Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Μόνο στη Freddo: O έμπιστος του Ωνάση προειδοποιεί τη χρυσή κληρονόμο:«Αθηνά θα σε φάνε»!

Του Νίκου Νικόλιζα-Εφημερίδα Freddo

Ένα «μοιραίο μυστικό» που μετέφεραν κάτω από άκρα μυστικότητα και που δεν πρόλαβαν να ενημερώσουν τον Αριστοτέλη Ωνάση… Ένα πόρισμα για τον μυστήριο θάνατο των δυο έμπιστων πιλότων του έλληνα κροίσου αδερφών Κουρή που ποτέ δεν βγήκε από τις Γαλλικές αρχές…  Η μοιραία άτρακτος του λίαρ τζέτ που χάθηκε στα νερά της Νίκαιας της Γαλλίας στις 18 Φεβρουαρίου 1972, ένα χρόνο πριν τον θάνατο του Αλέξανδρου Ωνάση,  και δεν ανασύρθηκε ποτέ για να μαθευτεί η αλήθεια,  είναι μερικές από τις συγκλονιστικές περιγραφές του έλληνα πιλότου Γρηγόρη Κουρή, τελευταίου επιζόντα εκ των τριών έμπιστων πιλότων του Αριστοτέλη,  που σήμερα 44 χρόνια μετά σπάει την σιωπή του και μιλάει για όλα στη Freddo, ρίχνοντας φως στην αρχή του τέλους της αυτοκρατορίας του Ωνάση.

Αφορμή για όσα λέει σήμερα ο πιλότος του έλληνα κροίσου, είναι ένα βιβλίο που έχει γράψει και το αφιερώνει στην χρυσή κληρονόμο Αθηνά Ωνάση «για να μάθει πως η δυναστεία του παππού της, διαλύθηκε στοχεύοντας οι ξένες δυνάμεις πλέον και στην ίδια».

Το ραντεβού μας δόθηκε μετά από πολλές αναβολές εκτός Αθηνών στην εξοχική κατοικία του 83χρονου σήμερα πρωην πιλότου. Στα χέρια του κρατάει φωτογραφίες από τα αδικοχαμένα αδέρφια του, τα σώματα των οποίων βυθίστηκαν και βρίσκονται στην άτρακτο του μοιραίου λίαρ τζέτ στη Νίκαια της Γαλλίας. «Κλαίω κάθε μέρα επι 44 χρόνια για τα αδέρφια μου. Δεν μου έδωσαν την δυνατότητα να τα θάψω. Να τα αγκαλιάσω για τελευταία φορά. Σε αυτό 100% ευθύνη έφερε ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ο οποίος δεν έδωσε εντολή ανέλκυσης του μοιραίου λίαρ τζέτ για να μάθουμε την αλήθεια. Τα αδέρφια μου τα σκότωσαν» λέει σήμερα ανοίγοντας την πολύωρη συζήτησή μας.

Η συνεργασία με τον Ωνάση…

Όλα άρχισαν τον Απρίλιο του 1965… «Μέσα σε λίγο διάστημα ο αδερφός μου έκανε την  λεγόμενη «μικρή» Ολυμπιακή μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες στον κόσμο. Όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια, δημιουργήθηκαν επί θητείας του αδερφού μου» λέει ο υπερήλικας πιλότος, ενώ ταυτόχρονα ξεφυλλίζει άλμπουμ στα οποία μέσα διακρίνονται παντού τα αδέρφια Κουρή. Την μοιραία χρονιά και λίγες εβδομάδες πριν σκοτωθούν μυστηριωδώς τα αδέρφια Κουρή, και τα τρία αδέρφια κατείχαν καίριες και σημαντικές θέσεις: ο Γρηγόρης Κουρής βρισκόταν κυβερνήτης στα VSSX, o Δημήτρης ήταν γενικός διευθυντής στην αεροπλοϊα, και ο Γιώργος Κουρής στο αμφίβιο piaggio. Λίγους μήνες πριν, ο Αλέξανδρος είχε ήδη εκπαιδευτεί στο λίαρ τζετ και επέστρεψε μόνος του στην Αθήνα. «Ήταν εξαιρετικά καλός και είχε θέληση γι΄αυτό που έκανε. Τον είχε εκπαιδεύσει ο αδερφός μου Δημήτρης και ήταν από τους πιο δυνατούς πιλότους της εποχής» μας λέει σήμερα ο έμπειρος πιλότος.

