Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Και το όνομα αυτών, Ντε Γκρες

Τα παιδιά του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου απέκτησαν την ελληνική ιθαγένεια. Το παρασκήνιο και τι γίνεται με τη στρατιωτική τους θητεία

Την ελληνική ιθαγένεια απέκτησε η τέως βασιλική οικογένεια, έπειτα από τριάντα χρόνια. Μέχρι στιγμής, τα μέλη της δεν είχαν ελληνικό διαβατήριο ή ταυτότητα, καθώς δεν είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο Πολιτών. Το επώνυμο της οικογένειας θα είναι πλέον Ντε Γκρες, το οποίο σε ακριβή μετάφραση σημαίνει «της Ελλάδας».

Η ελληνική ιθαγένεια αφαιρέθηκε από την τέως βασιλική οικογένεια το 1994, όταν η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου ακύρωσε με το νόμο 2215/1994 τη συμφωνία του 1992 και αφαίρεσε από τον Κωνσταντίνο την ακίνητη ιδιοκτησία του στην Ελλάδα, καθώς και την ελληνική ιθαγένεια, θεωρώντας ότι η βασιλική περιουσία είχε ήδη απαλλοτριωθεί με το νομικό διάταγμα της Χούντας των Συνταγματαρχών. Ο Κωνσταντίνος προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο με αμετάκλητη απόφασή του καλούσε την ελληνική κυβέρνηση να καταβάλει στον Κωνσταντίνο ως αποζημίωση 4,5 δισ. δραχμές (11,5 εκατ. ευρώ).

Κι ενώ κάπως έτσι έκλεισε το θέμα της βασιλικής περιουσίας, το ζήτημα της ιθαγένειας εκκρεμούσε. Η οικογένεια δεν υιοθέτησε ποτέ το προσωνύμιο Γλίξμπουργκ, με το οποίο τους συνέδεαν πολλοί στην Ελλάδα. Αντίθετα, μάλιστα, ενοχλούνταν όταν άκουγαν να τους αποκαλούν έτσι.

«Το επίθετο “Γλίξμπουργκ” δεν είναι δικό μου. Είναι μια καταγωγή της οικογένειας. Όταν πήγαμε στα δικαστήρια, και εδώ και στη Δανία υπάρχουν χαρτιά που λένε ότι το όνομά μας δεν είναι Γλίξμπουργκ. Το Γλίξμπουργκ είναι ένα από τα κάστρα της οικογένειας που πήρε η Γερμανία από τη Δανία. Στους τάφους των προγόνων μας γράφει: “Πρίγκιπας της Ελλάδας και της Δανίας”. Είναι εύκολο να το δώσει κανείς το όνομα “Γλίξμπουργκ” και επειδή οι Γερμανοί ήταν οι κακοί του πολέμου, ώστε να μας κάνουν να φαινόμαστε χειρότεροι. Είμαι Έλληνας. Όπου και να ζω, όπου και να κάνω το σπίτι μου, η αγάπη μου και οι ρίζες μου είναι εδώ» είχε πει σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο Παύλος.

Ο θάνατος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου ήταν αυτός που οδήγησε τα παιδιά του να προβούν στις κινήσεις που έπρεπε να κάνουν ώστε να ανακτήσουν και πάλι την ελληνική ιθαγένεια.

Η τέως βασιλική οικογένεια κατέθεσε αίτηση για ανάκτηση της ελληνικής ιθαγένειας στο Ληξιαρχείο Αθηνών, όπου αναγράφεται ότι επιλέγει το επίθετο Ντε Γκρες. Η αίτηση έγινε από δέκα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας, δηλαδή τα πέντε παιδιά του Κωνσταντίνου και τα πέντε παιδιά του Παύλου.

Στην αίτηση, όλοι τους κλήθηκαν να δηλώσουν σεβασμό στο Σύνταγμα και στο πολίτευμα της χώρας και να αποδεχθούν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος το 1974, που έθεσε τέλος στη βασιλεία στην Ελλάδα.

Η αίτηση που κατατέθηκε στο Ληξιαρχείο Αθηνών διαβιβάστηκε στον υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο, ο οποίος εξέτασε εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την ανάκτηση της ελληνικής ιθαγένειας των δέκα μελών της τέως βασιλικής οικογένειας και δόθηκε η έγκριση. Πλέον, η υπογραφείσα απόφαση αναμένεται να δημοσιευτεί επίσημα στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως την επόμενη εβδομάδα. Στη συνέχεια, τα δέκα μέλη θα πρέπει να γραφτούν στο Μητρώο Πολιτών, κάτι που θα τους επιτρέψει να βγάλουν ελληνική ταυτότητα και ελληνικό διαβατήριο, καθώς μέχρι σήμερα είχαν δανέζικα. Και η ταυτότητά τους θα έχει το επώνυμο Ντε Γκρες (de Grece).

