Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Μίμης Δομάζος: Από τις αλάνες της Αθήνας στον τελικό του Γουέμπλεϊ

Ο Μίμης Δομάζος άφησε τη δική του εποχή στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Ο «στρατηγός» Μίμης Δομάζος, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών, ήταν ένας από τους καλύτερους Έλληνες ποδοσφαιριστές όλων των εποχών. Άφησε την τελευταία του πνοή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας όπου νοσηλευόταν διασωληνωμένος για περίπου δύο ημέρες στο Νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός», έπειτα από ανακοπή καρδιάς που υπέστη ανήμερα των γενεθλίων του, έξω από διαγνωστικό κέντρο του Χαλανδρίου.

Ο Μίμης Δομάζος αποτελεί μια θρυλική μορφή του ποδοσφαίρου. Αγωνίστηκε στον Παναθηναϊκό αλλά και στην ΑΕΚ, ομάδες με τις οποίες κατέκτησε τίτλους, ωστόσο το όνομά του ταυτίστηκε με το «τριφύλλι», αφού εκτός από παίκτης ήταν και φίλαθλος της ομάδας.

Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο στις αλάνες δίπλα στο γήπεδο του Παναθηναϊκού και στα 13 του έβγαλε δελτίο στην Άμυνα Αμπελοκήπων, δηλώνοντας ψεύτικη ηλικία για να μπορεί να αγωνίζεται. Σύντομα προσέλκυσε το ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού.

Το ανεπίσημο ντεμπούτο του Μίμη Δομάζου με τα πράσινα ως δεξί εξτρέμ έγινε σε φιλικό αγώνα εναντίον της ΑΕΚ (0-2) για το Κύπελλο των Χριστουγέννων, που διεξήχθη στις 26 Δεκεμβρίου 1958. To 1959, ο τότε προπονητής των «πρασίνων» Σβέτισλαβ Γκλίσοβιτς εισηγήθηκε την απόκτησή του και ο Μίμης, σε ηλικία 17 ετών, ξεκίνησε να αγωνίζεται στον Παναθηναϊκό. Με το «τριφύλλι» αγωνίστηκε συνολικά σε 502 αγώνες πρωταθλήματος, επίδοση που τον κατατάσσει πρώτο σε συμμετοχές στην ιστορία του Παναθηναϊκού.

Κορυφαία του στιγμή υπήρξε η συμμετοχή του στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971 στο Γουέμπλεϊ, απέναντι στην κορυφαία ομάδα της εποχής στην Ευρώπη, τον Άγιαξ του Γιόχαν Κρόιφ. Εκείνη τη χρονιά ψηφίστηκε δέκατος καλύτερος παίκτης στην Ευρώπη, με πρώτο στη σχετική κατάταξη τον Γιόχαν Κρόιφ.

Με τον Παναθηναϊκό κατέκτησε συνολικά 13 τίτλους και ήταν αρχηγός της ομάδας για περίπου 15 χρόνια. Τη διετία 1978-1980 αγωνίστηκε στην ΑΕΚ κατακτώντας ένα πρωτάθλημα. Το 1980 επέστρεψε στον Παναθηναϊκό, με τη φανέλα του οποίου ήθελε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση, καθώς ήταν και η ομάδα της καρδιάς του.

ΜΙΜΗΣ ΔΟΜΑΖΟΣ(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΡΧΕΙΟΥ)

Συνολικά, έχει καταγράψει 536 συμμετοχές στο πρωτάθλημα με Παναθηναϊκό και ΑΕΚ και βρίσκεται στην πρώτη θέση όλων των εποχών σε παρουσίες, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει πλέον περισσότερα από 40 χρόνια. Με τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ κατέκτησε συνολικά 14 τίτλους. Ο Μίμης Δομάζος ήταν 50 φορές διεθνής με την Εθνική Ελλάδος και έχει σημειώσει 4 τέρματα, ενώ για αρκετά χρόνια είχε το περιβραχιόνιο του αρχηγού.

