Δημήτρης Ήμελλος: Ανείπωτη θλίψη για τον Αντώνη του «Σασμού»
Ο Δημήτρης Ήμελλος έχασε τη μάχη με τον καρκίνο στα 57 χρόνια του | Η καριέρα του, τα αποχαιρετιστήρια μηνύματα και η σχέση του με τη Ρωσία
Νικημένος από τον καρκίνο, με τον οποίο πάλευε με τεράστια γενναιότητα τα τελευταία δύο χρόνια, έφυγε από τη ζωή ο ταλαντούχος ηθοποιός Δημήτρης Ήμελλος, στα 57 του χρόνια. Το ευρύ κοινό τον γνώρισε και τον αγάπησε μέσα από την τηλεόραση. Στον «Σασμό» του Alpha, όπου συμμετείχε και στις τρεις σεζόν, υποδυόμενος τον Αντώνη Φραγκιαδάκη, ένα ρόλο που το τηλεοπτικό κοινό ξεχώρισε για τον ακέραιο χαρακτήρα του αστυνομικού που ενσάρκωνε. Αλλά και στην αγαπημένη σειρά του Mega «Άγιος Παΐσιος – Από τα Φάρασα στον Ουρανό», που έχει κερδίσει από την πρώτη στιγμή την αγάπη του τηλεοπτικού κοινού, υποδύεται τον Ιορδάνη.
Μάγευε με το ταλέντο του, ξεχώριζε για τις μοναδικές του ερμηνείες. Η είδηση του θανάτου του σκόρπισε θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο. «Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ, αδελφέ μου. Ήσουν το καμάρι της οικογένειάς μας! Τώρα είσαι στην αγκαλιά του Θεού μαζί με τον μπαμπά μας! Θα μου λείψεις, καρδιά μου!» έγραψε σε ανάρτησή της η αδελφή του ηθοποιού Αγγελική.
«Προχθές που είχαμε δεκατέσσερις του μηνός ζήτησε να με δει. Είχε τη διαίσθηση ότι θα φύγει. Ή την επόμενη ημέρα, στις 15, του αγίου Ελευθερίου, ζήτησε να με δει. Κάναμε μια τηλεφωνική επικοινωνία on camera. Δεν έβγαινε η φωνή του. Το μόνο που μου ψέλλισε ήταν “Λευτέρη, σ’ αγαπώ”» είπε ο αδελφός του Λευτέρης Ήμελλος.
Παρά τη μάχη του με τον καρκίνο τα τελευταία δύο χρόνια, δεν σταμάτησε να δουλεύει σε τηλεόραση και θέατρο. Η αγάπη του για την υποκριτική δεν γνώριζε εμπόδια και οι ερμηνείες του αποτελούν πλέον σημείο αναφοράς για το ελληνικό θέατρο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο.
Ο μονάκριβος γιος του
Γεννημένος στις 12 Ιουνίου 1967 στην Κυψέλη της Αθήνας, με καταγωγή από τη Νάξο και από τους δύο γονείς του, ο Δημήτρης Ήμελλος μεγάλωσε σε μια πολύτεκνη οικογένεια με έναν αδελφό και δύο αδελφές. Μάλιστα, κατά τα παιδικά του χρόνια, είχε περάσει χρόνο εσώκλειστος σε οικοτροφείο, για το οποίο είχε πει: «Πέρασα τρία χρόνια εσώκλειστος σε οικοτροφείο. Ήταν πολύ ιδιαίτερη συνθήκη για μένα, όντας σε πολύτεκνη οικογένεια. Βέβαια, από μικρός, μου άρεσε να φεύγω από το στενό πλαίσιο του σπιτιού. Ήταν σπουδαστικό οικοτροφείο».
Ο ίδιος απέκτησε ένα γιο, τον Φοίβο, που πάντα τον ανέφερε ως κίνητρο για τη δημιουργικότητά του και ο οποίος βρισκόταν στο πλευρό του τις τελευταίες στιγμές του. Ο Φοίβος είναι επίσης ηθοποιός και σκηνοθέτης και είχε κάνει μάλιστα και ένα πέρασμα από τον «Σασμό». Σε συνέντευξη που είχε δώσει το 2022, ο ηθοποιός είχε μιλήσει για το γιο του και για το γεγονός ότι είχε ακολουθήσει τα βήματά του στο χώρο του θεάματος: «Ο γιος μου ασχολείται με τη σκηνοθεσία στον κινηματογράφο. Δεν τον συμβουλεύω, γιατί δεν είμαι δάσκαλός του, πατέρας του είμαι».
