Κόρα Καρβούνη: Χρειάζεται κάθαρση στα ζωώδη ένστικτα του ανθρώπου
Κόρα Καρβούνη: Χρειάζεται κάθαρση στα ζωώδη ένστικτα του ανθρώπου. Η ηθοποιός σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στην “ONtime Σαββατοκύριακο”
Κόρα Καρβούνη: Χρειάζεται κάθαρση στα ζωώδη ένστικτα του ανθρώπου. Είναι το… κορίτσι του Μάη, καθώς το πραγματικό της όνομα είναι Kora May, δηλαδή Περσεφόνη, και το πήρε από την Αμερικανίδα γιαγιά της. Παρ’ όλα αυτά το Κόρα είναι ελληνικό, αφού στη δωρική διάλεκτο σημαίνει κόρη. Όσο για το Καρβούνη, είναι το επίθετο της μητέρας της, καθώς, μεγαλώνοντας στην Ελλάδα, οι γονείς της επέλεξαν να τη δηλώσουν με αυτό και όχι με το Smith, που είναι το επώνυμο του Αμερικανού πατέρα της. Όπως και να ’χει, αυτό το κορίτσι από έξι ετών είχε σκεφτεί ότι ήθελε να γίνει ηθοποιός.
Κόρα Καρβούνη: Χρειάζεται κάθαρση στα ζωώδη ένστικτα του ανθρώπου
Μάλιστα, ήταν τόσο έντονη και εκφραστική, που οι άλλοι της έλεγαν «πώς κάνεις έτσι, σαν την Εκάβη!». Και δεν είχαν άδικο, γιατί η Κόρα Καρβούνη, μετά τη Γαλλική Φιλολογία και τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, άρχισε πολύ γρήγορα να αντιμετωπίζει επί σκηνής τις ηρωίδες του αρχαίου δράματος που είχε ονειρευτεί. «Μας είχαν γαλουχήσει πως, αν θες να κάνεις Επίδαυρο, δεν θα κάνεις τηλεόραση. Υπήρχε ένας φόβος. (…) Οι ταμπέλες μού στερούν το δικαίωμα να είμαι και κάτι άλλο», είχε πει. Ευτυχώς, διαψεύστηκε, καθώς την… ανακάλυψε η τηλεόραση και με το ρόλο της Νίτσας στο «Αυτή η νύχτα μένει» έγινε γνωστή και αγαπητή στο πανελλήνιο. Ύστερα συνέχισε με το ρόλο της Νίνας Αυγουστάκη στους «Πανθέους».
Σε έναν κόσμο τόσο δύσκολο, όπου και στην Ελλάδα η παραβατικότητα των ανηλίκων έχει φτάσει σε πολύ ανησυχητικά ύψη, καθώς βλέπουμε και παιδιά να χτυπάνε ακόμα και να μαχαιρώνουν συνομηλίκους τους για ένα κινητό, πόσο νομίζετε ότι αυτά τα έργα, που γράφτηκαν χιλιάδες χρόνια πριν, μπορούν να αγγίξουν τα νέα παιδιά και να τους δώσουν παραδείγματα και αξίες, «μαθήματα», με την ελπίδα κάτι να αλλάξει;
Τα έργα αυτά έχουν γραφτεί ακριβώς για να δούμε τη βία επί σκηνής και να υπάρξει μια αντιταύτιση και μια κάθαρση στα ζωώδη ένστικτα του ανθρώπου. Για μένα κάνει καλό σε όλους τους ανθρώπους -μικρούς και μεγάλους- να παρακολουθούν τα σπουδαία έργα του αρχαίου δράματος, όπως, για παράδειγμα, αν είμαι μάνα και δω τη «Μήδεια» αμέσως θα αισθανθώ πολύ καλύτερη μητέρα, ότι δηλαδή βλέποντας αυτά επί σκηνής δεν θα κάνω τα ζωώδη μου ένστικτα πράξη, επειδή ακριβώς καθαίρομαι βλέποντας στο θέατρο να τα κάνει η Μήδεια πράξη. Εγώ θεωρώ ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες αυτού του είδους το θέατρο και οφείλουν οι γονείς όχι μόνο να παρακολουθούν τέτοια έργα, αλλά και να ωθούν τα παιδιά τους προς τα εκεί.
Ταυτόχρονα, όμως, παίζετε κι έναν υπέροχο ρόλο στην τηλεόραση, την Αγγέλα Ψαριανού, οικονόμο στο «Grand Hotel», που έχει αγαπηθεί πολύ από τον κόσμο και θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά. Τι σας λένε;
Ο κόσμος με πλησιάζει συνεχώς και μου μιλάει, με συγκινούν πραγματικά αυτά που μου λένε, όπως: «Ευχαριστούμε πάρα πολύ γι’ αυτό που μας δίνετε, που μας κρατάτε παρέα». Μου δίνει μεγάλη χαρά ότι μπορώ να κρατήσω παρέα σε τόσο πολύ κόσμο.
Η συνέχεια στην “ONtime Σαββατοκύριακο”.