Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Ο Σταμάτης Κραουνάκης στη Freddo: «Να φυλακωθούν οι…φαγάνες!»

Της Νανά Παλαιτσάκη- Εφημερίδα Freddo

Ο καταξιωμένος δημιουργός μιλά για τον ΣΥΡΙΖΑ, την Γιουροβίζιον και την…Αντζελα.

Είναι πάρα πολλές φορές που έχω σκεφθεί ότι την εποχή του μεγάλου λιμού στην χώρα, σεργιανίζει ανάμεσά μας , η εμβληματική προσωπικότητα του Σταμάτη Κραουνάκη. Διανοούμενος, συνθέτης, ερμηνευτής, performer, αιρετικός, αντισυμβατικός , ευλογημένος καθώς κατάφερε -αλήθεια δεν ξέρω με τι κόστος- να μετατρέψει την εργασία του σε όνειρο , διαθέτοντας όλη την δύναμη, τον χρόνο , την ενέργειά του σε αυτό που πραγματικά ήθελε . Υπηρέτης μόνο της Τέχνης , εραστής των σπουδαίων φιλόσοφων, απαλλαγμένος από έναν υπνωτικό λήθαργο που προκύπτει από το γκέτο της «νοοτροπίας της εξάρτησης».

Λίγες μέρες μόνο πριν τον αποθεώσουμε στο Δημοτικό θέατρο Πειραιά στις 28 και 29 Μαίου στο «Όλοι ένα!»  και πριν αρχίσει τις περιοδείες του σε όλο τον κόσμο , τον ευγνωμονώ για την εμπιστοσύνη του να μ’ εμπιστεύεται σε μια… «χάρτινη» συνάντηση αυτή την φορά, για τη Freddo.

Στις μέρες μας Σταμάτη μοιάζει το γέλιο …μορφασμός, τα δικαιώματα στην αξιοπρεπή εργασία έχουν εξατμιστεί και οι περισσότεροι ελπίζουν να πεθάνουν χωρίς να χρειάζεται πριν, να νοσηλευθούν! Πόσο εφικτό είναι να διεκδικήσουμε έναν άλλο κόσμο;

«Η μαχη αγαπημενη μου, ειναι καθημερινη. Η Γαλλια ξεσηκωθηκε, ποτέ τίποτα δεν κατακτήθηκε χωρις πείσμα. Οι ανθρωποι ζουμε τις λεπτομερειες, και σουρνομαστε πισω απ αυτες. Δυσκολα καθεται κανεις να λογαριασει το μετα απ αυτον. Ειναι στην ανθρωπινη φυση αυτο. Σκεφτομαστε τη συνταξη ,τα νοσοκομεια…αντι να σκεφτουμε πως θα ειμαστε ενεργητικοι, μαχητικοι και υγιεις. Θελω να πω ,οτι τωρα που καταργειται το αυτονοητο, ισως ειναι η στιγμη, να καταργησουμε κι εμεις την εξαρτηση μας απ αυτο. Ολα θα ξαναγεννηθουνε απο την συγκρουση. Αυτο εχει κοστος. Ανηκω σα φυση σ αυτη την κατηγορια. Ας ξανασυστησουμε τη μαχη για το αυτονοητο»

Η ανάγκη σου να εκφράζεις αυτό που νιώθεις, τι κόστος είχε για σένα;

«Κανενα! Λασπη ενιοτε… Χρειαζεται κι αυτη για να χτισεις το σπιτι της αληθειας σου. Οι ηλιθιοι σου τη δινουν ετοιμη. Δε χρειαζεται καν να μπεις στον κοπο να την φτιαξεις μονος σου. Η λάσπη είναι λάσπη! Ευκολα ξεραινεται στα εξ ων συνετεθη. Δεν ειναι αναγκη. Ειναι υποχρεωση. Ο επωνυμος υποχρεουται να διατυπωσει δημοσια αυτο που ο ανωνυμος αδυνατει.Τα υπολοιπα ειναι προσκαιρες αντιδρασεις μικροσυμφεροντων».

Σ’ αρέσει να συναναστρέφεσαι με όσους σε αποδέχονται άνευ όρων ή μ’ εκείνους που σ’ αμφισβητούν ;

«Μ αρεσουν κατι κυματα που σηκωσαν τα αισθηματα σε μια κουβεντα μια χειρονομια… Χρησιμοποιω ενα στιχο της Νικολακοπουλου! Παντως ευχαριστιεμαι οταν κερδιζω ανθρωπους που μ αμφισβητουν η και που με αντιπαθουν, γιατι όχι!»