«Η οικογένεια ήρθε μαζί με όλα τα άλλα στη ζωή μου. Πήγα στη Μόσχα, επέστρεψα και έκανα κατευθείαν παιδί. Έγινα μπαμπάς τριάντα χρόνων. Η δουλειά η δικιά μας έχει κάτι πολύ βάρβαρο για τα παιδιά. Όλα τα παιδιά είναι Σαββατοκύριακο με τους γονείς τους. Εμάς Σαββατοκύριακο είναι η δουλειά μας. Όταν πάνε τα παιδιά στα πάρτι με τους γονείς τους, το δικό σου παιδί δεν σε έχει και νομίζω ότι έλειψα πολύ στο γιο μου. Κι εκείνος μου έλειψε πολύ και προσπαθήσαμε αργότερα να καλύψουμε το κενό με έναν τρόπο» είχε δηλώσει.
Ο Δημήτρης Ήμελλος είχε παραδεχτεί ότι αφηνόταν εύκολα σε μια σχέση και «δενόταν», ωστόσο δεν του άρεσαν οι δεσμεύσεις. Ο ίδιος είχε αναφέρει σε τηλεοπτικές του συνεντεύξεις πώς βλέπει τις σχέσεις: «Δεν μου αρέσουν οι δεσμεύσεις. Υπήρξα παντρεμένος και χώρισα πριν από πολλά χρόνια. Ήταν μια δέσμευση για όσο κράτησε. Δεν μπορώ τις υπογραφές. Παρόλο που χώρισα, όταν ο γιος μου ο Φοίβος ήταν οκτώ ετών, ήταν μια δέσμευση που κρατάει μέχρι σήμερα. Μπορεί με την πρώην γυναίκα μου να διαφωνούμε, αλλά μιλάμε στο τηλέφωνο. Δεν έγινε ξαφνικά ξένος άνθρωπος. Από τη στιγμή που αποφάσισα να κάνω ένα παιδί με την πρώην γυναίκα μου, έχω δεσμευτεί και αυτό είναι δέσμευση ζωής. Δεν είναι το χαρτί του γάμου. Οι δεσμεύσεις δεν υπάρχουν για μένα. Υπάρχουν επιλογές. Ήταν επιλογή να κάνω παιδί».
Η αγάπη για την υποκριτική
Η αγάπη του για την υποκριτική ξεκίνησε κατά τη διάρκεια των σπουδών του στη Νομική Σχολή Αθηνών, όπου εντάχθηκε στο Θεατρικό Εργαστήρι του Βασίλη Διαμαντόπουλου. Αργότερα, αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Διομήδη Φωτιάδη και συνέχισε την εκπαίδευσή του στην Ακαδημία Θεατρικής Τέχνης της Μόσχας, δίπλα στο σκηνοθέτη Λεονίντ Χέιφιτς.
Όταν άφησε τη νομική για την υποκριτική, ο πατέρας του αντέδρασε σε αυτή του την απόφαση. «Ο πατέρας μου δεν το πίστευε και μου έλεγε πως αυτό που κάνω είναι μάταιο. Με την υποκριτική ήταν κάτι ακαριαίο, όπως ένας κεραυνοβόλος έρωτας. Δεν σε νοιάζει το πρακτικό κομμάτι» είχε πει σε συνέντευξή του.
Ο Δημήτρης Ήμελλος συνεργάστηκε με κορυφαίους σκηνοθέτες και συμμετείχε σε σπουδαίες θεατρικές παραστάσεις, όπως η «Ιφιγένεια στη Χώρα των Ταύρων», «Οιδίπους επί Κολωνώ», «Πέρσες» και ο «Ταρτούφος». Σημαντικό κεφάλαιο της καριέρας του αποτέλεσε η θητεία του στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου (2001-2007) υπό τη διεύθυνση του Στάθη Λιβαθινού, με τον οποίο είχε στενή καλλιτεχνική συνεργασία.
Το 2001, ο Ήμελλος έγινε ο πρώτος ηθοποιός που τιμήθηκε με το βραβείο Χορν για την ερμηνεία του στη «Φρεναπάτη», ενώ το 2005 απέσπασε το βραβείο ανδρικής ερμηνείας από τους αναγνώστες του περιοδικού «Αθηνόραμα» για το ρόλο του στο έργο «Μολιέρος».
