Καιρός: Τι δείχνουν τα προγνωστικά στοιχεία παγκόσμιων κέντρων για την Ελλάδα τον Αύγουστο
Λίγες ημέρες έμειναν πριν μπούμε στον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού και έχοντας βγει από έναν καύσωνα διαρκείας, με τις υψηλές θερμοκρασίες να επιμένουν, οι προγνώσεις δεν φαίνονται να είναι ενθαρρυντικές.
Η πρόγνωση για τον Αύγουστο
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις προγνώσεις των μεγαλύτερων κέντρων σε Ευρώπη και ΗΠΑ, τον Αύγουστο μας περιμένει κόλαση, όπως φαίνεται και σε ανάρτηση που έκανε πριν από λίγες ημέρες ο μετεωρολόγος Κώστας Λαγουβάρδος, επικαλούμενος έξι (6) μετεωρολογικά κέντρα.
Συγκεκριμένα ανέφερε στην ανάρτησή του:
«Μια πρώτη εικόνα για τις θερμοκρασίες του Αυγούστου…
Όπως αναφέρουμε και στο Meteo.gr, θερμότερος του κανονικού αναμένεται να είναι ο ερχόμενος Αύγουστος στην ΝΑ Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) σύμφωνα με τις μακροπρόθεσμες προγνώσεις που εκδόθηκαν μέσα στον Ιούλιο.
Όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα, σύμφωνα με το 95% των διαθέσιμων σεναρίων η μέση θερμοκρασία Αυγούστου θα είναι υψηλότερη από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα (περίοδος αναφοράς: 1993-2016). Η ανάλυση των σεναρίων έγινε από τον φίλο και επιστημονικό μας συνεργάτη Georgios Fragkoulidis.
Πιο συγκεκριμένα, τα πιθανότερα σενάρια είναι να σημειωθούν μέσες μηνιαίες αποκλίσεις: της τάξης των 1-2 °C (45%) και 0-1 °C (36%). Η πιθανότητα για μέσες θερμοκρασιακές αποκλίσεις άνω των 2 °C είναι 14%.
Η πρόγνωση αυτή βασίζεται σε συνολικά 300 πιθανά σενάρια από τα εξής κέντρα πρόγνωσης: ECMWF (Ευρώπη), UKMO (Ηνωμένο Βασίλειο), Meteo-France (Γαλλία), JMA (Ιαπωνία), NCEP (ΗΠΑ) και CMCC (Ιταλία), όπως παρέχονται από το Copernicus Climate Change Service της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Προσοχή όμως: τονίζεται ότι οι μακροπρόθεσμες προγνώσεις χαρακτηρίζονται από μεγάλη αβεβαιότητα και σκοπό έχουν την εκτίμηση της τάσης στη μηνιαία και εποχιακή εξέλιξη των μέσων καιρικών συνθηκών. Οι αποκλίσεις της θερμοκρασίας σε ημερήσια και τοπική βάση λόγω της επίδρασης κάθε είδους καιρικών συστημάτων ενδέχεται να διαφέρουν σημαντικά από τη μέση απόκλιση μιας περιόδου ενός ή περισσότερων μηνών σε μια ευρύτερη περιοχή».