Ο αγώνας της επιβίωσης και η Κόρα Καρβούνη
Ο αγώνας της επιβίωσης και η Κόρα Καρβούνη. Τι αποκάλυψε η ηθοποιός για την παράσταση που σκηνοθετεί ο Ούρλιχ Ράσε
Ο αγώνας της επιβίωσης και η Κόρα Καρβούνη. Είναι το… κορίτσι του Μάη, καθώς το πραγματικό της όνομα είναι Kora May, δηλαδή Περσεφόνη, και το πήρε από την Αμερικανίδα γιαγιά της. Παρ’ όλα αυτά το Κόρα είναι ελληνικό, αφού στη δωρική διάλεκτο σημαίνει κόρη. Όσο για το Καρβούνη, είναι το επίθετο της μητέρας της, καθώς, μεγαλώνοντας στην Ελλάδα, οι γονείς της επέλεξαν να τη δηλώσουν με αυτό και όχι με το Smith, που είναι το επώνυμο του Αμερικανού πατέρα της. Όπως και να ’χει, αυτό το κορίτσι από έξι ετών είχε σκεφτεί ότι ήθελε να γίνει ηθοποιός.
Ο αγώνας της επιβίωσης και η Κόρα Καρβούνη
Μάλιστα, ήταν τόσο έντονη και εκφραστική, που οι άλλοι της έλεγαν «πώς κάνεις έτσι, σαν την Εκάβη!». Και δεν είχαν άδικο, γιατί η Κόρα Καρβούνη, μετά τη Γαλλική Φιλολογία και τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, άρχισε πολύ γρήγορα να αντιμετωπίζει επί σκηνής τις ηρωίδες του αρχαίου δράματος που είχε ονειρευτεί. «Μας είχαν γαλουχήσει πως, αν θες να κάνεις Επίδαυρο, δεν θα κάνεις τηλεόραση. Υπήρχε ένας φόβος. (…) Οι ταμπέλες μού στερούν το δικαίωμα να είμαι και κάτι άλλο», είχε πει. Ευτυχώς, διαψεύστηκε, καθώς την… ανακάλυψε η τηλεόραση και με το ρόλο της Νίτσας στο «Αυτή η νύχτα μένει» έγινε γνωστή και αγαπητή στο πανελλήνιο. Ύστερα συνέχισε με το ρόλο της Νίνας Αυγουστάκη στους «Πανθέους».
Έχετε αρκετή εμπειρία στην αρχαία τραγωδία. Τι το ιδιαίτερο έχουν η σκηνοθεσία του «αιρετικού», όπως τον αποκαλούν, σκηνοθέτη Ούρλιχ Ράσε και ο συγκεκριμένος ρόλος;
Η ιδιαιτερότητα για μένα είναι κυρίως ο σκηνοθέτης, το όραμά του και η μεθοδολογία της σκηνοθεσίας του. Το όραμά του θέλει να φωτίσει με ένα διαφορετικό τρόπο το ρόλο του Κρέοντα κι έτσι να δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερη σύγκρουση στην ηρωίδα της Αντιγόνης. Και ταυτόχρονα όλη του η μεθοδολογία, που έχει να κάνει με μια μόνιμα περιστρεφόμενη σκηνή, όπου βαδίζουμε αέναα, είναι μια πάρα πολύ μεγάλη πρόκληση για μας που θα έρθουμε σε επαφή με αυτό το είδος θεάτρου.
Πόσο δύσκολο είναι αυτό; Τόσο απόλυτη ισορροπία ενώ ερμηνεύετε το ρόλο…
Είναι μια μάχη που δίνουμε όλοι οι ηθοποιοί της παράστασης για να μάθουμε αυτή τη μεθοδολογία. Θέλει χρόνο και εξάσκηση, γιατί είναι μια μεθοδολογία την οποία ο ίδιος εφαρμόζει πάρα πολλά χρόνια και οι ηθοποιοί του τη γνωρίζουν πολύ καλά. Αντιθέτως, εμείς πρέπει εξαρχής να μάθουμε τη μηχανική της σκηνής, αλλά ταυτόχρονα οφείλουμε να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο θέλει να δουλέψουμε το σώμα μας και ταυτόχρονα το λόγο. Άλλωστε, στην περιστροφική πλατφόρμα δεν μπορεί κανείς -ηθοποιός ή θεατής- να μην αναγνωρίσει ένα κομμάτι της δικής του υπαρξιακής πάλης.
Πώς είναι για εσάς όλο αυτό, καθώς ταυτόχρονα με τις πρόβες και μάλιστα σε κάτι τόσο διαφορετικό, που πρέπει να το μάθετε εξαρχής, έχετε και καθημερινά γυρίσματα για τη σειρά του ANT1 «Grand Hotel»;
Είναι πολύ δύσκολο. Και πρέπει να πω ότι αυτό που εντυπωσίασε τους Γερμανούς συνεργάτες μας είναι ότι εμείς, όλοι οι ηθοποιοί, είμαστε ταυτόχρονα σε δυο-τρεις δουλειές. Τους εξηγήσαμε ότι είναι θέμα βιοπορισμού και ότι κανονικά ένας πρωταγωνιστής στη Γερμανία θα αμειβόταν μόνο από το θέατρο και θα μπορούσε να ζήσει από αυτό και δεν θα χρειαζόταν να σπαταλιέται σε διαφορετικού είδους δουλειές. Οι πρωταγωνιστές του παίρνουν περί τις 7.000 ευρώ το μήνα στο θέατρο.
Η συνέχεια στην “ONtime Σαββατοκύριακο”.