Δημήτρης Παπανικολάου: “Είπα ότι είμαι στο φάσμα του αυτισμού”
Δημήτρης Παπανικολάου: “Είπα ότι είμαι στο φάσμα του αυτισμού”. Ο Δημήτρης Παπανικολάου, πρώην διεθνής μπασκετμπολίστας, φιλοξενήθηκε την Κυριακή 6 Απριλίου στην τηλεοπτική εκπομπή «Καλημέρα είπαμε;», όπου μίλησε με συγκινητική ειλικρίνεια για τη διάγνωσή του στο φάσμα του αυτισμού και το πώς αυτή η εμπειρία επηρέασε τη ζωή του και την οικογένειά του.
Δημήτρης Παπανικολάου: “Είπα ότι είμαι στο φάσμα του αυτισμού”
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Παπανικολάου αναφέρθηκε στον αγώνα που έδωσε προκειμένου να μιλήσει ανοιχτά για το θέμα, τόσο στο οικογενειακό του περιβάλλον όσο και δημόσια. Όπως αποκάλυψε, πέρασε αρκετούς μήνες προσπαθώντας να πείσει τη σύζυγό του ότι θα έπρεπε να δημοσιοποιήσουν τη διάγνωση, ξεκινώντας από τον ίδιο. Πήρε την πρωτοβουλία να ανακοινώσει ότι βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού, γεγονός που, όπως λέει, έφερε μια αίσθηση απελευθέρωσης στη σύζυγό του. Αυτό τους έδωσε τη δύναμη να μιλήσουν ανοιχτά και για την κόρη τους, Άρια, η οποία επίσης βρίσκεται στο φάσμα. Μέσα από τη δική τους προσωπική ιστορία, όπως τόνισε, βοήθησαν και άλλους ανθρώπους να νιώσουν λιγότερη ενοχή, να απελευθερωθούν και να αποδεχτούν τη δική τους διαφορετικότητα.
Ο Παπανικολάου αποκάλυψε επίσης πως η πρώτη ένδειξη για τη δική του κατάσταση ήρθε όταν επισκέφθηκαν έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Ο γιατρός παρατήρησε κάποια χαρακτηριστικά στη συμπεριφορά του και υπέδειξε ότι πιθανόν να πρόκειται για σύνδρομο Άσπεργκερ, μια μορφή αυτισμού υψηλής λειτουργικότητας. Αυτή η παρατήρηση στάθηκε η αφορμή για να προχωρήσει ο ίδιος σε περαιτέρω διερεύνηση και τελικά στη διάγνωση. Όπως ανέφερε, η επιβεβαίωση της κατάστασης ήταν για τον ίδιο λυτρωτική. Ένιωσε ανακούφιση, καθώς πολλές συμπεριφορές και χαρακτηριστικά του παρελθόντος του απέκτησαν νόημα, ενώ είχε αναμνήσεις από μικρός με τικ και ιδιαιτερότητες που τότε δεν μπορούσε να εξηγήσει.
Ο πρώην αθλητής τόνισε τη σημασία της ενημέρωσης και της κατανόησης γύρω από τον αυτισμό. Υπογράμμισε πως ο αυτισμός δεν είναι ενιαίος ούτε εκδηλώνεται με τον ίδιο τρόπο σε όλους, γι’ αυτό και χαρακτηρίζεται ως «φάσμα». Η έννοια αυτή υποδηλώνει τη μεγάλη ποικιλία συμπτωμάτων, επιπέδων λειτουργικότητας και μορφών που μπορεί να παρουσιάζει. Κάθε άτομο στο φάσμα είναι μοναδικό και χρειάζεται διαφορετικού τύπου υποστήριξη και προσέγγιση.
Το πιο δυνατό μήνυμα που πέρασε ο Δημήτρης Παπανικολάου μέσα από τη συνέντευξή του ήταν αυτό της αποδοχής και της ειλικρίνειας. Με το θάρρος του να μιλήσει δημόσια για μια τόσο προσωπική εμπειρία, κατάφερε όχι μόνο να στηρίξει την οικογένειά του, αλλά και να δώσει φωνή σε χιλιάδες ανθρώπους που βιώνουν παρόμοιες καταστάσεις, πολλές φορές σιωπηλά. Η πράξη του έγινε αφορμή για περισσότερους ανθρώπους να αναγνωρίσουν ενδείξεις και να προχωρήσουν σε διάγνωση, κάτι που, όπως τόνισε, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.
Ο Δημήτρης Παπανικολάου απέδειξε πως ακόμα και ένας επιτυχημένος αθλητής, που έχει ζήσει στο φως της δημοσιότητας, μπορεί να αντιμετωπίζει εσωτερικές δυσκολίες και να κουβαλά προσωπικά βάρη. Με την ειλικρίνειά του, άνοιξε τον δρόμο για περισσότερες συζητήσεις γύρω από τον αυτισμό, ενισχύοντας τη συλλογική προσπάθεια αποστιγματοποίησης και ενσυναίσθησης απέναντι στη νευροαναπτυξιακή αυτή διαταραχή.
Όλα τα viral video εδώ.