Ο «αστυνομικός» του σινεμά και ο σπουδαίος πρωταγωνιστής της όπερας
Ο «αστυνομικός» του σινεμά και ο σπουδαίος πρωταγωνιστής της όπερας. Η διαφορετική πορεία των αδελφών Παπαχρήστου στον κινηματογράφο και στο θέατρο
Ο «αστυνομικός» του σινεμά και ο σπουδαίος πρωταγωνιστής της όπερας. Ο ελληνικός κινηματογράφος, πλούσιος σε ιστορίες και προσωπικότητες, φιλοξένησε δύο αδέλφια που, αν και ακολούθησαν διαφορετικούς δρόμους, άφησαν το δικό τους ξεχωριστό αποτύπωμα. Ο λόγος για τους Κώστα και Νίκο Παπαχρήστο, δύο καλλιτέχνες με κοινή καταγωγή αλλά διακριτές πορείες στο χώρο της τέχνης. Ο ένας, «άνθρωπος της στολής» και πολύπλευρος επαγγελματίας πίσω από τις κάμερες, ενώ ο άλλος μια φωνή της όπερας με ξεχωριστή φινέτσα.
Ο «αστυνομικός» του σινεμά και ο σπουδαίος πρωταγωνιστής της όπερας
Ο Κώστας Παπαχρήστος, γεννημένος στον Βόλο το 1916, καθιερώθηκε ως ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους ηθοποιούς δεύτερων ρόλων του ελληνικού κινηματογράφου. Αν και δεν υπήρξε πρωταγωνιστής, η φυσιογνωμία του ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με τους ρόλους του αστυνομικού ή του στρατιωτικού αξιωματικού, καθώς εμφανιζόταν συχνά με στολή. Χαρακτηριστικοί είναι οι ρόλοι του ως αρχιφύλακα στον «Ηλία του 16ου», υποπλοιάρχου στην «Αλίκη στο Ναυτικό», αστυφύλακα στη «Θεία απ’ το Σικάγο» και αστυνομικού της Τροχαίας στο «Κοροϊδάκι της δεσποινίδος».

Συμμετείχε σε σχεδόν διακόσιες ταινίες. Ο Κώστας Παπαχρήστος ήταν γνωστός για τον τελειομανή χαρακτήρα του και την προσοχή του στη λεπτομέρεια, ειδικά όσον αφορά την εμφάνισή του. Αυτή η προσήλωση τον οδήγησε να επιμελείται ο ίδιος τα κοστούμια του, δημιουργώντας με τον καιρό το προσωπικό του βεστιάριο. Από το 1964 ανέλαβε χρέη ενδυματολόγου σε διάφορες κινηματογραφικές παραγωγές.
Ο Κώστας Παπαχρήστος ήταν ένας πολυπράγμων καλλιτέχνης. Συχνά, στα γυρίσματα, αναλάμβανε και καθήκοντα βοηθού σκηνοθέτη, τεχνικού συμβούλου και βοηθού παραγωγής. Έφυγε από τη ζωή το 1995.
Από την άλλη πλευρά, ο αδελφός του Νίκος Παπαχρήστος, γεννημένος το 1919, ήταν μια διαφορετική περίπτωση καλλιτέχνη. Αν και συμμετείχε και αυτός σε μικρούς ρόλους στο θέατρο και στον κινηματογράφο, κατάφερνε πάντα να ξεχωρίζει με το δικό του ιδιαίτερο παρουσιαστικό και, κυρίως, με τη φωνή του.
Διαβάστε επίσης:
Σμαρούλα Γιούλη: Το παιδί-θαύμα του ελληνικού σινεμά, που είπε «όχι» στα στούντιο της Τσινετσιτά!
Η αγάπη της μητέρας του για τη μουσική τον οδήγησε, το 1936, να ξεκινήσει μαθήματα τραγουδιού στο Μακεδονικό Ωδείο. Οι πρώτες του εμφανίσεις ήταν σε ερασιτεχνικές παραστάσεις και συναυλίες, πριν δώσει την πρώτη του επαγγελματική συναυλία στο θέατρο «Διονύσια» στη Θεσσαλονίκη. Με την ολοκλήρωση του γυμνασίου, ο Νίκος κατέβηκε στην Αθήνα με σκοπό να υπηρετήσει στο Ναυτικό. Ωστόσο, η κήρυξη του πολέμου και η πτώση του μετώπου άλλαξαν τα σχέδιά του. Έμεινε στην Αθήνα, όπου ήρθε και η υπόλοιπη οικογένεια.
Ακολουθώντας τη συμβουλή ενός φίλου του, ο Νίκος Παπαχρήστος βρέθηκε στη Λυρική Σκηνή, όπου έμελλε να περάσει το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του. Για 35 χρόνια συμμετείχε σε συνολικά 56 όπερες, ξεχωρίζοντας ως μπάσος σε ρόλους κλασικών έργων που απαιτούσαν «ιδιαίτερη φινέτσα». Ο Νίκος Παπαχρήστος πέθανε το 2005.