Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Δήμος Σταρένιος: Ο καταδότης του σινεμά ήταν ήρωας

Δήμος Σταρένιος: Ο καταδότης του σινεμά ήταν ήρωας. Η άγνωστη ζωή του γερο-λαδά. Η αντίσταση και η βαριά ασθένεια που τον σκότωσε

Δήμος Σταρένιος: Ο καταδότης του σινεμά ήταν ήρωας. Ο Δήμος Σταρένιος, ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς ηθοποιούς του ελληνικού κινηματογράφου, έγινε θρυλικός κυρίως για τους ρόλους του ως «κακός», όπως του καταδότη ή του τοκογλύφου. Παρά το γεγονός ότι στην ταινία «Η χαραυγή της νίκης» έμεινε στην ιστορία με τη φράση «Οι Γερμανοί είναι φίλοι μας, θέλουν το καλό μας», η πραγματική του ζωή ήταν γεμάτη αντιφάσεις, καθώς ο ίδιος υπήρξε ενεργός αντιστασιακός και φανατικός πολέμιος του ναζισμού.

Δήμος Σταρένιος: Ο καταδότης του σινεμά ήταν ήρωας

Ο Δήμος Σταρένιος γεννήθηκε το 1909 στο Κάιρο, από γονείς Αιγυπτιώτες. Το 1932 αποφάσισε να ταξιδέψει στην Ελλάδα για να ακολουθήσει το όνειρό του, την υποκριτική. Η εξαιρετική του επίδοση τον οδήγησε στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, όπου διακρίθηκε για το ταλέντο του. Η πρώτη του θεατρική εμφάνιση ήρθε μόλις ένα χρόνο αργότερα, το 1933, στον θίασο της Αλίκης Θεοδωρίδου, με το έργο «Ευτυχία» του Μπέρνσταϊν.

Από τα πρώτα του βήματα, ο Σταρένιος έδειξε την κλίση του σε σύνθετους ρόλους, ερμηνεύοντας χαρακτήρες με δυναμική προσωπικότητα. Η καριέρα του εξελίχθηκε ραγδαία, με τον ίδιο να παίζει σε πολλές ταινίες δίπλα σε θρυλικές προσωπικότητες, όπως ο Λάμπρος Κωνσταντάρας.

Δήμος Σταρένιος: Ο καταδότης του σινεμά ήταν ήρωας

 

Ο Ρόλος του στην Αντίσταση

Αν και έγινε γνωστός για τους ρόλους του ως σύμμαχος των κατακτητών, η πραγματική του ζωή ήταν εντελώς διαφορετική. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, ο Σταρένιος συμμετείχε ενεργά στην αντίσταση εναντίον των Γερμανών, με τις αριστερές του πεποιθήσεις να τον οδηγούν σε επικίνδυνες αποστολές. Μετά την απελευθέρωση, ίδρυσε τον εαμικό θίασο «Ενωμένοι Καλλιτέχνες», προσφέροντας καλλιτεχνική στήριξη στον αγώνα του λαού.

Η στάση του απέναντι στον ναζισμό και η ενεργή συμμετοχή του στον αντιστασιακό αγώνα τον έκαναν στόχο διώξεων. Παρά τις αντιξοότητες, ο Σταρένιος παρέμεινε πιστός στις ιδέες του, κάτι που αποτυπώθηκε και στους ρόλους του, όπου συχνά αναδείκνυε την ανθρώπινη ψυχολογία σε συνθήκες καταπίεσης.

 

Διαβάστε επίσης:

Αθηνόδωρος Προύσαλης: Ο… ιπτάμενος μάγκας του σινεμά

 

Ο Δήμος Σταρένιος έπαιξε σε αμέτρητες ταινίες και θεατρικά έργα, ενώ κατάφερε να κάνει και διεθνή καριέρα. Ξεχώρισε στο «Αμέρικα-Αμέρικα» του Ηλία Καζάν το 1963, αλλά και στο «Λάθος» του Αντώνη Σαμαράκη το 1975, δίπλα στον σπουδαίο Μισέλ Πικολί.

Εκτός από το σινεμά, ο Σταρένιος άφησε το στίγμα του και στη μικρή οθόνη. Η ερμηνεία του ως γερο-λαδάς στη μεταφορά του έργου «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» του Νίκου Καζαντζάκη το 1975 παραμένει αξέχαστη.

Τα Τελευταία Χρόνια

Στα τελευταία χρόνια της ζωής του, ο Σταρένιος αποσύρθηκε λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας. Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο τον ανάγκασε να αφήσει τη σκηνή, ενώ συχνά παραπονιόταν ότι είχε ξεχαστεί από τον κόσμο του θεάτρου. Παρόλα αυτά, απολάμβανε καθημερινές στιγμές, όπως τις βόλτες του στη στοά Χαριλάου Τρικούπη και Πανεπιστημίου, όπου έπινε καφέ με φίλους.

Μια Κληρονομιά Ανεκτίμητη

Ο Δήμος Σταρένιος πέθανε στις 23 Οκτωβρίου 1983, αφήνοντας πίσω του μια σπουδαία καλλιτεχνική κληρονομιά. Ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Νίνα Βαρβέρη, με την οποία συνεργάστηκε σε αρκετούς θιάσους.

Η ζωή και το έργο του Σταρένιου αποτελούν έμπνευση για κάθε ηθοποιό που θέλει να χρησιμοποιήσει την τέχνη για να αφήσει ένα βαθύτερο αποτύπωμα. Ο ίδιος κατάφερε να παντρέψει την υποκριτική του δεξιοτεχνία με την αφοσίωσή του στα ιδανικά της ελευθερίας και της δικαιοσύνης, καθιστώντας τον αληθινό θρύλο του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου.

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!