Το επώνυμο του θείου τους

Το επίθετο που θα χρησιμοποιούν πλέον τα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας είναι Ντε Γκρες. Το επίθετο αυτό, που στα γαλλικά σημαίνει «της Ελλάδος», το χρησιμοποίησε πρώτος ο Μιχαήλ ντε Γκρες ή πρίγκιπας Μιχαήλ της Ελλάδος, ο γνωστός στο εξωτερικό Μισέλ ντε Γκρες, καθώς υπήρξε επιτυχημένος συγγραφέας ιστορικών μυθιστορημάτων και βιογραφιών.

Ο Μιχαήλ ντε Γκρες ήταν μέλος της ελληνικής βασιλικής οικογένειας και του ευρύτερου βασιλικού οίκου της Δανίας, καθώς και το μόνο μέλος του ελληνικού βασιλικού οίκου με ελληνική υπηκοότητα, δηλωμένος στο δημοτολόγιο του δήμου Αθηναίων ως Μιχαήλ ντε Γκρες. Μέχρι τη στιγμή του θανάτου του ήταν ο τελευταίος εν ζωή εγγονός του Γεωργίου Α’. Ήταν το μοναδικό παιδί του πρίγκιπα Χριστόφορου της Ελλάδας και της πριγκίπισσας Φραγκίσκης της Ορλεάνης, αδελφής του Ερρίκου, κόμη των Παρισίων. Ο πατέρας του απεβίωσε όταν ο Μιχαήλ ήταν μωρό, μόλις ενός έτους.

Στις αρχές του 1940, μετά το θάνατο του πρίγκιπα Χριστόφορου, η Φραγκίσκη είχε σχεδιάσει την εγκατάστασή της, με το γιο της Μιχαήλ, στην Ελλάδα. Όμως, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος είχε ήδη ξεσπάσει από τις αρχές του καλοκαιριού του 1940, κι έτσι ο Γεώργιος Β΄ της Ελλάδας την ειδοποίησε να εγκαταλείψει τάχιστα την Ιταλία. Έτσι, ο Μιχαήλ πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο Λαράς του ισπανικού Μαρόκου και στη Μάλαγα της Ισπανίας.

Σπούδασε στο Παρίσι πολιτικές επιστήμες. Στο τέλος της δεκαετίας του 1950, επέστρεψε στην Ελλάδα και υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στη Θεσσαλονίκη ως αξιωματικός του Ιππικού. Ο Μιχαήλ παντρεύτηκε στις 7 Φεβρουαρίου 1965 στην Αθήνα τη Μαρίνα Καρέλλα, διάσημη ζωγράφο, γλύπτρια και σκηνογράφο, μαθήτρια του Γιάννη Τσαρούχη.

Ο γάμος αυτός αναγνωρίστηκε από το βασιλιά Κωνσταντίνο Β΄, αφού πρώτα ο Μιχαήλ παραιτήθηκε από τα δικαιώματά του στον ελληνικό θρόνο. Με το γάμο του έφυγε από το Ανάκτορο του Τατοΐου και ζούσε με τη σύζυγό του στο Μαρούσι.

Γιατί τώρα;

Τα δέκα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας που θα επανακτήσουν την ελληνική ιθαγένεια και το επώνυμο Ντε Γκρες είναι τα πέντε παιδιά του Κωνσταντίνου: Παύλος, Νικόλαος, Φίλιππος, Αλεξία και Θεοδώρα, καθώς και τα πέντε παιδιά του Παύλου: Μαρία-Ολυμπία, Κωνσταντίνος, Αχιλλέας, Οδυσσέας, Αριστείδης. Τα τέσσερα αγόρια του Παύλου με την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας θα κληθούν να υπηρετήσουν τη στρατιωτική τους θητεία για έξι μήνες ο καθένας, καθώς είναι παιδιά πολύτεκνης οικογένειας. Επίσης, ως κάτοικοι εξωτερικού θα έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν αν θα υπηρετήσουν τη θητεία τους ή θα την εξαγοράσουν.

Στην ερώτηση «γιατί η οικογένεια του τέως κινήθηκε τώρα για να λάβει την ελληνική ιθαγένεια», η απάντηση είναι -το πιθανότερο- ότι τώρα είχαν ωριμάσει οι συνθήκες.

Καταλυτικό σημείο φαίνεται πως ήταν ο θάνατος του Κωνσταντίνου. Είναι, επίσης, δεδομένο πως ειδικά σε ό,τι αφορά τον Παύλο, έχει πρόθεση, όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος, να περνά περισσότερο χρόνο εδώ για να ενδυναμώσει τους δεσμούς του με τη χώρα μας, ο δε Νικόλαος είναι μόνιμος κάτοικος της χώρας μας εδώ και πολλά χρόνια.

Η τέως βασιλική οικογένεια έχει δηλώσει ότι δεν έχει καμία διάθεση να εμπλακεί στην ενεργό πολιτική, παρά τα σενάρια που έχουν ακουστεί κατά καιρούς. Άλλωστε, το να εμπλακεί κανείς στην εγχώρια πολιτική προϋποθέτει αρκετούς περιορισμούς, κυρίως ως προς την επιχειρηματική δραστηριότητα εκτός Ελλάδος και ειδικά ο Παύλος έχει μια αξιοσημείωτη καριέρα στο εξωτερικό.

