Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Πέθανε την ώρα που έβλεπε τηλεόραση

Ο λατρεμένος «κύριος σουρ» Νικήτας Πλατής και η άγνωστη ζωή του

Ο Νικήτας Πλατής πέθανε την ώρα που έβλεπε τηλεόραση. Υπήρξε επιθεωρησιογράφος κι ένας από τους πιο γνωστούς δευτερορολίστες του ελληνικού εμπορικού κινηματογράφου. Ο Νικήτας Πλατής έπαιξε σχεδόν σε κάθε θεατρικό είδος, από κωμωδία και δράμα έως μουσική κωμωδία και επιθεώρηση. Συνεργάστηκε με σπουδαίους ηθοποιούς. Στις αρχές του ’50 είχε θίασο με τη θρυλική Ζωζώ Νταλμάς.

Πέθανε την ώρα που έβλεπε τηλεόραση

Τ ο 1958, σε ηλικία 46 ετών, πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο με ένα μικρό ρόλο στην κωμωδία του Αλέκου Σακελλάριου «Η κυρά μας η μαμή». Από εκεί και για τα επόμενα είκοσι χρόνια, έγινε ένας από τους αγαπημένους δεύτερο-τριτορολίστες του ελληνικού σινεμά, ενσαρκώνοντας κάθε είδους χαρακτήρες, κυρίως σε κωμωδίες.

Πέθανε την ώρα που έβλεπε τηλεόραση
Σκηνή από την ταινία “Οι κληρονόμοι”.

 

Κάποιες από αυτές τις ερμηνείες του έχουν μείνει κλασικές, όπως του τροφίμου της ψυχιατρικής κλινικής στην ταινία «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης» (1963), του κλεφτοκοτά στη «Χαρτοπαίχτρα» (1964), του τοκογλύφου στο «Υπάρχει και φιλότιμο» (1965), του χήρου πατέρα στο «Τέντι μπόι… αγάπη μου» (1965).

Ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς του ρόλους ήταν εκείνος του προέδρου του χωριού στον «Μεθοριακό σταθμό», που έπαιξε στην τηλεόραση.

Εκεί τσακωνόταν διαρκώς με τον αντιπρόεδρο, που τον έπαιξε ο Αθηνόδωρος Προύσαλης, και χρησιμοποιούσε συνεχώς τη λέξη «σουρ». Και αυτό γιατί ήθελε να κάνει επίδειξη του πόσο καλά γνωρίζει αγγλικά.

Η σειρά, ωστόσο, διακόπηκε κάπως πρόωρα. Κάτι που στάθηκε αφορμή να πέσει σε μελαγχολία και να απομονωθεί, ενώ στη συνέχεια στράφηκε στην ποίηση.

Ο Πλατής γεννήθηκε το 1912 στην Αμοργό, όπου και μεγάλωσε. Στο νησί του τον γνώριζαν όλοι, καθώς ο πατέρας του Μάρκος ήταν δάσκαλος, δηλαδή «εξέχον» πρόσωπο για την τοπική κοινωνία εκείνης της εποχής.

Το 1928, σε ηλικία μόλις δεκαέξι ετών, πήγε στην Αθήνα και ξεκίνησε να εργάζεται σε περιπλανώμενα θέατρα ως επιθεωρησιογράφος.

Το ταλέντο του στη γραφή τού έδωσε την ευκαιρία να εμφανιστεί κάποια στιγμή πάνω στο σανίδι και ως ηθοποιός. Έτσι, ξεκίνησε τη θεατρική του καριέρα στη μουσική παράσταση «Ριρίκα».

Το γράψιμο δεν το άφησε ποτέ – συνολικά υπέγραψε διακόσια περίπου σκετς για επιθεωρήσεις και πέντε ολοκληρωμένα θεατρικά, ενώ παράλληλα έπαιζε. Μπορεί ο Νικήτας Πλατής να μην είχε «κλασική ομορφιά», ωστόσο είχε τη φήμη του γυναικοκατακτητή.

Παντρεύτηκε δύο φορές. Την πρώτη, την Αγγελική Πλατή και τη δεύτερη την επίσης ηθοποιό Γκόλφω Μπίνη, με την οποία απέκτησε και ένα γιο. Έφυγε από τη ζωή στις 14 Νοεμβρίου του 1982, σε ηλικία 72 ετών. Πέθανε την ώρα που έβλεπε τηλεόραση στο σπίτι του.

 

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!