Το 2003 ψηφίστηκε ως ο δεύτερος καλύτερος Έλληνας ποδοσφαιριστής από την ΕΠΟ για τον εορτασμό των 50 χρόνων της ΟΥΕΦΑ. Η IFFHS τον επέλεξε στην καλύτερη 11άδα όλων των εποχών του ελληνικού ποδοσφαίρου το 2021. Ήταν ένας από τους τελευταίους λαμπαδηδρόμους που μετέφεραν τη φλόγα μέσα στο Ολυμπιακό Στάδιο, για την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα.

Ο έρωτας με τη Βίκυ Μοσχολιού

Ο Μίμης Δομάζος, στα 21 του, ήταν το ίνδαλμα των φιλάθλων του Παναθηναϊκού και η Βίκυ Μοσχολιού, που δεν είχε κλείσει ακόμα τα 20, ανερχόμενο αστέρι του πενταγράμμου. Οι δρόμοι τους συναντήθηκαν τη δεκαετία του 1960 και οι δυο τους πορεύτηκαν μαζί για δώδεκα ολόκληρα χρόνια δημιουργώντας οικογένεια. Το τέλος ήρθε στις αρχές του 1970, με το χωρισμό τους να γίνεται πρωτοσέλιδο στον Τύπο.

Το φθινόπωρο του 1963, η Μοσχολιού επέστρεψε στην «Τριάνα» για τη χειμερινή σεζόν με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση και τον Γιώργο Ζαμπέτα και εκείνη την εποχή μπήκε στη ζωή της ο Δομάζος.

Τη συνάντησή τους θα περιέγραφε χρόνια αργότερα η ίδια η τραγουδίστρια στην Έλενα Ακρίτα, στην εκπομπή «Φώτα πορείας». «Εγώ ήθελα να πάω να του μιλήσω, αλλά ντρεπόμουν. Στο πρόγραμμά μας ήταν δύο κορίτσια, οι αδερφές Γεωργούλη, που ήταν πολύ πιο θαρραλέες από μένα. Τις πιάνω και τους λέω ότι και εγώ θέλω να κατέβω στο τραπέζι του Μίμη. “Θα κάνω πως πάω αλλού και, όταν είμαι κοντά στο τραπέζι σας, θα με φωνάξετε στην παρέα σας”. Έλα όμως που δεν με φωνάζουν και αναγκάζομαι να βγω έξω από το μαγαζί! Μπαίνοντας ξανά στο μαγαζί, επιτέλους, με φώναξαν τα κορίτσια να πάω να κάτσω. Ο Μίμης εμένα ήθελε. Είχε καταλάβει τι είχε γίνει και γέλαγε. Από εκεί και πέρα ερχόταν τακτικά στην “Τριάνα”», είχε πει χαρακτηριστικά.

Ο γιος που «χάθηκε»

Το 1966, παρότι το σπίτι που έχτιζαν στον Λυκαβηττό δεν ήταν ακόμα έτοιμο, ο Μίμης Δομάζος και η Βίκυ Μοσχολιού αποφάσισαν να παντρευτούν. Η είδηση, φυσικά, έγινε πρώτο θέμα στις κοσμικές στήλες εφημερίδων και περιοδικών. Με έξαψη, σχεδόν, οι αναγνώστριες μάθαιναν πως τo νυφικό της Βίκυς -ένα «όνειρο» από λευκή κεντημένη δαντέλα, με μακρύ βέλο- θα ήταν δώρο του περιοδικού «ΝΤΟΜΙΝΟ». Τελικά, ο πιο κοσμικός γάμος της χρονιάς -ύστερα από αυτόν της Αλίκης με τον Παπαμιχαήλ- έγινε την Πρωτομαγιά του 1967, στη Μητρόπολη Αθηνών, με κουμπάρο τον Τάκη Β. Λαμπρόπουλο, το μεγάλο «αφεντικό» της Columbia.