Ο μυστηριώδης θάνατος του Αλέξανδρου Ωνάση

Μοιραίο μυστικό…

Μέσα στις 500 σελίδες των προσωπικών του εμπειριών, ο Γρηγόρης Κουρής, έχοντας ήδη βγάλει τα δικά του συμπεράσματα για το πώς έπεσε η δυναστεία Ωνάση, μιλάει, στο βιβλίο του με ονόματα και γεγονότα. «Πριν σκοτώσουν τον Αλέξανδρο, ανατίναξαν το αεροπλάνο που βρίσκονταν μέσα τα αδέρφια μου. Οι φωτογραφίες που σας δείχνω σήμερα, αποδεικνύουν ότι πρόκειται για σαμποταζ. Είχε ανοίξει σαν γαρύφαλο σε συγκεκριμένα μέρη το αεροσκάφος» λέει ο τελευταίος επιζων των αδερφών Κουρή και συνεχίζει: «Πως φτάσαμε όμως στο σαμποτάζ με τα αδέρφια μου; Είχε έρθει στην Αθήνα ο Αριστος για συμβούλιο με τους επιτελείς της Ολυμπιακής με σκοπό την ενδυνάμωσή της εταιρίας. Μας  ειδοποίησε λοιπόν ότι έπρεπε να είναι έτοιμο το λιαρ τζέτ για να τον μεταφέρει το απόγευμα ξανά στο Παρίσι. Στον ελαφρύ στόλο υπήρχε ένας επιτελής ο οποίος ήταν και το «καρφί» για την Ολυμπιακή Αεροπορία. Έρχεται το απόγευμα και ο Ωνάσης τελειώνει την  σύσκεψη. Ψάχνουμε τον συγκεκριμένο άνθρωπο-καρφί αλλά πουθενά εκείνος. Είχε εξαφανιστεί. Ο Ωνάσης έξαλλος, έβριζε θεούς και δαίμονες. Ο αδερφός μου ο Δημήτρης τον καθησυχάζει και του λέει: «θα πετάξουμε μαζί». Μόλις απογειώνονται, το «καρφί» ειδοποιεί τον πύργο ελέγχου και προσγειώνουν ξανά το αεροσκάφος. Με λίγα λόγια ήθελαν με κάθε τρόπο να εκθέσουν τον αδερφό μου και να τον «φάνε» από την πολύ σημαντική θέση που είχε στην Ολυμπιακή Αεροπορία». Ο Δημήτρης Κουρής που ήταν και της απολύτου εμπιστοσύνης του Αλέξανδρου, τον ειδοποιεί για όσα έγιναν με τον πατέρα του και ήταν το κερασάκι στην τούρτα. «Θα τους διαλύσω όλους» ούρλιαζε από τηλεφώνου ο Αλέξανδρος. «Το ταξίδι που ανατινάχθηκε τελικώς το αεροπλάνο με τα αδέρφια μου είχε αυτό τον σκοπό: να μιλήσουν τα αδέρφια μου, ο Αλέξανδρος και ο Αρίστος σε μυστική σύσκεψη για τα «φίδια» και τα «καρφιά» που υπήρχαν μέσα στην Ολυμπιακή και ήθελαν να ισοπεδώσουν τον Ωνάση. Τα αδέρφια μου θα έφευγαν από την Αθήνα με προορισμό τη Νίκαια της Γαλλίας, θα επιβιβάζονταν ο Αλέξανδρος και όλοι μαζί θα προσγειώνονταν στο Παρίσι που θα έβρισκαν τον Αριστοτέλη. Για αυτούς, δεν έπρεπε ποτέ να φτάσουν στα αυτιά του Αρίστου, όσα ήθελαν να του πουν τα αδέρφια μου. Η απογείωση λοιπόν με τα αδέρφια μου άργησε γιατί έγινε μια φωτογράφηση με εμάς τους τρεις μπροστά από τα αεροσκάφη με σκοπό την διαφήμιση της εταιρίας. Προφανώς είχαν σκοπό να εκραγεί το αεροσκάφος με τον Αλέξανδρο μέσα, αλλά λόγω καθυστέρησης, σκοτώθηκαν μόνο τα αδέρφια μου».

