Από γκάφα σε γκάφα ο Χρήστος Μάστορας
Από γκάφα σε γκάφα ο Χρήστος Μάστορας. Η «ρήξη» με τη Μαρινέλλα, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και η συναυλία στη Χειμάρρα
Από γκάφα σε γκάφα ο Χρήστος Μάστορας. Οι γκάφες για το δημοφιλή τραγουδιστή Χρήστο Μάστορα διαδέχονται η μία την άλλη μετά τη «ρήξη» με τη Μαρινέλλα, όταν η κορυφαία ερμηνεύτρια τον έδιωξε από τις συναυλίες της, επειδή τον βρήκε ασυνεπή στις υποχρεώσεις του. Η εξέλιξη αυτή, που αρχικά θεωρήθηκε κακός οιωνός, φαίνεται να επιβεβαιώνεται από τα γεγονότα που ακολούθησαν, επισκιάζοντας την πορεία του καλλιτέχνη, ο οποίος πρόσφατα είχε ερμηνεύσει με επιτυχία τον Στέλιο Καζαντζίδη στη βιογραφική ταινία «Υπάρχω», για την οποία δέχτηκε διθυραμβικά σχόλια.
Από γκάφα σε γκάφα ο Χρήστος Μάστορας
Το φιλμ σημείωσε μεγάλη εμπορική επιτυχία, κόβοντας μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου 2025 συνολικά 812.327 εισιτήρια, κατακτώντας την κορυφή του ελληνικού box office εκείνης της περιόδου. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 19 Δεκεμβρίου 2024 και συνεχίζει να προβάλλεται σε κινηματογραφικές αίθουσες σε όλη τη χώρα. Τη μεγάλη επιτυχία όμως επισκίασαν μια σειρά από λάθη από τη μεριά του τραγουδιστή.
Η αρχή έγινε με την έντονη αντίδραση του Χρήστου Μάστορα σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τη διακοπή της συνεργασίας του με τη Μαρινέλλα, λίγες μέρες μετά την εισαγωγή της στο νοσοκομείο. Μέσω ενός story στο Instagram, ο τραγουδιστής εξαπέλυσε επίθεση, κατηγορώντας τους δημοσιογράφους για «βρόμικη μάχη» με σκοπό την προσοχή, «πάτημα επί πτωμάτων» και «αποχαύνωση» του κοινού.
Λίγους μήνες αργότερα, ο Χρήστος Μάστορας συνελήφθη να οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ στην οδό Πανεπιστημίου, ενώ είχε επιχειρήσει να διαφύγει από αστυνομικό μπλόκο. Ο τραγουδιστής παραδέχτηκε δημόσια το λάθος του και ζήτησε συγγνώμη, ενώ αργότερα τραγούδησε σε εκδήλωση της ΕΛ.ΑΣ., εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του προς τους αστυνομικούς και ιδιαίτερα προς τον Γιώργο Καλλιακμάνη, ο οποίος «συγχώρεσε το λάθος μου», όπως είπε χαρακτηριστικά ο δημοφιλής τραγουδιστής.
«Τσίμπησα σαν χάννος»
Η πιο πρόσφατη «αστοχία» του Χρήστου Μάστορα αφορά τη συμμετοχή του σε συναυλία στη Χειμάρρα, στην οποία παρευρέθηκε και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα. Η εκδήλωση προκάλεσε την αντίδραση της βορειοηπειρωτικής κοινότητας, καθώς ερμηνεύτηκε ως έμμεση νομιμοποίηση μιας πολιτικής φιέστας του Αλβανού πρωθυπουργού, δεδομένου μάλιστα ότι ο Φρέντι Μπελέρης, εκλεγμένος δήμαρχος της περιοχής και ευρωβουλευτής της ΝΔ, είχε φυλακιστεί από τις αλβανικές Αρχές, με κατηγορίες διαφθοράς. Σκοπός των Αρχών ήταν να μην τον αφήσουν να αναλάβει τα δημαρχιακά του καθήκοντα μετά την εκλογή του.
Η Νεολαία Βορειοηπειρωτών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία έκανε λόγο για μια «μέρα βαθιάς προσβολής και πικρής απογοήτευσης». Σύμφωνα με όσα αναφέρει, ο Χρήστος Μάστορας, που σημειωτέον στο παρελθόν είχε εκφράσει την υποστήριξή του προς τα δίκαια του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού και είχε επικρίνει τον Έντι Ράμα, «εμφανίστηκε τελικά στη σκηνή του Ράμα, σε μια εκδήλωση που οργανώθηκε από το δήμο Χειμάρρας και παρουσιάστηκε ως “πολιτιστική” από τους διοργανωτές και ως “φιλανθρωπική” από τον ίδιο».
Η υπόθεση έλαβε μεγαλύτερες διαστάσεις, δεδομένου ότι ο Χρήστος Μάστορας κατάγεται από τη Βόρειο Ήπειρο και σε πρόσφατες συνεντεύξεις του είχε αναφερθεί στα προβλήματα της περιοχής.
