Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Φεστιβάλ Αθηνών 2016: Όλα όσα θα δούμε

Ανακοινώθηκε, το επίσημο, χορταστικό και τελικό πρόγραμμα του πολύπαθου φέτος Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε και μεταδόθηκε ζωντανά από τα social media, ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, δήλωσε: «Ανέλαβα τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου για τρία χρόνια. Δέχτηκα γιατί πιστεύω ότι ως θεσμικός φορέας καθολικής αποδοχής, το Φεστιβάλ μπορεί να συμβάλει πολύ ουσιαστικά στην παραγωγή πολιτιστικού έργου, ιδιαίτερα σε μια εποχή κρίσης σαν τη δική μας. Ταυτόχρονα αναλαμβάνω συνειδητά και τον ρόλο του “διαχειριστή κρίσης”, ώστε να μη ματαιωθεί η φετινή διοργάνωση, με ό,τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό για τη συνέχεια του Φεστιβάλ.

»Έπρεπε μέσα σε ένα μήνα (προσθαφαιρέσεις γίνονται μέχρι και σήμερα), να καταρτιστεί ένα πρόγραμμα για ένα μεγάλο Φεστιβάλ, που διαθέτει τα θέατρα της Επιδαύρου και της Μικρής Επιδαύρου, του Ηρωδείου και τους χώρους της Πειραιώς 260.

»Θα δούμε φέτος ένα πρόγραμμα νεανικό, εναλλακτικό και πολιτικό, με την έννοια ότι αφουγκράζεται την Ελλάδα του 2016 [… ] Θεωρώ ότι ένα Φεστιβάλ σημαντικής εμβέλειας καλείται να είναι και εθνικό και διεθνές και να έχει πρώτιστο μέλημα να παράγει πολιτισμό, έργα και συνεργασίες, όχι απλώς να τα φιλοξενεί».

Θέατρο στο Φεστιβάλ Αθηνών

Η Πειραιώς 260 θα φιλοξενήσει παραστάσεις νέων και καταξιωμένων Ελλήνων σκηνοθετών, αλλά και ξένων αγαπημένων του ελληνικού κοινού, όπως ο Romeo Castelucci, η Lola Arias και ο Όσκαρας Κορσουνόβας. Στα ονόματα των καλλιτεχνών που τράβηξαν την προσοχή μας περιλαμβάνονται εκείνα των Γιάννη Καλαβριανού, σε μια συνεργασία με τον ΘΟΚ, Βασίλη Μαυρογεωργίου, Σπύρου Ευαγγελάτου, Γιάννη Κακλέα, Κώστα Γάκη, και Ιόλης Ανδρεάδη. Στους χώρους του θεάτρου, πέραν της Πειραιώς, περιλαμβάνονται το Θέατρο Rex, η Νέα Σκηνή του Εθνικού, το Μέγαρο Μουσικής και βέβαια το Ηρώδειο.

Οι παραστάσεις του χορού

Κι εδώ συναντάμε Έλληνες και ξένους καταξιωμένους καλλιτέχνες, όπως οι Alessandro Sciarroni, Jan Martens, Σοφια Μαυραγανη, Yelp Danceco., Λια Τσολακη και Michelle Anne De Mey, μεταξύ άλλων.

Η μουσική του Φεστιβάλ

Στο Ηρώδειο η Λυρική θα ανεβάσει τις δύο μεγάλες παραγωγές της για φέτος, Κάρμεν, του Ζωρζ Μπιζέ και Αΐντα, του Τζουζέππε Βέρντι. Επίσης στο Ηρώδειο, θα ακούσουμε την Καμεράτα να ερμηνεύει την Carmina Burana, του Καρλ Ορφ, τον Νότη Μαυρουδή, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών με έργα κινηματογραφικά (Φεντερίκο Φελλίνι – Νίνο Ρότα) και όχι μόνο, και τον Νίκο Κηπουργό. Μουσικές παραστάσεις θα φιλοξενήσει και το Μέγαρο Μουσικής –από αυτές ξεχωρίσαμε το West Side Story, του Λέοναρντ Μπέρνσταϊν, ερμηνευμένο από την Καμεράτα. Μουσική διά χειρός Γιώργη Χριστοδούλου, Σαββίνας Γιαννάτου, Μιχάλη Δέλτα και άλλων θα πλημμυρίσει και ο κήπος της Πειραιώς 260.

Και στην Επίδαυρο;

Ο Γιώργος Κιμούλης σκηνοθετεί τον Πλούτο του Αριστοφάνη, ο Γιάννης Χουβαρδάς την Ορέστεια του Αισχύλου, ο Στάθης Λιβαθινός την Αντιγόνη του Σοφοκλή, ο Τσέζαρις Γκραουζίνις το Επτά επί Θήβας, του Αισχύλου, ο Ρίμας Τούμινας τον Οιδίποδα Τύραννο του Σοφοκλή, ο Μιχαήλ Μαρμαρινός τη Λυσιστράτη, του Αριστοφάνη και ο Νίκος Καραθάνος τους Όρνιθες , του Αριστοφάνη.

Στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου…

Θα ακούσουμε, μεταξύ άλλων, τον Στέφανο Κορκολή σε έργα Μίκη Θεοδωράκη, την Τάνια Τσανακλίδου και τον Σταμάτη Κραουνάκη με την Σπείρα-Σπείρα και τη νέα τους παράσταση «8 Οκτωβρίου 1838. Ο λόγος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Πνύκα προς τα Ελληνόπουλα».

Και κάτι για το τέλος…

– Στον κήπο της Πειραιώς θα φιλοξενηθεί το κινηματογραφικό κομμάτι του Φεστιβάλ Athens Open Air Film Festival 2016: Shakespeare in the city.

– Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου συμπράττει, μεταξύ άλλων, και με τον Δήμο Αθηναίων, για να επιχειρήσει ένα άνοιγμα στην πόλη, με παραστάσεις σε εξωτερικούς, απροσδόκητους, μη φεστιβαλικούς χώρους.

– Δημιουργείται για πρώτη φορά το Λύκειο Επιδαύρου, ένα διεθνές κέντρο έρευνας για την εκπαίδευση του ηθοποιού.

Πηγή: in2life

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!