Η διάκριση ανάμεσα σε ποιοτική και εμπορική τέχνη έχει κάποια βάση ή είναι επινόηση ;

«Ειναι μια βλακεια και μιση! Ευρημα των συστηματων και των δημοσιογραφων, με το συμπαθειο!  Η τεχνη ειναι Μια .Αλλες εκφρασεις της οπως η μουσικη, ο κινηματογραφος εχουν μεγαλυτερη εμβελεια, αλλες μικροτερη».

Εκκατομύρια άνθρωποι ζούμε μόνοι σε μια Ευρώπη που κατεπίφαση εμφανίζεται «ενωμένη» Μήπως η μοναξιά είναι πολιτική απόφαση ;

«Ουπς! Εδω που τα λεμε… Μας θελουν μονους για να μας διαχειριζονται; Αυτο εννοεις;»

Ναι …

«Eιναι πιθανον. Στην Ελλαδα παντωw, .η συγκρκριμενη ιδεα δεν μοιαζει να εχει πετυχει ετσι…Eδω ειμαστε η δοξα της συναναςτροφης…Την εχει πατήσει το Σύστημα».

Πιστεύεις ότι κάθε γνώμη μπορεί ν’ ακούγεται και να κρίνεται απο το κοινό . Σε ρωτώ γιατί έχει γίνει μεγάλη κουβέντα για τις απόψεις του Νότη Σφακιανάκη και για το αν πρέπει να προσκαλείται ή όχι σε εκπομπές …

«Τα σοσιαλομηντια, επιτρεπουν πια τα παντα. Και τα παντα ειναι υπο αιρεση. Εξαρταται τι θελει ο καθε καναλαρχης, ο καθε εκπομπαρχης, η τι κρινουν οτι θελει το κοινο τους, η, τι τους δινει ακροαματικοτητα,κατα τις πολυ υποπτες κατα τη γνωμη μου, μετρησεις των γραφειων μετρησεων,που στα τελευταια εκλογικα , κανανε τη μια κοτσανα μετα την αλλη. Ας θυμομαστε ολοι αυτο: “λογο και πετρα έριξες, δε θα γυρισει πισώ´».

Πιστεύεις ότι η χρεωκοπία των ιδεολογιών , ενισχύει τον φασισμό ;

«Δεν εχουν χρεωκοπησει οι ιδεες. Εχουν χρεωκοπησει τα συστηματα που τις αναπαραγουν κατα τα καλα και συμφεροντα. Οι μεταφραστες των ιδεων,ειτε κομματα ειτε ανθρωποι ειτε κοινωνικες ομαδες πολλες φορες εχουν κανει ζημια. Ειναι λοιπον καιρος να ξαναβρουμε τις Ιδεες, στην πρωτη τους μορφη. Ας ξαναδιαβασουμε τους πρωτους Ελληνες. Πηγα στον Αριστοφανη, πηγα στον Βαρναλη, τωρα παω στον Κολοκοτρωνη. Καθε φορα βγαινω πλουσιωτερος. Με τρομερα στηριγματα στη σκεψη μου και στα αισθηματα μου».

Έχεις πιστέψει με πάθος σε νέους ανθρώπους γι’ αυτό και η «Σπείρα-Σπείρα». Πως είδες το συγκρότημα που μας εκπροσώπησε στην Γιουροβίζιον και στην τελική μας άξιζε ο αποκλεισμός ;

«Δεν βλεπω τηλεοραση! Δεν με αφορα η Γιουροβιζιον. Καποτε ηταν θεσμος, τωρα ειναι ενα τιποτα! Παρ ολα αυτα «δανειστηκα» κι ερμηνευουν εξαιρετικα τρεις συνεργατες μου στο «Ολοι ένα!»,το περσινο ιταλικο, που ηταν ενα υπεροχο ερωτικο τραγουδι. Μια χωρα υπο την απειλη των περιστροφων της Ευρωπαικης διαπλοκης, κανονικα δεν συμμετεχει. Ολοκληρωσα!»

Το τραγούδι της Ουκρανίας είχε έντονο το πολιτικό στοιχείο και πήρε πρωτιά.  Εκτιμάς ότι μια σύναξη τόσων ανθρώπων και καλλιτεχνών όπως η συγκεκριμένη διοργάνωση , δείχνει και την πολιτική στάση των χωρών που συμμετείχαν ;

«Ουτε κατα διανοιαν!».