Αυτό που εκτιμούν άπαντες είναι ότι οι Ντε Γκρες θα πυκνώσουν τις εμφανίσεις τους στην Ελλάδα και ενδεχομένως ο «κοινωνικός ρόλος» τους να εκφραστεί και μέσα από ιδρύματα. Υπάρχει άλλωστε ήδη το ίδρυμα «Άννα-Μαρία» από το 2004, το οποίο έχει καταχωρισθεί στο Λιχτενστάιν και έχει ως «προίκα» μεγάλο μέρος της αποζημίωσης που εισέπραξε η τέως βασιλική οικογένεια από το ελληνικό δημόσιο για τη βασιλική περιουσία.

Το «Γλίξμπουργκ»

Σε κοινή τους συνέντευξη, τα δύο αδέλφια Παύλος και Νικόλαος είχαν αναφερθεί σε μια σειρά θεμάτων, όπως γιατί το «Γλίξμπουργκ» δεν είναι το επώνυμό τους, γιατί θέλουν την ιθαγένεια, ενώ είχαν ξεκαθαρίσει ότι δεν έχουν πρόθεση να ασχοληθούν με την πολιτική.

«Δεν είναι θέμα επιλογής επιθέτου. Είχα ιθαγένεια, μας αφαιρέθηκε. Εννοείται ότι επιδιώκω να αποκτήσω την ιθαγένεια, επίθετο δεν έχω, μπορούμε να το κουβεντιάσουμε, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Το να σου αφαιρέσουν την ιθαγένεια είναι κάτι γραφειοκρατικό. Το αν είμαι Έλληνας ή όχι το ξέρω εγώ, στις φλέβες μου ρέει Ελλάδα, ταυτίζομαι με αυτό τον τόπο και δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς» είχε πει ο Νικόλαος.

«Συστηνόμουν Παύλος. Όταν γίνεται μια συζήτηση και καθένας μιλά με τον άλλο, γίνεται και μια συζήτηση για το ποιος είναι. Σε άλλους ήταν ενδιαφέρον, σε άλλους όχι […]. Όταν με ρωτούν το όνομά μου, συνήθως λέω “Παύλος of Greece”. Άλλοι με λένε “Prince Pavlos”. Σε μια σύσκεψη για τη δουλειά μου, λέω ότι είμαι ο “Παύλος of Greece”» είχε πει επίσης ο Παύλος.

Το «παλάτια» στην Αθήνα

Μετά το θάνατο του πατέρα του, ο Παύλος επέλεξε να περνάει όλο και περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα και για το λόγο αυτόν απέκτησε και το δικό του σπίτι, ένα πολυτελές ακίνητο στην Ηρώδου Αττικού, εκεί που ήταν τα παλιά βασιλικά ανάκτορα. Το διαμέρισμα έχει θέα στην Ακρόπολη, το Παναθηναϊκό Στάδιο, τον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου και τον Εθνικό Κήπο.

Ο Νικόλαος μένει εδώ και χρόνια στην Αθήνα μόνιμα, ενώ ο Φίλιππος με τη σύζυγό του Νίνα Φλορ απέκτησαν πριν από λίγα χρόνια το ακριβότερο διαμέρισμα της πρωτεύουσας έναντι 18 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το διαμέρισμα-μεζονέτα των δύο τελευταίων ορόφων της πολυκατοικίας στον αριθμό 17 της Ηρώδου Αττικού, ακριβώς δίπλα στο Μέγαρο Μαξίμου, που σχεδιάστηκε από τον Τάκη Ζανέτο για την οικογένεια Φιξ. Το εν λόγω διαμέρισμα ανήκε στη Νινέτα Φιξ, χήρα του βιομηχάνου Φιξ, και πλέον ανήκει στον κοσμοπολίτη Τόμας Φλορ (πεθερό του Φίλιππου), ο οποίος με τη σειρά του το παραχώρησε στην κόρη του Νίνα.

Τι έλεγε ο Κωνσταντίνος για το «Ντε Γκρέτσια»

Ο Κωνσταντίνος διέθετε διπλωματικό διαβατήριο της Δανίας ως «Constantine de Grecia» (Κωνσταντίνος της Ελλάδας). Σε συνέντευξή του είχε αναφέρει: «Δεν έχω επώνυμο. Η οικογένειά μου δεν έχει επώνυμο. Ο νόμος που ο κ. Παπανδρέου λέει ότι θεωρεί ότι δεν είμαι Έλληνας και ότι η οικογένειά μου ήταν ελληνική μόνο ενόσω ασκούσαμε τα μοναρχικά μας καθήκοντα… και έπρεπε να παρουσιαστώ και να αποκτήσω ένα επώνυμο. Το πρόβλημα είναι ότι η οικογένειά μου προέρχεται από τη Δανία και η δανική βασιλική οικογένεια δεν έχει επώνυμο. Το “Γλίξμπουργκ” δεν ήταν επώνυμο, αλλά το όνομα μιας πόλης. Υπό αυτό το πρίσμα θα μπορούσα να ονομάζομαι κύριος Κένσινγκτον».

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ontime Σαββατοκύριακο (21/12)

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!