Η μητέρα του Κωνσταντίνου Κατσίφα, ο οποίος σκοτώθηκε το 2018 από αλβανικές αστυνομικές δυνάμεις, εξέφρασε δημόσια την οργή της, χαρακτηρίζοντας τη συμμετοχή του Μάστορα «ντροπή» και «απαράδεκτη για τη μειονότητα». Ο ίδιος ο τραγουδιστής απάντησε μέσω ανάρτησης στα κοινωνικά δίκτυα, δηλώνοντας ότι εξαπατήθηκε από τους διοργανωτές και δεν γνώριζε την πολιτική διάσταση της εκδήλωσης. Εξήγησε ότι η αμοιβή του διατέθηκε για φιλανθρωπικούς σκοπούς και πρόσθεσε πως η συναυλία αυτή ήταν η τελευταία του στην περιοχή. Σε ανάρτησή του στο Instagram, ο τραγουδιστής δήλωσε ότι «τσίμπησε» στις «εγγυήσεις ότι δεν υπάρχει πολιτικό κίνητρο», τονίζοντας ότι ήταν «η πρώτη και τελευταία συναυλία (του) επάνω».
«Ήταν δολώματα στα οποία σαν χάννος τσίμπησα. Βρέθηκα να εξαπατώμαι και να κατηγορούμαι σε ένα πολιτικό παιχνίδι που χαμένος είναι ο κόσμος για τον οποίο τραγουδώ», ανέφερε μεταξύ άλλων στην αρχική ανάρτησή του. Το βράδυ της περασμένης Τρίτης έκανε μια νέα ανάρτηση, όπου μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς του φίλους ένα βίντεο, δείχνοντας τον ουρανό και το φεγγάρι, συνοδευόμενα από το τραγούδι «Κεμάλ». Κάποια στιγμή ακούγεται η φράση: «Καληνύχτα, Κεμάλ. Αυτός ο κόσμος δεν θα αλλάξει ποτέ».
Τον τραγουδιστή στήριξε και η Εστία Δερόπολης, στην οποία και θα κατέληγε η αμοιβή του καλλιτέχνη. «Δεν γνώριζε για πολιτικές σκοπιμότητες» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, μετά το θόρυβο που προκλήθηκε.
«Εξαπατήθηκε από τον Ράμα»
«Ο Χρήστος Μάστορας, πριν ανέβει στη σκηνή να τραγουδήσει στη Χειμάρρα, απαίτησε να φύγουν οι πολιτικοί. Εξαπατήθηκε από τον Ράμα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Φρέντι Μπελέρης μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1, στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τον Θανάση Φουσκίδη και τη Στέλλα Γκαντώνα. Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής κλήθηκε να σχολιάσει το περιστατικό με τη συναυλία του Χρήστου Μάστορα, αναφέροντας: «Με το άκουσμα της είδησης και εγώ στεναχωρήθηκα. Λέω “γιατί ο Χρήστος Μάστορας;” ο οποίος είναι πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας και οι δημόσιες παρεμβάσεις του πάντα ήταν σωστές, αλλά μετά τη δήλωσή του ότι “εξαπατήθηκα”, δεν έχω κανένα λόγο να μην τον πιστέψω. Ο κ. Ράμα έχει καταφέρει και έχει ξεγελάσει πολύ πιο σοβαρούς πολιτικούς και στην Ελλάδα και στην Αλβανία και στην Ευρώπη, οπότε ήταν εύκολο να εξαπατήσει και τον κ. Μάστορα».
«Ασχολούμαστε με τον Μάστορα, αλλά υπήρχε και ένας δήμαρχος εκεί, ο δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας, ο κ. Μαχειμάρης, με μια μπάντα από την Κέρκυρα. Ο κ. Μάστορας απαίτησε, πριν ανεβεί στη σκηνή, να φύγουν όλοι οι πολιτικοί από το ακροατήριο, ο δήμαρχος της Β. Κέρκυρας χαριεντιζόταν με τον Ράμα ακούγοντάς τον να λέει “αγαπώ την Κέρκυρα αλλά όχι την Αθήνα”», πρόσθεσε ο κ. Μπελέρης.
Τα πέτρινα χρόνια
Ο Χρήστος Μάστορας όχι μόνο δεν διανοήθηκε να κρύψει ποτέ την καταγωγή του από τη Βόρειο Ήπειρο, αλλά είναι από τους λίγους Βορειοηπειρώτες που μιλούν δημόσια για θέματα που αφορούν την ιδιαίτερη πατρίδα του, τους Έλληνες κατοίκους της και την αντιμετώπισή τους τόσο από την Αλβανία όσο και από την Ελλάδα.
«Είμαι Έλληνας Βορειοηπειρώτης και είμαι περήφανος για την καταγωγή μου. Έμαθα από την οικογένειά μου να μην κρύβω ή να διαπραγματεύομαι», έχει πει. Ο Χρήστος Μάστορας κατάγεται από το Βοδίνο της Άνω Δρόπολης, ένα μικρό χωριό της μειονότητας στη Βόρειο Ήπειρο, σε απόσταση αναπνοής από τα ελληνοαλβανικά σύνορα και το μεθοριακό σταθμό της Κακαβιάς. Πριν από το 1990 αριθμούσε περισσότερους από 500 κατοίκους, αλλά σήμερα ο μόνιμος πληθυσμός δεν ξεπερνάει τους 40, ηλικιωμένους στη συντριπτική τους πλειονότητα.
