Γιώργος Οικονομίδης: Η απόπειρα αυτοκτονίας
Γιώργος Οικονομίδης: Η απόπειρα αυτοκτονίας. Ο πρωτοπόρος κονφερασιέ, η “προδοσία” και η πτώση από τον 5ο όροφο
Γιώργος Οικονομίδης: Η απόπειρα αυτοκτονίας. Ταλαντούχος, εύστροφος, μορφωμένος και δραστήριος, ο Γιώργος Οικονομίδης κατέκτησε το πανελλήνιο ως πρωτοπόρος κονφερασιέ. Γεννήθηκε στην Αθήνα, ξεκίνησε να σπουδάζει νομικά, αλλά όντας λάτρης του Αττίκ εκπαιδεύτηκε ως κονφερασιέ στην περίφημη «Μάντρα του Αττίκ». Κατά τον πόλεμο του ’40 διασκεύασε το ιταλικό τραγούδι του ΄Ελντο ντι Λάτζιο «Reginella Campagnola», με τους δικούς του στίχους, «Κορόιδο Μουσολίνι», που έγινε διάσημο.
Γιώργος Οικονομίδης: Η απόπειρα αυτοκτονίας
Στις αρχές της δεκαετίας του ’50 είχαν ήδη ανέβει σε πολλά θέατρα επιτυχημένες επιθεωρήσεις, τις οποίες είχε γράψει μαζί με τον Κώστα Πρετεντέρη, και ήταν ήδη γνωστός και αγαπητός στο πανελλήνιο. Αποκορύφωμα ωστόσο της δημοτικότητάς του αποτέλεσε η ραδιοφωνική εκπομπή «Χαρούμενα ταλέντα» από την οποία αναδείχτηκαν πολλοί σπουδαίοι τραγουδιστές, όπως: Νάνα Μούσχουρη, Χάρρυ Κλυνν, Τζένη Βάνου, Γιάννης Βογιατζής, Καίτη Χωματά κ.ά.
![Γιώργος Οικονομίδης: Η απόπειρα αυτοκτονίας](https://ontime24.gr/wp-content/uploads/2025/02/oikonomidis.jpg)
Από τα ταλέντα δεν «περνούσαν» όλοι με την πρώτη φορά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Νανά Μούσχουρη, η οποία είχε κοπεί τρεις φορές πριν ξεκινήσει την πολύ επιτυχημένη πορεία της, που τελικά έγινε και διεθνής. Παράλληλα, έγραψε στίχους σε εκατοντάδες τραγούδια, συνεργαζόμενος με τους καλύτερους συνθέτες. Ως ηθοποιός, συμμετείχε σε κάποιες ταινίες, μία εκ των οποίων ήταν το «Χαρούμενο ξεκίνημα» της Finos Film. Ήταν λάτρης του Παναθηναϊκού και το 1958 έγραψε τους στίχους για τον ύμνο της ομάδας του, σε μουσική Γιώργου Μουζάκη.
Διαβάστε επίσης:
Συνάδελφοι και φίλοι όμως άρχισαν να τον βλέπουν με διαφορετικό μάτι, όταν έγινε γνωστό ότι έγραψε τους στίχους για τη χούντα του Γεωργίου Παπαδόπουλου και διοργάνωνε τις πολιτιστικές εκδηλώσεις. Πολλοί τον χαρακτήρισαν «προδότη». Γεγονός είναι πως η «συνεργασία» του με το καθεστώς ήταν πλήγμα για τη δημοτικότητά του και την καριέρα του. Η κόρη του θυμάται: «Ήμουν μικρό κοριτσάκι στο δωμάτιό μου και έπαθα κρίση μετά. Μου ’χε αδυναμία, ήρθε, με χαιρέτησε και μετά ακούσαμε ένα “μπαπ” και ότι ο Οικονομίδης έπεσε.
Ουρλιαχτά, κακό. Ανέβηκε στον πέμπτο όροφο και βούτηξε στο κενό, αλλά κατά λάθος τον κράτησε η τέντα! Γλίτωσε, αλλά χρειάστηκε να κάνει μια σοβαρή επέμβαση, αφού έσπασε τη μέση του. Δεν ξέρω αν το μετάνιωσε, ξέρω μόνο ότι εξακολούθησε να ’ναι πολύ θλιμμένος. Δεν μπορεί να λένε χουντικό έναν άνθρωπο που έγραψε το “Κορόιδο Μουσολίνι”, που βοήθησε επί χούντας Αριστερούς και κινδύνευε η ζωή της οικογένειάς του! Και να μη βγαίνει κανείς απ’ αυτούς να τον υπερασπιστεί. Ξέρετε τι είναι να σπάνε τα δόντια της μάνας μου και να τη βρίζουν; Να της λένε: “Μωρή τέτοια, είσαι η γυναίκα του χουντικού;».