Αποστολή στην Κωνσταντινούπολη για τη Ζωή Κρονάκη με την εκπομπή «Καλημέρα είπαμε;», όπου μίλησε και με τη Μαρία Εκμεκτσίογλου, η οποία μεταξύ άλλων ανάφερε: «Στην Αθήνα άκουσα τη λέξη “Τουρκόσπορος”». Η Πολίτισσα μαγείρισσα αναφέρθηκε στα όσα χωρίζουν Ελλάδα και Τουρκία σε επίπεδο γαστρονομίας, την εχθρική αντιμετώπιση που συνάντησε, αλλά και τα έθιμα που τηρεί κάθε χρόνο.
«Ο προ-προπάππους μου είχε φτιάξει το γενεαλογικό μας δέντρο από το 1613. Ήταν ωραία και δύσκολα χρόνια στην Πόλη, η δική μου γενιά είναι τυχερή γιατί δεν έζησε αυτά που έζησαν οι γονείς μας και οι παππούδες μας. Μέσα σε όλα τα προβλήματα που υπήρξαν, ζήσανε και όμορφα χρόνια. Είχε πολλούς Ρωμιούς η Κωνσταντινούπολη, έφταναν τις 300 χιλιάδες. Χρόνο με το χρόνο φτάσαμε σήμερα 2 χιλιάδες και κάτι», δήλωσε αρχικά η Μαρία Εκμεκτσίογλου.
Μαρία Εκμεκτσίογλου: «Στην Αθήνα άκουσα τη λέξη “Τουρκόσπορος”»
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα σχόλια που έχει ακούσει και από τις δύο πλευρές. «Αν πω ότι δεν αισθάνθηκα ξένο σώμα στην Ελλάδα, θα είναι ψέματα. Και πρόσφατα ήμουν στην Αθήνα με μία παρέα, μόλις γύρισα την πλάτη, άκουσα τη λέξη “Τουρκόσπορος”. Αυτό είναι πολύ προσβλητικό, όπως αντίστοιχα στην Τουρκία δεν είναι όλοι άγιοι, πολλοί λένε “γκιαούρης”, που σημαίνει “άθεος”. Είναι λίγοι που θα το πουν πια, αλλά θα το ακούσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά η Μαρία Εκμεκτσίογλου.
Κλείνοντας αναφέρθηκε στη μαγειρική: «Διατηρώ με πολύ μεγάλο σθένος τα ελληνικά έθιμα, πιο έντονα πεθαίνεις, όπως και πολλοί φίλοι μου. Κάνω φανουρόπιτες, κόλλυβα, τσουρέκια, βασιλόπιτες, γλυκά, μπακαλιάρο σκορδαλιά… Προσπαθώ να τα τηρώ όλα. Η ελληνική κουζίνα έχει λιγότερα μπαχάρια, η τουρκική έχει περισσότερα, αυτή είναι η διαφορά μας».
«Η τούρκικη κουζίνα είχε και έχει πολύ βούτυρο. Αλλά δεν είναι μόνο η Κωνσταντινούπολη, είναι και το Αιγαίο, που έχει πολύ ελαιόλαδο. Στον μπακλαβά βάζουν καρύδια, επειδή δεν έχουν φυστικιές, όπως στην Ανατολή. Καμιά Πολίτισσα δεν βάζει φυστικί στον μπακλαβά, αλλά καρύδια», κατέληξε η Μαρία Εκμεκτσίογλου, μιλώντας στο πρωινό μαγκαζίνο της ΕΡΤ.
Όλα τα viral video εδώ.