Σε ηλικία μόλις δύο ετών, ο Χρήστος ήρθε αντιμέτωπος με ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας. Ένα είδος λευχαιμίας, που χρειαζόταν συνεχείς μεταγγίσεις αίματος, αφού δεν είχε καθόλου ερυθρά αιμοσφαίρια. Οι γιατροί στο νοσοκομείο των Τιράνων όπου νοσηλευόταν τον είχαν ξεγράψει, ελπίζοντας σε ένα θαύμα, που τελικά ήρθε από έναν ιδιοφυή αλλά παρεξηγημένο ιδιώτη γιατρό -με το όνομα Αχιλλέας-, ο οποίος ζούσε σε διπλανό χωριό στη Δρόπολη.
Ο γιατρός αυτός ήταν περιζήτητος μέσα στη μειονότητα και ο πατέρας του Χρήστου ταξίδεψε χιλιόμετρα μακριά προκειμένου να τον συναντήσει και να του δείξει τις εξετάσεις. Ο Αχιλλέας κλείστηκε στο εργαστήριό του και παρασκεύασε ένα φάρμακο από βότανα, το οποίο έδωσε στον Άλφρεντ Μάστορα λέγοντάς του να το πίνει το παιδί κρυφά από τους γιατρούς. Όπως και έγινε, με αποτέλεσμα μέσα σε λίγες εβδομάδες το πρόσωπο του 2χρονου Χρήστου να κοκκινίσει και πάλι, κάνοντας τους γιατρούς του νοσοκομείου να μιλούν για θαύμα.
Η πρώτη φορά στην Ελλάδα
Η πτώση του καθεστώτος, το άνοιγμα των συνόρων και ο πόθος για έναν καλύτερο τρόπο ζωής οδήγησε την οικογένεια Μάστορα στην Ελλάδα. Ήταν μια ιδιαίτερη στιγμή για το μικρό Χρήστο και την οικογένειά του όταν περνούσαν τα σύνορα της Κακαβιάς και πατούσαν για πρώτη φορά το ελληνικό έδαφος.
Η οικογένεια εγκαταστάθηκε στο Κουκάκι, όπου ξεκίνησαν τη νέα τους ζωή. Δύσκολα αλλά με αξιοπρέπεια και μεγαλώνοντας με αγάπη τα δύο τους παιδιά.
Ο πατέρας του, ο Άλφρεντ, ήταν αυτός που του μετέδωσε την αγάπη για τη μουσική, ειδικά για την κιθάρα, με την οποία τον νανούριζε μωρό. «Ήμουν μωράκι και ο πατέρας μου από δίπλα κρατούσε μια ηλεκτρική κιθάρα, που έμαθα αργότερα ότι την είχε φτιάξει μόνος του. Ήμουν σχεδόν κρεμασμένος από το μπράτσο της κιθάρας. Ο ήχος της με τρέλαινε», έχει εξομολογηθεί ο Χρήστος Μάστορας σε παλαιότερη συνέντευξή του.
Συγγενείς τον θυμούνται μικρό παιδί ακόμη με τα ξαδέλφια του στο δωμάτιό του. Στο δημοτικό δημιούργησε μαζί με δύο φίλους του μουσικό γκρουπ γράφοντας και ερμηνεύοντας στίχους πάνω στις έτοιμες μελωδίες ενός αρμόνιου του πατέρα του. Την ίδια εποχή άρχισε τα μαθήματα. Στο γυμνάσιο κλειδωνόταν με τις ώρες στο δωμάτιό του και πειραματιζόταν ηχογραφώντας ελληνικές και ξένες επιτυχίες. Πνεύμα ανήσυχο, με μια ηλεκτρική κιθάρα, ξεκίνησε να ηχογραφεί σε υπολογιστή δημιουργώντας δικά του τραγούδια, ενώ όταν έφτασε στο λύκειο δημιούργησε την πρώτη του μπάντα, τους True Illusion.
Γράφοντας στίχους και ερμηνεύοντας τα τραγούδια του, άρχισε να εμφανίζεται σε μουσικές σκηνές για ροκ και έντεχνη μουσική, αρχικά κάθε Τετάρτη και μετά Σαββατοκύριακα, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις για τις φωνητικές του ικανότητες αλλά και για το dress code του: άσπρο καπέλο και τιράντες. Μέχρι τα είκοσι δύο του ήταν στραμμένος κυρίως στο ξένο ρεπερτόριο. Ακόμη και όταν δημιουργήθηκαν, τo 2008, οι ΜΕΛΙSSES, τα πρώτα τραγούδια είχαν καθαρά ποπ μορφή. Ωστόσο, στην πορεία οι έξωθεν επιρροές λειάνθηκαν και το σχήμα ακολούθησε τη θεαματική μουσική πορεία που όλοι γνωρίζουμε.