Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Πότε ανοίγουν τα νέα κανάλια;

Του Παναγιώτη Τζένου-Εφημερίδα Παραπολιτικα

Το επόμενο κρίσιμο στοίχημα για την κυβέρνηση και τους νέους ιδιοκτήτες των αδειοδοτημένων πλέον καναλιών -αλλά και γι’ αυτούς που δεν κατάφεραν να αποκτήσουν την πολυπόθητη άδεια- είναι να γίνει η μετάβαση στην επόμενη κατάσταση ομαλά. Το ερώτημα, λοιπόν, που προκύπτει είναι πότε θα εκπέμψουν τα νέα σχήματα, αλλά και τι ακριβώς θα γίνει με τα υφιστάμενα πανελλαδικά κανάλια που δεν κατάφεραν να αποκτήσουν την πολυπόθητη άδεια. Κομβικό ρόλο σε όλη αυτή τη διαδικασία θα παίξει, από ό,τι όλα δείχνουν, η Digea, η εταιρεία δηλαδή που διανέμει το σήμα των πανελλαδικών ψηφιακών καναλιών. Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη εταιρεία, η οποία κέρδισε την άδεια συμμετέχοντας ως μοναδικός υποψήφιος σε διαγωνιστική διαδικασία επί κυβερνήσεως Σαμαρά, έχει μέχρι και σήμερα ως βασικούς μετόχους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών που πλέον δεν θα έχουν τη δυνατότητα να εκπέμπουν. Αυτό αναμένεται να είναι και το πρώτο επεισόδιο της «διαμάχης» μεταξύ κυβέρνησης και Digea, που ήδη έχει διαφανεί μετά και τις χθεσινές δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού κ. Σπίρτζη. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας ο υπουργός Υποδομών και αρμόδιος πολιτικός προϊστάμενος για τον έλεγχο του φάσματος, «στην περίπτωση που η Digea δεν συμμορφωθεί σχετικά με τη διακοπή του σήματος των καναλιών που δεν πήραν άδεια λειτουργίας, τα συντεταγμένα όργανα της Πολιτείας υποχρεούνται να πράξουν το καθήκον τους». Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες και οι δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου Ολγας Γεροβασίλη, σύμφωνα με την οποία το σήμα των καναλιών που δεν έλαβαν άδεια πανελλαδικής εμβέλειας θα διακοπεί σε 90 ημέρες από την ημέρα της δημοπράτησης των αδειών. Κομβικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια της κυβέρνησης, ωστόσο, θα παίξει και το κρίσιμο θέμα των εργαζομένων στα τηλεοπτικά κανάλια που θα σταματήσουν να εκπέμπουν, καθώς η κυβέρνηση δεν θα θελήσει να χρεωθεί επικοινωνιακά την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Μιλώντας χθες για το θέμα στην ΕΡΤ, ο κ. Σπίρτζης σημείωσε ότι δεν θα μείνουν άνεργοι εργαζόμενοι στον χώρο των καναλιών, γιατί οι νέοι ιδιοκτήτες καναλιών θα απορροφήσουν το προσωπικό, καθώς ο νόμος προβλέπει ελάχιστο αριθμό εργαζομένων για κάθε σταθμό. Οπως προβλέπει η διαγωνιστική διαδικασία, αμέσως μετά τον έλεγχο των «πόθεν έσχες» και την κατοχύρωση της άδειας στους μόνιμους υπερθεματιστές, θα πρέπει ο νόμιμος εκπρόσωπος του υποψηφίου να καταθέσει υπεύθυνη δήλωση με την οποία να βεβαιώνεται ότι εντός χρονικού διαστήματος τριών μηνών από τη χορήγηση της άδειας ο υποψήφιος θα μεταδίδει το προβλεπόμενο πρόγραμμα. Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες των «Π», η κυβέρνηση προσανατολίζεται να «τρέξει» τη διαδικασία, καθώς, αν και ο νόμος προβλέπει ότι θα χρειαστούν έως και τρεις μήνες για τη χορήγηση της άδειας και στη συνέχεια άλλοι τρεις για την εκπομπή, η σκέψη που υπάρχει είναι η διαδικασία να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν, ώστε οι αδειοδοτημένοι σταθμοί να εκπέμψουν άμεσα και όσοι δεν πήραν άδεια να «κατέβουν» από την Digea.

 

Συνάντηση Παππά  και με τους τέσσερις 

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «Π», θα συναντηθεί με τους νέους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών την ερχόμενη Δευτέρα στις 3 το μεσημέρι στο γραφείο του, προκειμένου να υπάρξει μια ενδελεχής συζήτηση για τις προθέσεις τους για την επόμενη μέρα, αλλά και για τις κινήσεις της κυβέρνησης στο άμεσο μέλλον. Η ολοκλήρωση της δημοπρασίας για τις τηλεοπτικές άδειες φαίνεται ότι έχει σημάνει και την ώρα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, με τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, να είναι έτοιμος να επανεκκινήσει άμεσα την κοινοβουλευτική διαδικασία στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για τη σύσταση του ΕΣΡ. Το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων έδωσε χθες ο ίδιος ο πρωθυπουργός, καλώντας τη Ν.Δ. να συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ. Την ίδια έκκληση είχε απευθύνει μία ημέρα προηγουμένως και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ενώ και ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος, προανήγγειλε ότι οι περιφερειακές άδειες θα δοθούν από το ΕΣΡ.

Την επομένη του διαγωνισμού τα πράγματα έχουν αλλάξει. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες των «Π», ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, προτίθεται να ξεκινήσει άμεσα επαφές με τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες, ώστε να επανεκκινήσει την προσπάθεια συγκρότησης ΕΣΡ, αισιοδοξώντας πως αυτή τη φορά ο στόχος θα επιτευχθεί. Η άποψη που επικρατεί, τόσο στο Μαξίμου όσο και στο προεδρείο της Βουλής, είναι ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει το παραμικρό επιχείρημα πλέον για να μπλοκάρει τη διαδικασία και να θέσει εν κινδύνω τα 246 εκατομμύρια ευρώ του διαγωνισμού. Το «plan B», πάντως, είναι έτοιμο και δεν είναι άλλο από την τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής και την αύξηση των μελών που συνθέτουν τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, ώστε να επιτευχθεί ευκολότερα η πλειοψηφία των 4/5.

 

ΤΟ ΝΕΟ ΦΑΣΜΑ

Να σημειωθεί, τέλος, ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει άμεσα να υλοποιήσει τη δέσμευση προς τους κανονισμούς της Ε.Ε., σύμφωνα με τους οποίους απαιτείται νέο μοίρασμα του φάσματος ψηφιακών συχνοτήτων προκειμένου οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να πάρουν περισσότερο χώρο, που θεωρείται απαραίτητος από τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις. Αυτό ίσως να είναι και ένα «παράθυρο» για την επίλυση της εμπλοκής με την Digea, καθώς υπάρχουν σοβαρές σκέψεις να ληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία σύμφωνα με την οποία οι μέτοχοι της Digea δεν θα μπορούν να έχουν και την ιδιότητα του μετόχου τηλεοπτικού σταθμού.

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!