Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Ποιος διάσημος τραγουδιστής μετάνιωσε που μίλησε ανοιχτά για την ερωτική του συνεύρεση με συνάδελφο του (ΦΩΤΟ)

5fd0b37cd7dbbb00f97ba6ce92bf5add1-1

Στο τέλος της δεκαετίας του ’70 επισκέπτεται ένα βουδιστικό μοναστήρι (Mount Baldy) στο Λος Άντζελες. Η ζεν διδασκαλία επιδρά πάνω του βαθιά και συγκρούεται με την ιουδαϊκή θρησκεία και παράδοση. Η επιρροή είναι τεράστια και δεν σταμάτησε ποτέ, με αποτέλεσμα το 1994 να εγκαταλείψει τα εγκόσμια, να γίνει μοναχός και βοηθός του γκουρού Joshu Sasaki.

Ο ίδιος για τις θρησκείες θα πει: «Σε όλη μου τη ζωή με δυνάστευε μια αδυσώπητη κατάθλιψη. Ποτέ δεν κατάφερα να καταλάβω από πού προερχόταν, ποτέ δεν κατάφερα να την αποτινάξω. Δοκίμασα να απαλλαγώ από αυτήν μ’ ένα καλό κρασί, μια γυναίκα, ένα τραγούδι, μια θρησκεία, ένα φάρμακο, αλλά δεν τα κατάφερα. Όταν άρχισα να ασχολούμαι σοβαρά με διάφορες θρησκείες, στόχος μου δεν ήταν να βρω “φώτιση” ή “τη γαλήνη της ψυχής”. Στόχος μου ήταν να διαλύσω το σύννεφο που με σκέπαζε. Όλα αυτά τα χρόνια δεν κατάφερα να βρω τον κατάλληλο μηχανισμό. Διάβασα κάπου ότι μεγαλώνοντας αρχίζουν να εξασθενούν τα κύτταρα του εγκεφάλου που σχετίζονται με το άγχος. Ίσως αυτό συνέβη. Όπως και να ’χει, με τα χρόνια το σύννεφο άρχισε να διαλύεται. Μέχρι που χάθηκε».

Το Ten New Songs που θα κυκλοφορήσει το 2001 είναι επηρεασμένο από τη ζωή δίπλα στο Βούδα. Στη συνέχεια ήθελε να αποσυρθεί μουσικά, όμως στις 13 Ιανουαρίου του 2008 ο 74χρονος Leonard Cohen ανακοινώνει την επιστροφή του στο συναυλιακό σανίδι. Ήταν λύση ανάγκης. Τα πέντε εκατομμύρια δολάρια που «εξαφανίστηκαν» από τους τραπεζικούς του λογαριασμούς, μετά από τα λογιστικά τεχνάσματα της πρώην μάνατζέρ του Kelly Lynch, δεν του είχαν αφήσει πολλές επιλογές. Η επί χρόνια συνεργάτιδά του τον εξαπάτησε.

Ο Leonard Cohen έκανε πρώτα καριέρα ως συγγραφέας και ποιητής και στη συνέχεια ως μουσικός. «Ο James Joyce δεν πέθανε. Ζει στο Μόντρεαλ με το όνομα Leonard Cohen». Έτσι υποδέχτηκε η κριτική το πρώτο μυθιστόρημά του. Στη δισκογραφία άργησε να βγει. Ήταν 33 ετών, το 1967, όταν κυκλοφόρησε το Songs οf Leonard Cohen. Η φωνή του έμοιαζε περισσότερη με βαρύτονου. Συνοδευόταν, δε, από μια κλασική κιθάρα και ένα αρμόνιο δεύτερης διαλογής και εκείνος δεν έμοιαζε να τραγουδά αλλά να απαγγέλλει. Μια μουσική περισσότερο για 40άρηδες, παρά για την ξέφρενη νεολαία της δεκαετίας της διαμαρτυρίας. Μα πώς μπορούσε το είδωλό του να είναι ο Elvis;

cohen-leonardo-people-180-7

Η ελληνική ιστορία πίσω από το «Bird on a wire»

