«Η τεχνητή νοημοσύνη θα καταστρέψει τη μουσική βιομηχανία και την οικονομία»
Η ανοιχτή επιστολή από Στινγκ, Μακ Κάρντνεϊ, Έλτον Τζον σχετικά με το βρετανικό σχέδιο νόμου που καταπατά τα πνευματικά δικαιώματα και η διαμαρτυρία της σιωπής 1.000 καλλιτεχνών
Τεράστια αναταραχή έχει προκαλέσει στους μουσικούς και λογοτεχνικούς κύκλους της Βρετανίας το νέο, υπό διαβούλευση μέχρι και σήμερα σχέδιο νόμου της κυβέρνησης, το οποίο εξαιρεί τις εταιρείες για την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) από τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο ισχύων καθεστώς για τα πνευματικά δικαιώματα, επιτρέποντάς τους, επί της ουσίας, να χρησιμοποιούν, χωρίς την άδεια των καλλιτεχνών, το δημιουργικό τους περιεχόμενο (μουσική, στίχους, κείμενα) προκειμένου να εκπαιδεύσουν τα μοντέλα τους.
Ο Έλτον Τζον
«Η τεχνητή νοημοσύνη θα καταστρέψει τη μουσική βιομηχανία και την οικονομία»
Λίγους μόλις μήνες μετά την προσφυγή στη δικαιοσύνη των δισκογραφικών κολοσσών Sony Music, Universal Music Group και Warner Records εναντίων δύο εταιριών τεχνητής νοημοσύνης για τεράστια κλοπή ηχογραφήσεών τους, διεκδικώντας αποζημιώσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, κορυφαίοι μουσικοί, τραγουδιστές και συγγραφείς, μεταξύ των οποίων οι Πολ Μακ Κάρντνεϊ, Έλτον Τζον, Στινγκ, Καζούο Ισιγκούρο, Έντ Σίραν και Ντούα Λίπα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις μελλοντικές αρνητικές συνέπειες της χωρίς έλεγχο χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης τόσο στην καλλιτεχνική κοινότητα όσο και στην βρετανική οικονομία ευρύτερα.
Ο Πολ Μακ Κάρντνεϊ
«Η πρόταση της κυβέρνησης για εξαίρεση εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης από την τήρηση των δεσμεύσεων περί πνευματικών δικαιωμάτων αποτελεί ολοκληρωτική παραχώρηση δικαιωμάτων και εσόδων από τους δημιουργικούς τομείς του Ηνωμένου Βασιλείου στους τεχνολογικούς κολοσσούς» προειδοποιούν μέσω της ανοιχτής επιστολής τους που δημοσιεύτηκε σήμερα στους βρετανικούς «The Τimes».
Οι δημιουργοί υπογραμμίζουν με έμφαση πως το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου θα λειτουργήσει εις βάρος όχι μόνον της κορυφαίας θέσης που κατέχει διεθνώς η Βρετανία στον τομέα της καλλιτεχνικής δημιουργίας, ο οποίος μάλιστα αποφέρει μεγάλα κέρδη στην εγχώρια οικονομία αλλά θα αυξήσει, παράλληλα, κατακόρυφα, και την ανεργία: «Το ισχυρό σύστημα πνευματικών δικαιωμάτων του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους πολλοί δημιουργοί εργάζονται στη Βρετανία, φέρνοντας τις απαιτούμενες εσωτερικές επενδύσεις. Οι δημιουργικές βιομηχανίες συνεισφέρουν 126 δισεκατομμύρια £ στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου ετησίως και απασχολούν 2,4 εκατομμύρια ανθρώπους, το 70% των οποίων ζει εκτός Λονδίνου» εξηγούν.
Ο Στινγκ
Χωρίς να τάσσονται αναφανδόν εναντίον του νέου εργαλείου της τεχνητής νοημοσύνης, ζητούν μια λογική και υπό έλεγχο χρήση της προκειμένου να μην δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα λύσει: «Οι δημιουργικές βιομηχανίες της Βρετανίας θέλουν να παίξουν τον ρόλο τους στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης, όπως έκαναν με τις νέες τεχνολογίες στο παρελθόν. Αλλά για να πετύχει αυτό, πρέπει να το κάνουν από μια σταθερή βάση πνευματικής ιδιοκτησίας. Εάν όχι, η Βρετανία θα χάσει την καλύτερη ευκαιρία ανάπτυξής της» εκτιμούν και προσθέτουν κατηγορηματικά: «Δεν υπάρχει ηθικό ή οικονομικό επιχείρημα για την κλοπή των πνευματικών μας δικαιωμάτων. Η απόσυρσή του θα καταστρέψει τη βιομηχανία και θα κλέψει το μέλλον της επόμενης γενιάς».
Το εξώφυλλο του σιωπηλού άλμπουμ διαμαρτυρίας κατά της τεχνητής νοημοσύνης
Η διαμαρτυρία της σιωπής
Την ίδια στιγμή που οι φωνές ενάντια στην αλόγιστη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης γίνονται όλο και πιο δυνατές, σε παγκόσμιο επίπεδο, μια ομάδα Βρετανών καλλιτεχνών, στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων η Άνι Λένοξ, η Κέιτ Μπους και ο Χανς Ζίμερ, επέλεξε να εκφράσει την αντίθεσή της σχετικά με το προς ψήφιση σχέδιο νόμου, με έναν συμβολικό και ομολογουμένως πρωτότυπο τρόπο.
Κυκλοφόρησαν ένα σιωπηλό άλμπουμ στο οποίο περιλαμβάνονται ηχογραφήσεις από άδεια στούντιο και συναυλιακούς χώρους διερωτώμενοι μέσω του τίτλου του: «Is This What We Want?» δηλαδή «Αυτό θέλουμε;».
Όλα τα viral video εδώ.