Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

 Αράχοβα: Πώς από γραφικό χωριουδάκι έγινε ο Νο 1 κοσμικός  προορισμός  – εικόνες

Ντονατέλα Αδάμου

Χριστούγεννα στην Αράχοβα, που και φέτος κρατάει τα «σκήπτρα»! Ακόμα και αν οι ταξιδιώτες  το διάστημα των Χριστουγέννων καλούνται να πληρώσουν από 150 έως… 1.600 ευρώ -ναι, μια χαρά διαβάζετε- για διανυκτέρευση. Ο μέσος όρος (της ασφαλώς «τσουχτερής» διανυκτέρευσης) στην κοσμοπολίτισσα «ξελογιάστρα» του Παρνασσού αγγίζει τα 407 ευρώ για την περίοδο των εορτών, αλλά οι Έλληνες δεν πτοούνται. Ονειρεύονται τη στιγμή που θα πατήσουν στο θέρετρο, όπου κάθε χρόνο τέτοια εποχή τα τζάκια καπνίζουν χωρίς σταματημό και εκείνοι περπατούν ανέμελοι, ανέφελοι -όπως θέλετε πείτε το- στα σοκάκια ανάμεσα σε διάσημους και σε ευωδιές που μυρίζουν χειμώνα. Μ’ αυτά και μ’ αυτά, όπως ήδη αντιληφθήκατε, με τους εγχώριους ταξιδιώτες να έχουν αφήσει πίσω τους τον εφιάλτη του κορωνοϊού, που συν τοις άλλοις «φρέναρε» ιδίως πρόπερσι και τα κέρδη των λοκάλ επιχειρηματιών, η Αράχοβα πάει ξανά «καρφωτή» για πληρότητα. Ήδη γίνεται το αδιαχώρητο. Όχι τυχαία.

Χτισμένη σε πλαγιά του Παρνασσού που καταλήγει σε χαράδρα, στο βάθος της οποίας ρέει ο ποταμός Πλείστος, έχει επικρατήσει ότι η ονομασία της προέρχεται από τη σλαβική λέξη Οrechova, που σημαίνει καρυδότοπος. Από τα μέσα, δε, των 70s έχει μεταμορφωθεί στον κορυφαίο εγχώριο χειμερινό προορισμό. «Συλλογιέμαι πως ίσως να’ ναι μια γερόντισσα και η ίδια η ζωή! Σαν κι αυτές του τόπου μου! Και καθισμένη κάτω απ’ το φεγγάρι, που άλλοτε γιομίζει και άλλοτε λιανεύει, ξεπουπουλιάζει αγάλι-αγάλι παραμύθια και τα ιστορεί με το δικό της τρόπο στην κάθε ανθρώπινη γενιά!…» Πρόκειται για στίχους του ποιήματος «Αραχοβίτισσες, της Κατοχής γερόντισσες» του Χρίστου Μαυρόπουλου, που υποδεικνύει το ιστορικό υπόβαθρο της πόλης και συνάδει με τη μία από τις δύο συλλεκτικές λήψεις του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Μασαχουσέτης που παρουσιάζουμε, με τη γερόντισσα πάνω στο γαϊδουράκι με την πραμάτειά της, και τα παιδάκια στα στενά σοκάκια, έναν χρόνο προτού ολοκληρωθεί η κατασκευή του Χιονοδρομικού Κέντρου στο Παρνασσό… Όταν η Αράχοβα δεν ήταν τίποτε παραπάνω από ένα χωριουδάκι…

Όμως, ευνοήθηκε από τη γειτνίασή της με τους Δελφούς, ενώ η επίσημη έναρξη της λειτουργίας του χιονοδρομικού και το ότι βρίσκεται αρκετά κοντά από την πρωτεύουσα, την αβάνταραν. Αρχικά, ως πέρασμα για τους Δελφούς, επωφελήθηκε από την τεράστια επισκεψιμότητα του, ανά την υφήλιο διάσημου για το Μαντείο του, αρχαιολογικού τόπου. Οι ομάδες επισκεπτών οδήγησαν και στην τουριστική της αξιοποίηση, που «απογειώθηκε» ύστερα από τη δημιουργία των χιονοδρομικών.