Ώρες πριν ξεκινήσει το μυστήριο, πάνω από 30.000 άνθρωποι -δημοσιογράφοι, θαυμαστές, περίεργοι- κατέκλυσαν την περιοχή από το Σύνταγμα έως τη Μητρόπολη! Ανήσυχος μήπως η κατάσταση βγει εκτός ελέγχου, ο παπάς τηλεφώνησε στον Μίμη και στη Βίκυ και τους παρακάλεσε να κάνουν το μυστήριο νωρίτερα, στις 6, αντί για τις 8, όπως ήταν προγραμματισμένο, αλλά η νύφη δεν ήταν ακόμα έτοιμη. Tελικά, ο γάμος δεν έγινε ούτε στις 8, μιας και η Βίκυ, αφού έφτασε με μεγάλη δυσκολία στην εκκλησία, δεν μπορούσε να βγει από το αυτοκίνητο, που ήταν περικυκλωμένο ασφυκτικά από κόσμο.

Ευτυχώς, βρέθηκε δίπλα της ένας φίλος της παλαιστής, ο οποίος της άνοιξε το δρόμο και την πήγε σχεδόν σηκωτή στην εκκλησία, όπου επικρατούσε το αδιαχώρητο. Ο κόσμος στριμωχνόταν, ανέβαινε σε καρέκλες, άνθρωποι κρέμονταν σαν τσαμπιά από το γυναικωνίτη, προκειμένου να δουν τη νύφη. Από το πολύ σπρώξιμο, στη διάρκεια του μυστηρίου η Βίκυ έχασε τη βέρα της, γεγονός που, όταν μαθεύτηκε, θεωρήθηκε μεγάλη γρουσουζιά. Ευτυχώς, την επόμενη μέρα, κάποιος τη βρήκε και της την επέστρεψε.

Όπως είναι ευνόητο, οι 7.000 μπομπονιέρες -λευκές, με ένα κλειδί του σολ και ένα τριφύλλι- δεν έφταναν για όλους. Στο τέλος, τα κορίτσια που τις μοίραζαν αναγκάστηκαν να αρχίσουν να τις πετάνε στον αέρα, προκειμένου να γλιτώσουν από τη μανία του πλήθους – από την επομένη κιόλας κάποιες πωλούνταν στο Μοναστηράκι, στη μαύρη αγορά, σε εξωφρενικές τιμές. Το γλέντι του γάμου έγινε στα «Δειλινά», το νυχτερινό κέντρο όπου τραγουδούσε η νύφη, και κράτησε μέχρι το πρωί.

Την ευτυχία τους ολοκλήρωσε η απόκτηση των δύο κοριτσιών τους. Στις 15 Οκτωβρίου 1967 γεννήθηκε η Ουρανία (Ράνια) και στις 11 Δεκεμβρίου 1968 η Ευαγγελία. Θα είχαν και έναν αδελφό, ο οποίος όμως πέθανε λίγα 24ωρα μετά τη γέννησή του. Γεννήθηκε πρόωρα, στις 14 Μαΐου 1973, «αεροβαφτίστηκε» Αλέξανδρος, αλλά πέθανε. Κι ενώ «επισήμως» δεν υπήρχαν σοβαρά προβλήματα ανάμεσα στο ζευγάρι, εντελώς ξαφνικά «έσκασε» η είδηση-βόμβα: Δομάζος και Μοσχολιού αποφάσισαν να ακολουθήσουν διαφορετικούς δρόμους στη ζωή το 1979, όταν και πήραν διαζύγιο.

Το 1978 έγινε γνωστή η είδηση του χωρισμού του ζευγαριού, προκαλώντας ταραχή στον Τύπο της εποχής. Μάλιστα, εκείνη την περίοδο υπήρξαν έντονες φήμες για ζήλιες και απιστίες ανάμεσά τους. «Δεν είχαμε προβλήματα. Το μόνο μου πρόβλημα ήταν το δικό μου… Δηλαδή, ότι τον αγαπούσα πολύ τον άντρα μου, ήταν η πρώτη μου αγάπη και δεν τον χαιρόμουν», είχε πει η Βίκυ Μοσχολιού σε συνέντευξή της στο περιοδικό «Music Corner».

Η καρμική γνωριμία με την Ηώ

Ο Μίμης Δομάζος έκανε δεύτερο γάμο, με την Αργυρώ (Ηώ) Θεοδώρου, με την οποία απέκτησαν μία κόρη, τη Θεόπη (Πόπη) Δομάζου, δημοσιογράφο και απόφοιτη του Κολλεγίου Αθηνών, εκλεγμένη δημοτική σύμβουλο Αθηναίων από το 2019, πρόεδρο της ΔΑΕΜ και του Αθήνα 98,4. Μαζί της έκανε μια από τις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του ο Μίμης Δομάζος, στις 10 Δεκεμβρίου, στην κηδεία του Νίκου Σαργκάνη. Ο «στρατηγός» ήταν εμφανώς στενοχωρημένος για την απώλεια του παλιού συμπαίκτη και φίλου του.

