Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Eurovision 2025: To 49% των Ελβετών δεν θέλουν να φιλοξενήσουν τον διαγωνισμό

Στην ανακοίνωση των δύο πόλεων που διεκδικούν τη διοργάνωση της Eurovision 2025 προχώρησε το SRG. Ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Ελβετίας έθεσε εκτός της κούρσας διεκδίκησης τόσο τη Ζυρίχη όσο και την πρωτεύουσα, Βέρνη, δίνοντας προβάδισμα στη Γενεύη και τη Βασιλεία.

Οι δήμοι των ενδιαφερόμενων πόλεων είχαν τη δυνατότητα να καταθέσουν τις υποψηφιότητές τους μέχρι και τα τέλη Ιουνίου και οι ιθύνοντες του SRG αξιολόγησαν προσεκτικά τις προτάσεις τους, καταλήγοντας στις δύο επικρατέστερες. Η τελική απόφαση θα παρθεί τον Αύγουστο.

Το κλειδί στη διαδικασία της επιλογής δεν ήταν ένα αλλά διάφορα κριτήρια που εξετάστηκαν από την αρμόδια επιτροπή, μερικά από τα οποία ήταν η χωρητικότητα των σταδίων, οι δυνατότητες μετακίνησης με τα ΜΜΜ για τους επισκέπτες της πόλης, η διαθεσιμότητα των ξενοδοχειακών καταλυμάτων, η ασφάλεια αλλά και το συνολικό πακέτο παροχών της κάθε πόλης ξεχωριστά.

Ο διαγωνισμός της Eurovision θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο του 2025 στην Ελβετία, μετά τη νίκη του Nemo στο Μάλμε με το τραγούδι «The Code». Πιθανότερες ημερομηνίες διεξαγωγής είναι οι 13 (Α΄Ημιτελικός), 15 (Β’ Ημιτελικός) και 17 Μαΐου (Μεγάλος Τελικός), κάτι που όμως θα οριστικοποιηθεί το επόμενο διάστημα με σχετική ανακοίνωση της EBU.

Την ίδια ώρα, παρά τη θριαμβευτική νίκη της χώρας μετά από 36 χρόνια, ενδιαφέρον παρουσιάζει μια έρευνα από τοπική εφημερίδα, σύμφωνα με την οποία σχεδόν οι μισοί κάτοικοι της Ελβετίας δεν είναι θετικοί με την διοργάνωση της Eurovision στη χώρα τους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Blick, σε ένα δείγμα 25,000 κατοίκων, το 49% ήταν εντελώς ή σχεδόν αρνητικοί με την φιλοξενία του Διαγωνισμού, ενώ το 46% ήταν υπέρ της διοργάνωσης. Το υπόλοιπο 5% δεν έχει ακόμα άποψη.

Η έρευνα έδειξε επίσης πως η υποστήριξη της διοργάνωσης, είναι υψηλότεροι σε ανθρώπους με υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης και με αριστερές πολιτικές απόψεις, σε σχέση με άλλες ομάδες του πληθυσμού. Το 74% των υποστηρικτών του δεξιού κόμματος SVP, είναι κατά της διοργάνωσης του Διαγωνισμού.

Σύμφωνα με την Blik, όλο αυτό θα μπορούσε να έχει να κάνει με το γεγονός πως το Nemo αυτοπροσδιορίζεται ως μη-δυαδικό άτομο. Η νίκη του σε μια από τις μεγαλύτερες σκηνές στην Ευρώπη, όπως αυτή της Eurovision, πυροδότησε ένα debate στην Ελβετία, σχετικά με το αν θα έπρεπε να καθιερώσουν ένα τρίτο φύλλο.

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!