Τι φέρνει ο νέος νόμος για τους «παίκτες» της ΤV
Νέο νόμο, ο οποίος θα ορίζει τη λειτουργία των καναλιών και κυρίως τα έσοδα που θα αποδίδονται στο Δημόσιο, φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή ο υπουργός Νίκος Παππάς. Ο νόμος αυτός ουσιαστικά θα ορίζει όλες τις προϋποθέσεις που υπήρχαν στον Νόμο 4339/2015 για τις τηλεοπτικές άδειες ως όρους λειτουργίας των καναλιών, αλλά, όπως είναι φυσικό, δεν θα ορίζει τα περί αδειών. Από τη στιγμή που το ΣτΕ αποφάσισε πως συνταγματικός θα είναι ο διαγωνισμός που θα διεξαχθεί από το ΕΣΡ, η κυβέρνηση προχωρά, με βάση όσα ορίζει το Σύνταγμα, στη νομοθέτηση των όρων λειτουργίας των υπάρχοντων και χωρίς άδεια καναλιών.
Δηλαδή, οι σταθμοί οφείλουν να έχουν 400 και πλέον εργαζομένους για να μπορούν να λειτουργούν και να πληρώνουν κάθε μήνα τέλη στο ελληνικό Δημόσιο. Αυτές οι προϋποθέσεις που τίθενται είναι αποκλειστικό δικαίωμα της κυβέρνησης, η οποία, όπως είχε πει με νόημα η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, «έχει τη νομοθετική πρωτοβουλία».Ο νέος νόμος ήταν, απ’ ό,τι φαίνεται, το plan B σε περίπτωση που το ΣτΕ έκρινε τον πρώτο νόμο αντισυνταγματικό. Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση δείχνει πως το ζητούμενο είναι η τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο, η τήρηση των προϋποθέσεων και τίποτα άλλο. Από την πλευρά της, η Ν.Δ. πρέπει τώρα, που δεν υπάρχουν τα επιχειρήματα περί αντισυνταγματικότητας και αριθμού των αδειών, να καταθέσει στη Βουλή αν συμφωνεί με τους όρους και την πληρωμή τελών από την πλευρά των καναλιών. Επίσης, όσο καθυστερεί τη διαδικασία ορισμού του ΕΣΡ δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να λέει πως όλη η φασαρία ήταν για να εξυπηρετηθούν οι καναλάρχες και μόνο.
Ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, μιλώντας χθες στην ΕΡΤ και απαντώντας σε ερωτήσεις για το τι θα γίνει από εδώ και στο εξής και μέχρι τη συγκρότηση του ΕΣΡ και τη διεξαγωγή του διαγωνισμού από αυτό, εξήγησε ότι θα δοθούν προσωρινές άδειες σε όποιον πληροί τις προϋποθέσεις που θέτει ο Νόμος Παππά και καταβάλει το σχετικό τίμημα. Οσον αφορά στις προϋποθέσεις, είπε ότι είναι ο αριθμός των εργαζομένων, τους οποίους προσδιόρισε στους 400, και παρέπεμψε στις προϋποθέσεις του νόμου Παππά για κτιριακές υποδομές, τεχνολογικό εξοπλισμό και πρόγραμμα.Σε ό,τι αφορά το τίμημα, είπε ότι μέσω του διαγωνισμού που έγινε είχαν οριστεί τα 255 εκατ. ευρώ για δεκαετή χρήση των συχνοτήτων από τους 4 καναλάρχες, άρα 25 εκατ. ευρώ κατ’ έτος, κάτι σαν ενοίκιο, όπως είπε.
«Εχει τεκμηριωθεί πλέον μια αποτίμηση που καθείς μπορεί να θεωρήσει εύλογη, γιατί έγινε ο διαγωνισμός, που για το Δημόσιο θα ήταν θετικό. Εχει γίνει μια αποτίμηση που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη», ανέφερε χαρακτηριστικά.Με βάση τα παραπάνω λοιπόν, εφόσον καταβάλλουν και το τίμημα, που κυβερνητικές πηγές το προσδιορίζουν στα 10 εκατ. ευρώ, δικαίωμα προσωρινής λειτουργίας θα έχουν άμεσα οι τέσσερις εταιρείες που επικράτησαν στον διαγωνισμό (ΑΝΤΕΝΝΑ, ΣΚΑΪ, ALTER EGO και DIMERA), οι τρεις που πρόσφεραν χαμηλότερα ποσά (ALPHA, STAR και Ανεξάρτητος Πάροχος), αλλά και η εταιρεία του Χρήστου Καλογρίτσα, που πλειοδότησε, αλλά αποκλείστηκε μετά τον έλεγχο των περιουσιακών του στοιχείων. Αντιθέτως, δεν έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν προσωρινή άδεια οι σταθμοί MEGA, EPSILON και AΡT, που αποκλείστηκαν για τυπικούς λόγους από τον διαγωνισμό.