Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Στην Ελλάδα ο Κοροναϊός – Θετικό κρούσμα 38χρονης στη Θεσσαλονίκη

Θετικό κρούσμα Κοροναϊού στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για μια γυναίκα 38 ετών που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Βόρεια Ιταλία

Εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη και οικειοθελώς απομονώνονται όλοι όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί της τις τελευταίας ημέρες.
Αυτό ανακοινώθηκε πριν από λίγο στο υπουργείο Υγείας.

Η γυναίκα είναι καλά στην υγεία της και παρακολουθείται από μια ομάδα ειδικών γιατρών. Επίσης σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Υπ. Υγείας «γίνεται ιχνηλάτιση των επαφών της και οι κοντινές επαφές θα τεθούν οικειοθελώς σε απομόνωση και θα επιτηρείται η υγεία τους».

Ενώ ο ίδιος επανέλαβε ότι η νόσος παραμένει μια ήπια στην συντριπτική της πλειοψηφία νόσος και υπερτόνισε την αναγκαιότητα της τήρησης των κανόνων υγιεινής.

Αναλυτικά ο κ. Τσίοδρας είπε:

«Πρόκειται για Ελληνίδα 38 ετών, ταξιδιώτισσα από πληττόμενη περιοχή της βόρειας Ιταλίας.
Είναι καλά στην υγεία της, παρακολουθείται από μία ομάδα εξαιρετικών συναδέλφων στη Θεσσαλονίκη και τη στιγμή που σας μιλώ, γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών της και οι κοντινές επαφές θα τεθούν οικειοθελώς σε απομόνωση και θα επιτηρείται η υγεία τους.
Θα ήθελα να επαναλάβω ότι η νόσος παραμένει μία ήπια στη συντριπτική της πλειοψηφία νόσος. Τονίζουμε την ανάγκη της τήρησης των κανόνων υγιεινής από όλους τους συμπολίτες μας, κανόνες οι οποίοι αφορούν στην υγιεινή των χεριών και στην υγιεινή του βήχα.
Τις επόμενες ημέρες άνθρωποι που έρχονται από τις πληττόμενες περιοχές της βόρειας Ιταλίας πρέπει να επιτηρούν την υγεία τους και σε περίπτωση συμπτωμάτων να μένουν στο σπίτι και να ειδοποιούν τον γιατρό τους ή τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας ώστε να γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες»

Αρνητικό το ύποπτο κρούσμα στο Αττικόν – Εξετάζεται περιστατικό στο Λαϊκό

Αρνητικό ήταν αντίθετα το ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού στο νοσοκομείο «Αττικόν».

Προκειται για τον 57χρονο άνδρα απο τον Πειραιά που εισηχθη την Τρίτη με συμπτώματα λοιμωξης απο κορωνοιο, με επικρατεστερο τον πυρετο.

Ο άνδρας είχε επιστρεψει από ταξίδι στην Ιταλία, επισκεπτόμενος εμπορική έκθεση στο Μιλάνο, και μετα απο συντομη παραμονη στο σπιτι του, παρουσίασε υψηλό πυρετο. Διεκομισθη με το ΕΚΑΒ χθες στο νοσοκομείο, ελήφθη γενετικο υλικο που απεσταλη στο Ινστιτούτο Παστερ.

Ο 57χρονος νοσηλεύεται ήδη σε θάλαμο αρνητικης πίεσης με καλή κλινική εικόνα και του χορηγείται ήδη η ενδεδειγμενη αγωγή ενώ οι οικείοι του είχαν τεθεί προληπτικά σε κατ’ οικον περιορισμό.

Εν τω μεταξύ στο «Λαϊκό» νοσοκομείο έχει εισαχθή ένα ακόμα υπόπτο κρούσμα και ελέγχεται το ληφθέν γενετικό υλικό από το Ινστιτούτο Παστέρ. Τα αποτελέσματα αναμένονται νωρίς το απόγευμα.

 Tα νοσοκομεία αναφοράς για κορονοϊό σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη χώρα

Τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό είναι τα δεκατρία (13) υγειονομικά ιδρύματα σε όλη τη χώρα, τα οποία ορίστηκαν από το Υπουργείο Υγείας να υποδέχονται και να αντιμετωπίζουν κρούσματα ή πιθανά κρούσματα της ασθένειας COVID-19.

