Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Αλίκη Ζωγράφου: Το Μαρικάκι και οι τραγωδίες της ζωής της

Αλίκη Ζωγράφου: Το Μαρικάκι και οι τραγωδίες της ζωής της. Η αυτοκτονία των γονιών της όταν τους εγκατέλειψε

Αλίκη Ζωγράφου: Το Μαρικάκι και οι τραγωδίες της ζωής της. Τη θυμόμαστε στην ταινία «Τεντιμπόη, αγάπη μου» του 1965 να καταριέται τον… άτακτο Αθηνόδωρο Προύσαλη και εκείνος να την παρακαλά: «Μαρικάκι, σου το ορκίζομαι, δεν έκανα τίποτα».

Αλίκη Ζωγράφου: Το Μαρικάκι και οι τραγωδίες της ζωής της

Ήταν η φτωχή μαμά του τεντιμπόη, που παρακαλάει τον καθηγητή του να μην τον αποβάλει, στο «Νόμος 4000» (1962), η μάνα του ντελικανή Άλκη Γιαννακά στην ομώνυμη ταινία του 1963… και η αναλφάβητη μητέρα της Δημητρούλας Στριγγάρη (Ντίνα Τριάντη) στον «Κύριο πτέραρχο» (1963), που δεν ξέρει γράμματα για να διαβάσει το ερωτικό γράμμα της κόρης της… Στην πραγματική ζωή ήταν η μητέρα του τραγουδιστή του νέου κύματος Γιώργου Ζωγράφου.

Αλίκη Ζωγράφου Αλίκη Ζωγράφου

 

Η Αλίκη Ζωγράφου (Μαυροειδή) ήταν ηθοποιός και τραγουδίστρια της Λυρικής Σκηνής. Γεννήθηκε στον Βόλο το 1916. Σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών και στο Εθνικό Ωδείο με τη Μαρίκα Καλφοπούλου, απ’ όπου αποφοίτησε με άριστα.

Η Αλίκη Ζωγράφου έκανε την πρώτη της εμφάνιση το 1932, με το θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη, στο έργο του Ζακ Ντεβάλ «Οι μετρέσες του μπαμπά». Το καλοκαίρι του 1935 περιόδευσε με το θίασο Μαίρης Μυράτ – Ν. Νικολόπουλου, όπου γνώρισε και παντρεύτηκε τον επίσης ηθοποιό Νίκο Ζωγράφο.

Το 1944, κι ενώ ο γιος της ήταν μόλις οκτώ ετών, η Αλίκη Ζωγράφου εγκατέλειψε την οικογένειά της και πήγε στην Αίγυπτο. Ο σύζυγός της πέθανε από τη στενοχώρια του και οι γονείς της αυτοκτόνησαν. Διετέλεσε μονωδός της Εθνικής Λυρικής Σκηνής από την ίδρυσή της το 1939-40. Κατά τις περιόδους 1940-43 και 1947-57 πρωταγωνίστησε σε δέκα οπερέτες και έξι όπερες, σε πάνω από είκοσι παραγωγές ή/και αναβιώσεις παραγωγών.

Ερμήνευσε βασικούς και δευτερεύοντες ρόλους στα έργα «Η νυχτερίδα, «Ο βαρόνος ατσίγγανος», «Τζάνι Σκίκι», «Τζουντίτα», «Κάρμεν», «Η εύθυμη χήρα», «Η χώρα του μειδιάματος», «Ρέα», «Στον κάμπο», «Μια νύχτα στη Βενετία», «Παλιάτσοι», «Ο βαφτιστικός», «Το ρόδο του Τυρόλου», «Η πουλημένη μνηστή», «Ο πρωτομάστορας», «Το σπίτι των τριών κοριτσιών», «Τραβιάτα» και «Φρειδερίκη».

Παράλληλα, υπήρξε ηθοποιός πρόζας. Συνεργάστηκε με κρατικά θέατρα και θιάσους του ελεύθερου θεάτρου. Μεταξύ 1961 και 1972 συμμετείχε σε 28 κινηματογραφικές ταινίες, όπως «Ο νάνος και οι 7 Χιονάτες», «Η εφοπλιστίνα» και «Το προξενιό της Άννας» (1972).
Από το 1939 έως το 1957 έλαβε μέρος σε οκτώ παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου. Σύζυγός της υπήρξε ο σκηνογράφος και ηθοποιός Νίκος Ζωγράφος με τον οποίο έχουν γιο τον τραγουδιστή Γιώργο Ζωγράφο. Η Αλίκη Ζωγράφου απεβίωσε στην Αθήνα το 1992.

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!