Ο Μίμης Δομάζος γνώρισε την Ηώ Θεοδώρου, η οποία ήταν μαζί του μέχρι το τέλος του, ένα ανοιξιάτικο απόγευμα Πρωτομαγιάς. Εκείνη ήταν τότε νεαρή φοιτήτρια, γεμάτη όνειρα και σχέδια, κι εκείνος ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές της εποχής. Η γνωριμία τους έγινε μέσα από κοινή παρέα, αλλά από την πρώτη ματιά υπήρχε μια μαγική σύνδεση που έμελλε να τους ενώσει για πάντα. Η σχέση τους άνθισε μέσα από τη βαθιά αλληλοεκτίμηση και την αγάπη που ένιωθαν ο ένας για τον άλλο. Η Ηώ, γοητευμένη από την αυθεντικότητα και τη σεμνότητα του Μίμη, αποφάσισε να αφήσει τις σπουδές της και να σταθεί δίπλα του.

«Με την Ηώ γνωριστήκαμε μέσω παρέας μια Πρωτομαγιά. Είχε περάσει Ιατρική και Καλών Τεχνών, αλλά τα άφησε όλα όταν γνωριστήκαμε. Ήμουν 38 ετών όταν τη συνάντησα. Εκείνη είναι πιο μικρή. Παντρευτήκαμε και κάναμε μία κόρη, την Πόπη. Έχω δύο ακόμα κόρες από τον πρώτο μου γάμο με τη Βίκυ Μοσχολιού», είχε πει ο ίδιος σε συνέντευξή του στο Vice.

Ο γάμος τους πραγματοποιήθηκε στο Ψυχικό, με αγαπημένους φίλους και συγγενείς να τους εύχονται για το νέο τους ξεκίνημα. Κουμπάροι τους, ο Γιάννης και η Ντίνα Πάριου. Μαζί δημιούργησαν μια όμορφη οικογένεια. Η γέννηση της κόρης τους έφερε ακόμα περισσότερο φως στη ζωή τους. Η Πόπη Δομάζου έχει αποκαλύψει πως ο «στρατηγός» διεκδίκησε τη μητέρα της προκειμένου να είναι μαζί. «Την κυνήγησε πολύ. Ήταν δύσκολη σαν άνθρωπος και την κυνήγησε πάρα πολύ! Αυτό που τη λύγισε ήταν η επιμονή του. Είναι και όμορφος! Είναι ωραίος άντρας ο “στρατηγός” και, όταν θέλει κάτι, το πετυχαίνει. Στο σπίτι όμως “στρατηγός” είναι η μαμά».

Ο Μίμης Δομάζος συχνά περιέγραφε την οικογένειά του ως το «λιμάνι» του, τη σταθερά του στις χαρές και τις δυσκολίες. «Είναι ωραία τα 40 χρόνια γάμου. Η Ηώ μού έδωσε την αγάπη στο σπίτι. Είναι μια γυναίκα που δεν μπορείς να τη βάλεις σε καλούπι. Παραμένω θαυμαστής της μέχρι τώρα, γιατί είναι και πάρα πολύ όμορφη. Είναι ίδια με την Πόπη. Στη ζωή μου ήθελα τη σταθερότητα, γιατί μεγαλώνοντας κάτι θέλει ο καθένας. Ο γάμος μου είναι πετυχημένος πάρα πολύ και είμαι ευτυχισμένος», είχε εξομολογηθεί σε πρόσφατη συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

*Η κηδεία του Μίμη Δομάζου θα τελεστεί τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου στις 15.00 στο Α΄ Νεκροταφείο. Η σορός του «στρατηγού» του ελληνικού ποδοσφαίρου θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη από τις 9 το πρωί.

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ONtime Σαββατοκύριακο (25/1)

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!