Τα εγκαίνια του χιονοδρομικού και ο Καραμανλής

Ας δούμε όμως τα πάντα όλα: Το 1967 γίνεται η πρώτη ασφαλτόστρωση του δρόμου προς τον Παρνασσό κι έκτοτε αρχίζουν οι συζητήσεις για παραχωρήσεις εκτάσεων σχετικά με τη δημιουργία χιονοδρομικού. Ακολουθεί η πρώτη παραχώρησή του, ένα χρόνο αργότερα, στη γαλλική «Πεσινέ», που εκμεταλλευόταν τους βωξίτες της περιοχής για παραγωγή αλουμινίου.  Η εταιρεία τοποθέτησε συρόμενο αναβατήρα (lift) στον Φτερόλακα ώστε να διευκολύνονται οι σκιέρ που γλιστρούσαν στις πλαγιές του Παρνασσού. Ανάμεσα στους Γάλλους της «Πεσινέ»,  να σημειώσουμε, υπήρχαν μετρημένοι Έλληνες υπάλληλοι.  Επτά χρόνια μετά και μεταβαίνουμε στο 1974, στη θέση Γεροντόβραχος λειτουργεί επίσημα το πρώτο χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού από ομάδα πλούσιων Αθηναίων, που υπήρξαν –αυτονόητο- και δεινοί σκιέρ. Ανάμεσα στους πρώτους επισκέπτες του, εκτός από επιχειρηματίες των Αθηνών, ήταν και ο εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής, γεγονός που κατέστησε το χιονοδρομικό, και, κατ’ επέκταση όλη την περιοχή, με το «καλημέρα» στα must του χειμώνα. Στα επιμέρους, ιδρύθηκε και ο «Αθηναϊκός Όμιλος Φίλων Σκι», γνωστός ως ski club Γεροντόβραχος και το χιονοδρομικό κέντρο Γεροντόβραχος, στις νότιες πλαγιές του βουνού.  Στις 16/1./1977 –κομβική ημερομηνία για την περιοχή– εγκαινιάστηκε επίσημα από τον ΕΟΤ το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού στον Φτερόλακα. Μετέπειτα, τον χειμώνα του 1981, λειτούργησε ο «πνεύμονας», όπως χαρακτηρίζεται, των χειμερινών σπορ, στα Κελάρια.

Το δε 1988 τοποθετήθηκε ο τριθέσιος συνδετικός αναβατήρας «Ερμής», που ένωσε τα Κελάρια και τη Φτερόλακα. Έτσι, πλέον οι χιονοδρόμοι -τους σκιέρ εννοούμε, μη μπερδευτείτε-, είχαν τη δυνατότητα να μεταβαίνουν από τα Κελάρια στη Φτερόλακα και αντίστροφα, χρησιμοποιώντας τον συνδετικό αναβατήρα και όχι ΙΧ. Το 1993, πάλι, τοποθετήθηκε ο τετραθέσιος αναβατήρας «Ηρακλής» στα Κελάρια. Έπρεπε όμως να περάσουν σχεδόν 20 χρόνια και μεταφερόμαστε στο 2014 πια, που ξεκίνησαν τα έργα εκσυγχρονισμού του χιονοδρομικού του Παρνασσού, με την τοποθέτηση αποσυμπλεκόμενων αναβατήρων. Aν και ορισμένοι εικάζουν ότι η Αράχοβα ήδη από τα τέλη του ’50 αποκαλούνταν «Μύκονος του χειμώνα», με Κολωνακιώτες και μπον βιβέρ τύπου Ζάχου Χατζηφωτίου να την κατακλύζουν, το βέβαιο είναι ότι, δίχως το χιονοδρομικό του Παρνασσού, ακόμα και μόλις 170 χλμ. μακριά από την Αθήνα, η απήχησή της, κυρίως στους rich and famous της χώρας, δεν θα ήταν η ίδια… Με τίποτα.

Σημείο συνάντησης πολιτικών και μεγαλοεπιχειρηματιών

 

Ο κοσμικός ορυμαγδός από τα 90s και έπειτα εντάθηκε, συνοδευόμενος από τσιφτετέλια…   εναρμονισμένα με την τσίκνα από τις προβατίνες και τα ντόπια λουκάνικα στις κοσμικές ταβέρνες και τα εστιατόριά της. Βέβαια, αν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ή ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν είχαν βάλει το χέρι τους, προκειμένου να την «ανεβάσουν» στα μάτια της  αφρόκρεμας, ποιος ξέρει για τι θα μιλούσαμε σήμερα… Όπως και να ‘χει, η «Μύκονος του χειμώνα» τις τελευταίες δεκαετίες έχει μεταμορφωθεί σ’ ένα λιλιπούτειο εμιράτο, με ναργιλέδες και κιβώτια από πανάκριβες σαμπάνιες να «φιγυράρουν» στις αποθήκες των λουσάτων σαλέ που επιλέγουν για να καταλύσουν οι celebs, με θέα στα χιόνια. Και αν στο Γκστάαντ και στο Κουρσεβέλ παρτάρουν πομπώδεις Ρώσοι ολιγάρχες, οι Έλληνες μεγαλοεπιχειρηματίες και πολιτικοί, όπως και ο γιος του Ανδρέα Παπανδρέου και πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κάνουν συχνά περάσματα από την Αράχοβα. Βέβαια, οι πιο τυχεροί διατηρούν βίλες εκεί. Σημειωτέον, δέκα χρόνια πριν είχαν πάρει φωτιά τα τοπικά μεσιτικά της με τις αγοραπωλησίες να έχουν αναχθεί στο Νο 1 θέμα συζήτησης, αφού η κρίση ή αλλαγή πλεύσης (απλούστερα) έκανε ορισμένους διάσημους, όπως και εκπροσώπους της πολιτικο-επιχειρηματικής σκηνής του τόπου, να προβούν στην πώληση των κατοικιών τους στο θέρετρο.