Το 2022, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει, ο Δημήτρης Ήμελλος είχε σχολιάσει για το βραβείο Χορν: «Συνέπεσε να είμαι ο πρώτος που πήρα το βραβείο Χορν. Με βοήθησε γιατί ο πατέρας μου ήταν αντίθετος με αυτή τη δουλειά. Ο πατέρας μου κοντά στο τέλος της ζωής του μου είπε: “Καλά έκανες”».
Η πορεία του στην τηλεόραση περιλαμβάνει συμμετοχές σε δημοφιλείς σειρές, όπως «Το 10», «Καρυωτάκης», «Σασμός» και «Άγιος Παΐσιος – Από τα Φάρασα στον Ουρανό». Στον κινηματογράφο, συμμετείχε σε ταινίες όπως το «Αλιόσα» του Θανάση Σκρούμπελου (1999), «Beautiful people» του Νίκου Παναγιωτόπουλου (2001), «Παρά λίγο, παρά πόντο, παρά τρίχα» της Στέλλας Θεοδωράκη (2002), «Delivery» του Ν. Παναγιωτόπουλου (2004), «Γλυκιά μνήμη» του Κυριάκου Κατζουράκη (2005), «Bank Bang» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου (2008), «Απ’ τα κόκαλα βγαλμένα» του Σωτήρη Γκορίτσα (2011), «Χρόνια πολλά» του Χρήστου Γεωργίου (2017), «Η δουλειά της» του Νίκου Λαμπό (2018), «Ράφτης» της Σόνια Λίζα Κέντετμαν (2020).
Ο Δημήτρης Ήμελλος είχε και μια «άγνωστη» σχέση με τη Ρωσία, αφού σπούδασε υποκριτική στη Μόσχα. «Εγώ σπούδασα στη Μόσχα, αποφασίζοντας ότι θέλω να ασχοληθώ με το θέατρο, αφότου σπούδασα νομική. Γνώρισα κάποιους μεγάλους δασκάλους και έτσι πήγα εκεί να σπουδάσω σκηνοθεσία, υποκριτική και διδασκαλία ηθοποιού που με ενδιέφερε πολύ. Ένιωσα ότι πήγα σε έναν άλλο πλανήτη, ανετράπησαν όλα τα δεδομένα που είχα γι’ αυτή τη δουλειά. Η δουλειά αυτή δεν είναι όπως φαινόταν. Μαθαίναμε κάθε στάδιο πριν φτάσουμε στο αποτέλεσμα και αυτή ήταν η βασική διαφορά για ό,τι σκεφτόμουν για το θέατρο» περιέγραψε ο Δημήτρης Ήμελλος.
Ήταν όλοι εκεί στο «τελευταίο αντίο»
Πλήθος φίλων και συναδέλφων αποχαιρέτησαν, το πρωί της Πέμπτης, τον Δημήτρη Ήμελλο, στο Α’ Κοιμητήριο Αθηνών. Από τους πρώτους που έφτασαν στην κηδεία ήταν ο ηθοποιός, θεατρικός σκηνοθέτης και ακαδημαϊκός Στάθης Λιβαθινός. Το «παρών» έδωσαν και οι ηθοποιοί Θοδωρής Κατσαφάδος, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Μάξιμος Μουμούρης, Αργύρης Πανταζάρας και Σίσσυ Τουμάση, αλλά και ο σκηνοθέτης του «Σασμού» Κώστας Κωστόπουλος. Επίσης, ήταν εκεί για το «τελευταίο αντίο» στο φίλο και συνάδελφό τους, μεταξύ άλλων, οι: Ζέτα Δούκα, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Άρης Σερβετάλης, Μιχάλης Αεράκης, Άννα Φόνσου, Σταμάτης Φασουλής, Μαριλίτα Λαμπροπούλου, Δημήτρης Κουρούμπαλης, Ταμίλα Κουλίεβα, Ορφέας Αυγουστίδης, Σπύρος Παπαδόπουλος, Στέλιος Μάινας και πολλοί άλλοι.
Τραγική φιγούρα, η μητέρα του ηθοποιού, η οποία ακολουθούσε το φέρετρο υποβασταζόμενη από τον αδελφό του Λευτέρη Ήμελλο.
*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ontime Σαββατοκύριακο (21/12)