Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

H νηστεία της Ελένης! Ο πνευματικός της παρουσιάστριας, πατέρας Ευδόκιμος, μιλά για τη σχέση της με την εκκλησία

 

Στη Νανά Παλαιτσάκη- Εφημερίδα Freddo

 

Ο Ηγούμενος της ξακουστής σε όλο τον κόσμο Μονής Παναχράντου, ο πατέρας Ευδόκιμος 85 χρονών πια, έχει ακολουθήσει τον μοναχικό βίο από τα 15 του χρόνια… Ανάμεσα στους πιστούς, στο ποίμνιό του που όλα αυτά τα χρόνια τον ακολουθεί πιστά, βρίσκεται μια γυναίκα που μαγνητίζει σε κάθε της βήμα τα φώτα της δημοσιότητας. Είναι η Ελένη Μενεγάκη, που η σχέση της με την συγκεκριμένη Μονή, έχει οδηγήσει ακόμη περισσότερους να επισκέπτονται τον συγκεκριμένο ιερό τόπο .

Μιλώντας με τον πατέρα, δεν μπορούμε παρά να ρωτήσουμε για την προσωπική του επαφή με ένα από τα πλέον προβεβλημένα πρόσωπα στη χώρα….

Πατέρα μου η μονή αν και ιστορική με την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Παναχράντου , έγινε πολύ γνωστή στους Έλληνες εξ’ αιτίας της Ελένης Μενεγάκη και της σχέσης της με την μονή και μαζί σας

«Το μοναστήρι αυτό πριν τριάντα χρόνια με αφορμή ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε , έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο»

Με δεδομένο ότι η Ελένη Μενεγάκη είναι και πασίγνωστη και πολύ αγαπημένη του κόσμου, πιστεύετε ότι συνέβαλε να έρθει περισσότερος κόσμος να γνωρίσει εσάς , το μοναστήρι και την ιστορία του και την Παναγιά που η εικόνα της βρέθηκε από μοναχούς …

«Νανά μου, τα τελευταία χρόνια τα μοναστήρια έχουν γεμίσει από μοναχές και μοναχούς. Νομίζω ότι ο κόσμος δεν επαναστατεί γιατί έχει «ακουμπήσει» όλες τις ελπίδες του στον Θεό και πιστεύω ότι θα έρθει η στιγμή που ο Θεός θα μας δικαιώσει. Πάρα πολλοί άνθρωποι που ζούσαν προσκυνώντας την ύλη , έχουν αλλάξει νοοτροπία …τώρα επιλέγουν να ζήσουν πιο ταπεινά. Τώρα για την Ελένη που με ρωτάς , είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος, μας έχει συμπαρασταθεί πάρα πολύ και εμείς σε εκείνη. Αυτό που με στεναχωρεί είναι ότι δεν μπορεί να ησυχάσει λίγο, καθώς την ακολουθούν και ασχολούνται διαρκώς μαζί της. Η Ελένη είναι πάρα πολύ κοντά στον Θεό και την εκκλησία . Νηστεύει, κάθε φορά που θα πάμε σπίτι της μεγάλη εβδομάδα έχει μόνο νηστίσιμα, εξομολογείται , κοινωνεί και ακολουθεί το τελετουργικό γιατί πιστεύει πολύ. Η Ελένη θυμιάζει το σπίτι της, η Ελένη δοξολογεί τον Θεό για τ ‘ αγαθά που της έχει δώσει κάθε μέρα και τον ευγνωμονεί.Η Ευγνωμοσύνη είναι αγάπη Θεού!»

Πατέρα αν κάποιος δεν έχει κοινωνήσει για πολλά χρόνια και επιθυμεί να το κάνει , του προτείνεται μια συγκεκριμένη διαδικασία;

«Ο άνθρωπος αυτός μπορεί σε κάθε εκκλησία μας ν’ αναζητήσει τον ιερέα και να εξομολογηθεί …Να μιλήσει όσο θέλει και για ό,τι θέλει από την καρδιά του και μετά να κοινωνήσει.

Τι ετοιμάζετε στην μονή για την γιορτή της Ανάστασης;

«Παιδί μου εμείς ως Μοναστήρι έχουμε πολύ αναπτύξει την έννοια της φιλοξενίας. Θ’ αναστήσουμε στις 12 και θα τελειώσουμε την λειτουργία στις 2 και μισή τα ξημερώματα. Την μέρα της Ανάστασης θα προσφέρουμε στον κόσμο σούπα , από γαλοπούλα ή κοτόπουλο , αλλά και πατσά που συνηθίζουμε γιατί το αγαπώ αυτό το φαγητό πολύ εγώ , θα πιούμε ένα ποτήρι κρασί και θα τσουγκρίσουμε τ’ αβγά μας . Όλη μέρα θα έρχεται κόσμος για να προσκυνήσει στην Μονή όλη την Μεγάλη εβδομάδα , προσφέρουμε λουκουμάκι , νερό και ταχινόσουπα χωρίς λάδι ….

Πατέρα Ευδόκιμε, επειδή πολλοί άνθρωποι έχουμε χάσει αγαπημένους, πολλοί έχουν αρρώστους στις οικογένεις , γονείς έχουν χάσει τα παιδιά τους αρκετές φορές έχουμε αναρωτηθεί « Μα καλά Θεός δεν υπάρχει;»

«Η πίστη στον θεό παιδί μου ανθρώπινο είναι να κλονίζεται Αν υπάρχει πίστη στο θέλημα του θεού την ζωή μας μπορεί να την διαχειριστούμε ειρηνικά . Πρέπει να συμμετέχουμε με πίστη στα μυστήρια της εκκλησίας. Είναι λυτρωτική η εξομολόγηση και η θεία Κοινωνία. Βλέπω κοριτσάκι μου καθημερινά στο μοναστήρι την απελπισία του κόσμου και την ανάγκη για αγάπη…»

 

Η ιστορία της Μονής στην οποία φυλάσσονται ιερά λείψανα 57 αγίων, ονομάστηκε έτσι καθώς Μοναχοί ανακάλυψαν την εικόνα της Παναγίας που είχε δημιουργηθεί από τον Ευαγγελιστή Φωκά . Η φήμη των θαυμάτων έφτασε στον Αυτοκράτορα Νικηφόρο Φωκά , ο οποίος το 961μ.χ εκστρατεύοντας εναντίον των Κρητικών που είχαν αλλαξοπιστήσει, εξ’ αιτίας του αέρα σταμάτησε στο νησί της Άνδρου. Έτσι, φτάνει να γνωρίζει την μονή και την Παναγία την δύναμη της οποίας ζητάει . Ο αυτοκράτορας πετυχαίνει το σκοπό του, ελευθερώνει την Κρήτη και στην επιστροφή προς την Βασιλεύουσα , σταμάτησε για να ολοκληρώσει το τάμα του στην Χάρη της.

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!