Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Μόνο στη Freddo: Πόσο κόστισε το φιάσκο της Eurovision;

Του Αρη Δρόσου- Εφημερίδα Freddo

Δίχως την Ελλάδα για πρώτη φορά στα χρονικά, απόψε στις 10 το βράδυ, 26 τραγούδια διεκδικούν την πρώτη θέση στον 61ο Διαγωνισμό της Eurovision στη Στοκχόλμη. Μετά από ταπεινωτική εμφάνιση, η χώρα μας σπάει το ιστορικό ρεκόρ των μόνιμων προκρίσεων –μαζί με Ρωσία, Αζερμπαϊτζάν, Ουκρανία και Ρουμανία- στο μεγάλο τελικό, τη στιγμή που οι «Argo» δηλώνουν ότι απλώς… «Αισθανόμαστε ότι τίποτα δεν κάναμε λάθος. Αυτό που έγινε (δηλαδή ο αποκλεισμός τους) έχει να κάνει καθαρά με την ψηφοφορία. Αυτό δεν το προβλέπεις…» Η αλήθεια είναι όμως ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση η αποτυχία έμοιαζε από την πρώτη στιγμή προδιαγεγραμμένη.

Η επιλογή του συγκροτήματος «Argo», που λέγονταν «Europond»-«Ευρωπόντιοι» κι εμφανίζονταν σε… γάμους και δεξιώσεις, όπως η Freddo είχε αποκαλύψει, έγινε αποκλειστικά και μόνο από τον Διονύση Τσακνή. Η ανάθεση σε ένα μέχρι και το Φεβρουάριο ανύπαρκτο συγκρότημα, να σηκώσει το βάρος της πιο κερδοφόρας τηλεοπτικής παραγωγής της ΕΡΤ, ήταν κάτι παραπάνω από ρίσκο. Το επιχείρημα της νέας διοίκησης ήταν ότι η συμμετοχή υπηρετεί τη λογική μιας σεμνής, φτηνής αλλά και με μήνυμα (που τελικά δεν… ελήφθη), παρουσίας. Είναι όμως έτσι; Mε την απευθείας ανάθεση του Προέδρου της ΕΡΤ Δ.Τσακνή, αγνοήθηκε μια σειρά χορηγιών, δισκογραφικών εταιριών που καλύπτουν και το κόστος παραγωγής του τραγουδιού, έως και του video clip που επίσης όπως είχε αποκαλύψει η Freddo ανατέθηκε στην εταιρία «Beetroot design group», αν και το κρατικό κανάλι διαθέτει… πλήθος τεχνικών δυνατοτήτων, studio, καμερών και υλικοτεχνικού τηλεοπτικού εξοπλισμού! Πολλά ήταν και τα χρήματα που έδωσε η ΕΡΤ από τα δικά της ταμεία και μόνο αυτή τη φορά, για την αποστολή μας στη Στοκχόλμη. Τα περίπου 15 μέλη της ελληνικής αποστολής μεταφέρθηκαν αεροπορικώς από και προς την πρωτεύουσα της Σουηδίας, διέμειναν για δύο εβδομάδες –οι περισσότεροι – στο κεντρικότατο ξενοδοχείο «Quality Globe», χρέωναν διατροφή και κάποιες μετακινήσεις, όπως και λοιπά έξοδα. Το συνολικό κόστος της αποστολής μαζί με τα έξοδα της παραγωγής του cd και του video clip που βάρυναν φέτος μόνο την ΕΡΤ, εκτιμάται περίπου στις 80 με 90 χιλιάδες ευρώ! Ποσό φυσικά, πέρα από τις σχεδόν 210 χιλιάδες ευρώ του ετήσιου κόστους συμμετοχής της ΕΡΤ στην ΕBU. Υπάρχει ωστόσο κι ένα ακόμα «κόστος», που έχει να κάνει με την απουσία της Ελλάδας από τον αποψινό τελικό, που θα προκαλέσει πτώση στα ποσοστά τηλεθέασης ενώ τα προηγούμενα χρόνια αυτή «έπαιζε» μεταξύ 95% και 65%. Η απώλεια διαφημιστικών εσόδων για το δημόσιο τηλεοπτικό φορέα ήδη εκτιμάται από παράγοντας της τηλεοπτικής «πιάτσας» με αρνητικό πρόσημο πάνω από 50% σε σχέση με τα τελευταία χρόνια! Για να μην αναφερθούμε και στον ελληνικό τελικό που δεν έγινε ποτέ και από την οποίο η ΕΡΤ κέρδιζε χορηγίες και διαφημιστικά σποτ, δίχως κόστος αφού δεν έκανε την παραγωγή…

Πάμε τώρα σε εκείνους που τα… κατάφεραν! Απόψε λοιπόν ως μεγάλα φαβορί για τη νίκη εμφανίζονται η Ρωσία, με έντονο ελληνικό χρώμα αφού το τραγούδι υπογράφει ο Δημήτρης Κοντόπουλος και σκηνοθετεί ίσως στην πιο εντυπωσιακή σκηνική παρουσία που παρουσιάστηκε ποτέ στην Eurovision ο «μάγος» της εικόνας Φωκάς Ευαγγελινός.  Τη φωνητική διδασκαλία του σούπερ σταρ ΣεργκέΪ Λαζάρεφ, κάνει ο κύπριος Αλεξ Παναγή. Εκτός από την «ελληνική» συμμετοχή της Ρωσίας, αουτσάιντερ που έχει εκτοξευθεί τις τελευταίες μέρες στα στοιχήματα των bookers είναι ο πρώην μπασκετμπολίστας αλλά και μοντέλο Φρέντι της Ουγγαρίας. Αμέσως μετά, την πεντάδα των νικητών διεκδικούν η εντυπωσιακή Ιβέτα από την Αρμενία που έκοψε την ανάσα με το κορμάκι της, η Ντάμι Ιμ από την Αυστραλία που συμμετέχει φέτος για δεύτερη φορά, αλλά και ο Αμίρ που εκπροσωπεί τη Γαλλία και λατρεύει να τραγουδά στα… ελληνικά!

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!