Πόσο αποτελεσματικός μπορεί να είναι ένας δημιουργός – καλλιτέχνης όπως ο Διονύσης Τσακνής ως πρόεδρος της Κρατικης τηλεόρασης στην Ελλάδα του 2016;

«Παρα πολύ! Τον πιστευω και τον αγαπω. Ειναι φιλος μου! Δυστυχως οι δημοσιες θεσεις εχουν υποχρεωσεις που κανεις δεν μπορει να τις υπολογισει την ωρα που αναλαμβανει. Αυτο ειναι ολο. Αλλιως καραδοκει συνεχεια μια παραιτηση».

Εκτιμάς ποιους πολιτικούς Έλληνες και γιατί ;

«Δεν εκτιμω τους πολιτικους. Βασικα γιατι ειναι σε μεγαλο βαθμο ημιεγγραματοι. Αυτο μ ενοχλει. Συμβαινει να εχω φιλικες σχεσεις με καποιους και να γνωριζω τι τραβανε. Η αληθεια δεν ειναι ποτέ αυτο που δηλωνεται»

Πως αισθάνεσαι για τον τρόπο που η κυβέρνηση διαχειρίζεται τα μεγάλα θέματα της χώρας ;

«Ειμαι απεναντι και κοιτάζω. Δεν ανηκω ουτε σ αυτους που ελπισανε, ουτε σ αυτους που προδοθηκανε. Ημουν παντα απεναντι απο την εξουσια. Αυτη ειναι η δουλια μου. Αν γινει κατι καλο θα το πω, αν γινει κατι χαλια παλι θα το πω. Αργουν…»

Ποιο είναι εκείνο το σενάριο απεμπλοκής που εσύ πιστεύεις ότι θα έχει τις λιγότερες απώλειες για τους ανθρώπους που ζούμε στην Ελλάδα:

«Να φυλακωθουν οι υπευθυνοι, οι φαγανες δηλαδη, και να δημευθουν οι περιουσιες τους προς οφελος των μεροκαματιαρηδων γονατισμενων Ελληνων!»

Υπάρχει τελικά αριστερά στην Ελλάδα; Σου θυμίζω ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα δεν ψήφισε το σύμφωνο συμβίωσης

«Υπαρχει αριστερα, ειναι ζωντανη, ειναι οι ανθρωποι και δεν ειναι τα κομματα. Ξερω ανθρωπους απο το ΚΚΕ που ηταν αντιθετοι με αυτη τη θεση. Και που ζουν με συμφωνο συμβιωσης, αγραφο εδω και χρονια!»

Θέλω την γνώμη σου για την απαγόρευση της διαφήμισης με την Άντζελα Δημητρίου και το περίφημο « χτύπα σαν άντρας»

«Γελαω με ολα. Παρα πολύ!»

Και πάμε τώρα σ’ ενα άλλο καυτό θέμα . Σχέσεις! Οι άντρες δεν είναι πια «κυνηγοί» οι γυναίκες  δηλώνουν ότι δεν θέλουν να είναι «νοικοκυρούλες» , ζευγάρια επιμένουν να είναι μαζί με ακρωτηριασμένη κάθε διάθεση επαφής , μήπως το στερεότυπο « ένας άντρας – μια γυναίκα μαζί για πάντα» έχει διαλυθεί ;

«Ουτε κατα διανοιαν. Ξεκομπλαρουα! Κι ολα θα παν καλα!»

Τι σε κάνει να περνάς καλά ;

«Η συνειδηση του Τελους…»

Θα ήθελες να είχες παιδιά ( Να κάτι που δεν το έχω κουβεντιάσει ποτέ μαζί σου νομίζω )

«Μα εχω …πολλα πλεον! Προ ημερων μετρησα πανω απο εξηντα!»

Πόσες φορές «κατάργησες» τον Σταμάτη για έναν έρωτα και τι έμεινε μετά;

«Πολλες. Κι έμειναν παντα ωραια τραγουδια!»

Και μερικές χρηστικές συμβουλές επιβίωσης πριν «κλείσουμε» προς το παρόν .

Τον εαυτο μας. Την υγεια μας.  Τους φιλους μας. Και μακρια οι τοξικοι, χωρις κανενα οικτο και κατανοηση. Νανακι μου σε λατρευω, χρονια τωρα, ελπιζω να σε καλυψα!»

Σ’ αγαπάω Σταμάτη πολύ!…

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!