Τα 13 νοσοκομεία αναφοράς που έχουν οριστεί από το Υπουργείο Υγείας και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) διαθέτουν εξειδικευμένο και ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό, ώστε να αντιμετωπίσουν κρούσματα, ή ύποπτα κρούσματα του κορονοϊού.

Ως “αναπληρωματικό νοσοκομείο αναφοράς”, ορίζεται το νοσοκομείο που βρίσκεται σε ετοιμότητα να υποδεχθεί περιστατικά του κορονοϊού, όταν το “βασικό νοσοκομείο αναφοράς”, θα εμφανίζει πληρότητα.

Κορονοϊός : Ποια είναι τα 13 νοσοκομεία αναφοράς και τα αναπληρωματικά τους
Αναλυτικά, τα νοσοκομεία της χώρας που έχουν οριστεί ως “νοσοκομεία αναφοράς” ανά Υγειονομική Περιφέρεια, αλλά και τα νοσοκομεία που βρίσκονται σε ετοιμότητα ως “αναπληρωματικά”, είναι τα εξής:

1η ΥΠΕ:
Βασικό: ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία»,

Αναπληρωματικό: ΓΝ Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός».

2η ΥΠΕ:
Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ «Αττικόν»,

Αναπληρωματικό: ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο».

3η και 4η ΥΠΕ:
Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ,

Αναπληρωματικά: Πανεπιστημιακό ΓΝ Αλεξανδρούπολης,

ΓΝ Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο».

5η ΥΠΕ:
Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Λάρισας,

Αναπληρωματικό: ΓΝ Λαμίας.

6η ΥΠΕ:
Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια»,

Αναπληρωματικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ιωαννίνων.

7η ΥΠΕ:
Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ηρακλείου,

Αναπληρωματικό: ΓΝ Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος».

Νοσοκομεία αναφοράς: Θάλαμος αρνητικής πίεσης σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια
Στα παραπάνω νοσοκομεία έχουν καθοριστεί ειδικοί θάλαμοι μόνωσης, ενώ σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια υπάρχει τουλάχιστον ένα νοσοκομείο αναφοράς που διαθέτει θάλαμο αρνητικής πίεσης.

Σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς και στις 7 Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) της χώρας, αλλά και στα πληρώματα των ασθενοφόρων ΕΚΑΒ που πραγματοποιούν τις διακομιδές, έχει καταγράφει επάρκεια σε γάντια, ειδικές μάσκες και στολές.

«Οι συναρμόδιοι φορείς (Υπουργείο Υγείας, ΕΟΔΥ, Γ.Γ Δημόσιας Υγείας, Υγειονομικές Περιφέρειες, ΕΚΑΒ) βρίσκονται σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα και θα επικαιροποιούν το σχέδιο δράσης σε τακτική βάση», αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας.

Πώς μεταδίδεται ο ιός

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, αρκετοί κοροναϊοί κυκλοφορούν στα ζώα, οι οποίοι δεν έχουν ακόμα μεταδοθεί σε ανθρώπους. Όσον αφορά τον νέο κοροναϊό 2019–nCoV, το πιο πιθανό είναι ότι η μετάδοση στον άνθρωπο προήλθε από κάποιο ζώο σε αγορά ζωντανών ζώων στην Κίνα.

Ο 2019–nCoV προκαλεί αναπνευστική νόσο η οποία μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, συνήθως κατόπιν στενής επαφής με ασθενή μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον ή σε χώρο παροχής φροντίδας υγείας.

Ο 2019–nCoV μεταδίδεται κυρίως μέσω της επαφής με ασθενή, μέσω σταγονιδίων τα οποία παράγονται όταν ο ασθενής βήχει ή φτερνίζεται ή μέσω σταγονιδίων από το στόμα μέσω του σάλιου ή από τη μύτη.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Εάν ένα άτομο μολυνθεί από τον ιό, μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα τα οποία ποικίλλουν από ήπια, όπως αυτά του κοινού κρυολογήματος, έως και πολύ σοβαρά. Όπως και με τις άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, η λοίμωξη από τον νέο κοροναϊό 2019–nCoV μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα, όπως:

Καταρροή
Πονόλαιμο
Πυρετό
Βήχα

Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν σοβαρές εκδηλώσεις, όπως:

Πνευμονία
Δυσκολία στην αναπνοή

Σπάνια, μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα (όπως σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα) είναι περισσότερο ευάλωτοι στην εμφάνιση σοβαρής νόσου.

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!