To «Βird on the wire» ή «Bird on a wire» (ο τίτλος άλλαξε καθώς πέρασαν τα χρόνια) είναι από τα διασημότερα τραγούδια τουCohen. «Το τραγούδι το ξεκίνησα στην Ελλάδα» έλεγε. «Εκείνη την εποχή στην Ύδρα δεν υπήρχαν καλώδια τηλεφώνου ούτε ηλεκτρισμός. Τώρα πια δεν θα το προσέχαμε καν, αλλά όταν βάλανε τους πρώτους στύλους της ΔΕΗ στην Ύδρα το μόνο που έκανα ήταν να κοιτάζω τα καλώδια έξω από το παράθυρό μου και να σκέφτομαι πως ο πολιτισμός με είχε προφτάσει και δεν θα του ξέφευγα όπως είχα πιστέψει. Δεν θα ζούσα αυτή τη ζωή του 11ου αιώνα, που νόμιζα ότι είχα βρει για τον εαυτό μου. Αυτή ήταν η αρχή του τραγουδιού. Στη συνέχεια, φυσικά παρατήρησα ότι τα πουλιά έκατσαν στα καλώδια και κάπως έτσι ξεκίνησα να γράφω». Το «Bird on a wire» τραγούδησε υπέροχα και ο Johnny Cash.

Ο Cohen ερωτευόταν ολοκληρωτικά, έκανε τις γυναίκες της ζωής του μούσες του. Ακόμα και μετά τους χωρισμούς του παρέμεινε φίλος με όλες τους. Ωστόσο, δεν παντρεύτηκε ποτέ. Τον τρόμαζε η ιδέα. Στις αρχές του ’70, με την Καλιφορνέζα Suzanne Elrod έκαναν δύο παιδιά, τον Adam και τη Lorka (από το διάσημο Ισπανό ποιητή Federico García Lorca). Είχε μια περιπετειώδη και μικρή σε διάρκεια σχέση με την Janis Joplin, που συνάντησε στο μυθικό Chelsea Hotel. Της αφιέρωσε το ομώνυμο τραγούδι. Tα πρώτα χρόνια τού άρεσε να διηγείται στις συναυλίες του πώς συναντήθηκαν στο ασανσέρ: «Μάζεψα όλο το κουράγιο που είχα» διηγήθηκε εκείνος. «Της είπα “ψάχνεις για κάποιον;”. Εκείνη απάντησε “Ναι, ψάχνω για τον Kris Kristofferson ”. “Είσαι τυχερή” της είπα “Εγώ είμαι ο Kris Kristofferson ”». Χρόνια μετά, ο ίδιος μίλησε για το πόσο μετάνιωσε που όλα αυτά τα χρόνια μιλούσε ανοιχτά για την ερωτική τους συνεύρεση. «Ήταν η μόνη αδιακρισία της επαγγελματικής μου ζωής» δήλωσε στο BBC το 1984, διευκρινίζοντας ότι επειδή το τραγούδι «Chelsea hotel» περιείχε μια λεπτομερή περιγραφή σεξουαλικής πράξης, η αναφορά στο όνομά της ήταν λάθος.

Τη δεκαετία του ’80 στο πλευρό του είχε τη φωτογράφο Dominique Issermann, που σκηνοθέτησε τα βίντεο για τα εμβληματικά τραγούδια του «First we take Manhattan» και «Dance me to the end of love».

Τη δεκαετία του ’90 μούσα του έγινε η ηθοποιός Rebecca De Mornay, η οποία ανέλαβε και καθήκοντα παραγωγού στο TheFuture (1992). Φυσικά της το αφιέρωσε.

Το ίδιο γλυκιά και ζεστή ήταν η σχέση του και με τα παιδιά του: «Έχω πολλές πηγές χαράς, κάποιες καλλιεργούνται σε προσωπικό επίπεδο αλλά περιστασιακά: η κόρη μου και τα παιδιά της ζουν στον από κάτω όροφο και ο γιος μου ζει λίγα στενά παρακάτω. Είμαι, λοιπόν, εξαιρετικά ευλογημένος. Έχω ένα βοηθό που είναι αφοσιωμένος και ικανότατος. Έχω ένα φίλο σαν τον Bob (σ.σ. Faggen, καθηγητής λογοτεχνίας), κι έναν δυο ακόμα που κάνουν τη ζωή μου πλουσιότερη. Από μια άποψη, λοιπόν, ποτέ δεν ήμουν καλύτερα» θα πει στην τελευταία του συνέντευξη στο New Yorker, επιχειρώντας έναν απολογισμό.

Η μελαγχολική γοητεία του Leonard Cohen ήταν εθιστική και ακαταμάχητη, ενώ η μουσική και λογοτεχνική του παρακαταθήκη ένας από τους πολιτιστικούς θησαυρούς του πλανήτη.

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!