Μεταξύ αυτών, οι Χρήστος Φερεντίνος, Τραϊανός Δέλλας-Γωγώ Μαστροκώστα που διατηρούσαν μεζονέτες στην Αράχοβα, η Σοφία Αλιμπέρτη, που αργότερα μετακόμισε -κι έκτοτε έμεινε μόνιμα- στην Πάρο… Τότε, ακούγονταν δυνατά και τα ονόματα του επιχειρηματία νυχτερινών κέντρων Αργύρη Παπαργυρόπουλου, του πρώην υπουργού Γιώργου Βουλγαράκη και του τότε «βασιλιά του real estate» Ιωάννη Καρούζου. Πάντως, οι Σάμι Φάις και Γιώργος Τσαβλίρης, αν δεν έχει αλλάξει κάτι τον τελευταίο καιρό, εξακολουθούν να διατηρούν εξοχικά εκεί. Φανατικός της, δε, παραμένει δεκαετίες τώρα  ο πρώην υπουργός Γιώργος Βουλγαράκης: Πρόσφατα εθεάθη και καταγράφηκε από τον φακό του Ιωάννη Αποστολίδη στην πλατεία Παπαϊωάννου, να αγοράζει καφέ από γνωστή αλυσίδα. Να προσθέσουμε ότι και τα περάσματα του γλεντζέ έτσι κι αλλιώς πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή από την περιοχή έχουν γράψει ανεξίτηλα στη μνήμη των μόνιμων κατοίκων της περιοχής: Προ επταετίας βρέθηκε εκεί για τα Χριστούγεννα και «τσάκισε», όπως γραφόταν τότε στα «Παραπολιτικά», σουβλάκια και λουκάνικα στο Λιβάδι. Μαζί του ήταν ο πρώην γραμματέας της Ν.Δ., καλός του φίλους Λευτέρης Ζαγορίτης, ο πρώην υπουργός Γιώργος Καλαντζής και ο μια φορά κι έναν καιρό «γαλάζιος» βουλευτής Ανδρέας Κουτσούμπας.

Κοσμικός ορυμαγδός στην «ξελογιάστρα» του Παρνασσού

Πέρα από αποδράσεις μοντέλων/τηλεπερσόνων όπως της Ευρυδίκης Παπαδοπούλου ή παλαιότερα της Μαρίας Καλάβρια, η Πέγκυ Σταθακοπούλου με την κόρη της, οι Τζίμης και Βασίλης Σταθοκωστόπουλος με τα πρώην και νυν ταίρια τους (ο δεύτερος, σημειώνουμε, περιμένει τον καρπό του γάμου του με την Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, ενώ ο πρώτος πριν από λίγο καιρό έγινε μπαμπάς από τον γάμο του με την Ιωάννα Σιαμπάνη), την προτιμούν. Και η Αθηνά Οικονομάκου με τον Φίλιππο Μιχόπουλο και ο Σάκης Ρουβάς ανήκουν στους φανατικούς της. O Sakis ειδικότερα επιδίδεται σε σκι στα Κελάρια. Επίσης, ο αθεράπευτος Μυκονιάτης βετεράνος σχεδιαστής Γιάννης Γαλάτης, αλλά και ο επιχειρηματίας Βασίλης Χύτος, ο Αντώνης Ρέμος, που και εκεί πραγματοποιεί κατά καιρούς και γκεστ εμφανίσεις, ο Γιάννης Πλούταρχος, που και μόνος του ευχαριστιέται εκδρομές στον Παρνασσό και τα πέριξ, ο Κωνσταντίνος Καζάκος, …

Και η -εξαφανισμένη από τις επάλξεις- κολλητή της Κάτιας Ζυγούλη και κάποτε μούσα του Τζόρτζιο Ασρμάνι, Σοφία Χρυσοχοΐδου, είναι λάτρεις της. Παλαιότερα, δε, την επισκεπτόταν και η Εύη Αδάμ με τις κόρες της, Δανάη και Νεφέλη. Προφανώς η Αράχοβα ενδείκνυται για κάθε εποχή, αποτελεί θέρετρο passe partout, προορισμό παντός καιρού. Εξ ου και η Δέσποινα Βανδή με τον Βασίλη Μπισμπίκη την επισκέφτηκαν το καλοκαίρι που μας πέρασε. Και βέβαια η Νο1 ατραξιόν της γκράντε «κοσμικής κυρίας» του Παρνασσού, είναι το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού: Τώρα πια λειτουργούν 23 πίστες, ενώ έχετε στη διάθεσή σας 7 χιονοδρομικές διαδρομές και 7 μονοπάτια, μήκους 34 χλμ. για σκι και άλλα σπορ. Όσο για αναβατήρες, διατίθενται 13 κύριοι και 4 αρχαρίων, με ποικιλία για χιονοδρομική και τουριστική χρήση. Το δε κόστος πάρκινγκ για μία ημέρα αγγίζει (τώρα τουλάχιστον) τα 15 ευρώ, για επισκέπτες κατεβαίνει στα 10 ευρώ, ενώ αν θέλετε θέση στάθμευσης για κάποια 24ωρα, το αντίτιμο ανέρχεται στα 40 ευρώ την ημέρα.

 

 

 

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!