Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Μόνο στη Freddo: Εφορία η…αντροχωρίστρα!

Της Χριστιάνας Μπακατσιά- Εφημερίδα Freddo

Σε… τρίτο «πρόσωπο» σε μια σχέση εξελίσσεται ο… εφοριακός, καθώς πληθαίνουν καθημερινά οι περιπτώσεις ζευγαριών που είτε καταφεύγουν στη «λύση» του συναινετικού διαζυγίου, είτε χωρίζουν εικονικά προκειμένου να τύχουν φοροελαφρύνσεων! Υπάρχουν εκατοντάδες ζευγάρια που κάποτε είχαν ορκιστεί ότι δεν θα τα χώριζε ούτε ο θάνατος, αλλά τελικά νικήθηκαν από την οικονομική κρίση και την… εφορία! Οι ειδικοί κάνουν λόγο για εντυπωσιακό ποσοστό ζευγαριών που οδηγούνται στην πόρτα του δικηγόρου και ζητούν διαζύγιο για λόγους όχι απιστίας, αλλά φορολογικούς. Άτυπα, το ποσοστό αυτό έφτασε το 2015 σχεδόν το 20% των διαζυγίων στη χώρα μας.

Τα συγκεκριμένα ζευγάρια κατέφυγαν στη λύση των «λευκών» διαζυγίων προκειμένου να υποβάλουν ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις, ώστε να υπάρχει ελάφρυνση, ενώ την ίδια ώρα συνεχίζουν να ζουν κάτω από την ίδια στέγη. «Υπάρχουν περιπτώσεις διαζυγίων που δρομολογούνται για να φαίνεται κάποιος διαζευγμένος. Κυρίως τα ζευγάρια προχωρούν σε εικονική λύση του γάμου τους για να κάνουν ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις» αποκαλύπτει στην Freddo ο δικηγόρος Γιάννης Παπαχριστάκης.

diaz 2

Το κέρδος που έχουν τα ζευγάρια που παίρνουν εικονικό διαζύγιο αφορά επίσης το επίδομα της πρόνοιας που μπορεί να αποκτήσει ο ένας εκ των δύο, δηλώνοντας μικρό ή μηδενικό εισόδημα, μέχρι και τα ευεργετήματα που έχουν οι μονογονεϊκές οικογένειες. Δεν λείπουν βέβαια και πιο… «ακραίοι» οικονομικοί λόγοι για τους οποίους κάποια ζευγάρια αποφασίζουν να καταφύγουν στο διαζύγιο. Η εισαγωγή του παιδιού στη φοιτητική εστία, η λήψη υποτροφίας, το χαράτσι της ΔΕΗ, ακόμη και η εγγραφή στον παιδικό σταθμό είναι μερικοί από αυτούς. Όπως αποκαλύπτει ο δικηγόρος «Αντιμετώπισα περίπτωση ζευγαριού που είχαν 2 παιδιά και εργαζόταν μόνο ο πατέρας. Τα έβγαζαν πολύ δύσκολα πέρα, δεν μπορούν να καλύψουν όλες τις βιοποριστικές τους ανάγκες πόσο μάλλον το χαράτσι και τους λογαριασμούς. Ήρθαν αποφασισμένοι για να χωρίσουν προκειμένου να τύχουν ευνοϊκότερων ρυθμίσεων!»

Σύμφωνα πάντως με τον ίδιο, υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος, αφού εκτός από τα ζευγάρια που χωρίζουν εικονικά υπάρχουν και εκείνα που θέλουν να χωρίσουν, αλλά δεν μπορούν για οικονομικούς λόγους και αναγκάζονται να μένουν κάτω από την ίδια στέγη: «Επειδή δεν έχουν χρήματα, απλώς μένουν σε διάσταση και μάλιστα πολλές φορές συγκατοικούν στο ίδιο σπίτι».

diaz 1

Διαδικασία Εξπρες

Οι  νέες νομοθετικές ρυθμίσεις και οι διαδικασίες-εξπρές με τις οποίες εκδίδονται πλέον τα διαζύγια είναι συνδυασμός που βοηθά την πρόθεση των ζευγαριών να προχωρήσουν σε λύση του γάμου τους. Παλαιότερα η έκδοση του συναινετικού διαζυγίου γινόταν σε δύο δικάσιμες. Πλέον έχει καταργηθεί η χρονοβόρα διαδικασία των δύο συζητήσεων και το διαζύγιο βγαίνει σε μία μόνο συζήτηση, μέσα σε περίπου τρεις μήνες.

Η πτώση που παρατηρείται στα κατ’ αντιδικία διαζύγια είναι ακόμη στοιχείο που μαρτυρά πως η νέα αυτή «ελληνική» επινόηση κλείνει την… πόρτα στην εφορία, στις τράπεζες αλλά και σε διάφορες οικονομικές οφειλές! Τα έξοδα που πρέπει να κάνει κάποιος για να χωρίσει συναινετικά ανέρχονται σχεδόν στα 400 ευρώ ενώ πολλά από τα δικηγορικά γραφεία κάνουν διευκολύνσεις στους πελάτες τους και δεν ζητούν όλο το ποσό κατευθείαν ή ακόμη σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται διακανονισμός προκειμένου κάθε μήνα να δίνει ένα μικρό ποσό το ζευγάρι!

diaz 3

 

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!