιαγγειακό σύστημα. Σε μελέτη εκτίμησης κινδύνου από το Imperial College τα σενάρια είναι εφιαλτικά και μιλούν για μια απίστευτη καταστροφή. Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε στην εκτίμηση αυτή και σημείωσε: «Ακόμη και με ημίμετρα, δηλαδή, 40% μείωση των κοινωνικών επαφών, θα σωζόντουσαν περίπου 8 εκατ. ανθρωποι».
Όπως είπε, ακόμη και η Βρετανία οδηγήθηκε τελικά στα μέτρα που έλαβε από νωρίς η Ελλάδα. «Πρέπει όλοι να βοηθήσουμε να μην γίνει πραγματικότητα το κακό σενάριο. Η γρήγορη, συλλογική και αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων γλιτώνει την χώρα από επιβάρυνση του ΕΣΥ και θανάτους» σημείωσε ο λοιμωξιολόγος.
«Όλα τα μέτρα στο τραπέζι»
Η χώρα είναι χωρισμένη και παρακολουθείται υπηρεσιακά και στις 13 περιφέρειες, ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, και διευκρίνισε ότι μπορεί να ληφθούν και νέα μέτρα καθώς «όλα παραμένουν πάνω στο τραπέζι». Διευκρίνισε ότι δεν είναι ώρα για υποθέσεις και σενάρια και πως το κράτος είναι έτοιμο για όλα τα σενάρια ενώ σημείωσε πως θα μπροούσαν να ληφθούν μέτρα ακόμη και σε επίπεδο περιφέρειας. Ο υφυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να πάρει ακόμη και νέα μέτρα, αν αυτό κριθεί σκόπιμο, αλλά τόνισε πως αυτό αποτελεί απόφαση που κρίνεται σε καθημερινή βάση.
Τέλος, ο κ. Τσιόδρας διευκρίνισε ότι ο μονοψήφιος αριθμός κρουσμάτων σε ορισμένες χώρες, εξαρτάται από τη δυνατότητα ανίχνευσής του καθώς και τα μέτρα που αυτές λαμβάνουν όλο αυτό το διάστημα. Ξεκαθάρισε ότι είναι πολύ νωρίς για να έχουμε σαφή δεδομένα στη διάθεσή μας.