Πράκτορες της CIA στην Ολυμπιακή…

Ο Γρηγόρης Κουρής καθόλη την διάρκεια της συνέντευξης μας, επιμένει ότι στην δυναστεία Ωνάση, είχαν παρεισφρύσει πράκτορες και άνθρωποι που ήθελαν με κάθε τρόπο να βγάλουν από τον παγκόσμιο χάρτη το όνομα Ώνάση. «Σίγουρα ήταν πράκτορες της CIA και όχι μόνο. Τον Ωνάση τον είχαν περικυκλώσει δυνάμεις εκτός Ελλάδος. Όταν έβγαλαν από τη μέση τα αδέρφια μου που ήταν εντελώς «καθαροί» και της εμπιστοσύνης της οικογένειας, είχα ζητήσει από τον Αλέξανδρο να βγει από το βυθό η άτρακτος του αεροσκάφους για να βγάλουμε σαφή συμπεράσματα. «Μείνε ήσυχος Γρηγόρη. Είμαστε τυχεροί γιατί αυτό το διάστημα βρίσκεται ο Κουστό στην περιοχή και θα αναλάβω εγώ προσωπικά  για να βγει το αεροσκάφος». Οι εβδομάδες, οι μήνες περνούσαν και ο Αλέξανδρος εξαφανίστηκε. Δεν μπορούσα να τον βρω πουθενά. Όταν τον ξετρύπωσα μετά από μήνες στο Παρίσι, μάσαγε τα λόγια του. Μαθαίνω ότι ο πατέρας του, του είχε πει: «μην ανακατευτείς με το θέμα Κουρή, θα σου κόψω τα πόδια». Μέχρι σήμερα ούτε πόρισμα έχει βγει, ούτε και τα αδέρφια μου βγήκαν από τον βυθό της θάλασσας».

Ο θάνατος του Αλέξανδρου…

Η τελευταία πτήση του αμφίβιου αεροσκάφους, πριν από τη μοιραία της 22ας Ιανουαρίου 1973, είχε γίνει στις 2 Οκτωβρίου 1972. Σχεδόν δηλαδή τέσσερις μήνες πριν από την πτώση του. Το αεροπλάνο πετούσαν κατά διαστήματα, εκτός του Ωνάση, ο  Στέφ. Μαγκλάρας και ο Μακ Γκρέγκορ. Σε αυτό το σημείο παρεμβαίνει ο Γρηγόρης Κουρής αφηγούμενος με κάθε λεπτομέρεια την μοιραία πτήση. «Ενώ έχω έρθει από εκπαίδευση που έκανα στην Αμερική μαζί με άλλους συναδέλφους, ειδικώς εμένα, με ξαναστέλνουν πίσω για να κάνω ακόμα μια εκπαίδευση η οποία ούτε προγραμματισμένη ήταν ούτε τίποτα. Αν και έφερα αντίρρηση, με εισιτήριο πηγαίνω στην Ινεάπολη της Αμερικής. Και εκεί μου ανακοινώνει η εταιρία ότι δεν έχει προγραμματιστεί κάποια εκπαίδευση για μένα. Δηλαδή ήθελαν να με διώξουν εκτός  Ελλάδος με σκοπό να φάνε τον Αλέξανδρο. Στο μοιραίο αεροπλάνο με τον Αλέξανδρο ήταν ο Μακ Γκρέγκορ και ο Ντόναλντ Μακ Κάσκερ. Συνοδηγός ήταν ο Αλέξανδρος. Σε απόσταση αναπνοής, έπεσε το αεροπλάνο. Για μένα ο Κάσκερ, ήταν κασκαντέρ. Το έριξε από την πλευρά του Αλέξανδρου και αυτό ήταν. Εκείνος ψιλοτραυματίστηκε και σε δύο μέρες τον εξαφάνισαν». Τον ρωτάμε αν είχε σχέση η δικτατορία με το τέλος της αυτοκρατορίας Ωνάση. «Για μένα 100% είχε σχέση. Ο Ωνάσης είχε περικυκλωθεί από πράκτορες». Για το τέλος, ρωτάμε τον κ. Κουρή, τι μήνυμα θα ήθελε να στείλει στην τελευταία απόγονο και χρυσή κληρονόμο, Αθηνά Ωνάση. «Μακάρι να την «άφηναν» να ερχόταν να της έλεγα όλα τα γεγονότα με ονοματεπώνυμα και πως διέλυσαν την αυτοκρατορία του παππού της. Στο τέλος, θα φάνε και την Αθηνά. Εκεί στοχεύουν».

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!