Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Στην μικρή οθόνη τα σκάνδαλα της αμερικανικής δυναστείας Βάντερμπιλτ (εικόνες)

Η άνοδος και η πτώση μίας από τις πιο γνωστές και ισχυρές δυναστείες των ΗΠΑ, της οικογένειας των Βάντερμπιλτ, μεταφέρεται στην μικρή οθόνη. Η σειρά «Vanderbilt» είναι βασισμένη στο βιβλίο των Άντερσον Κούπερ και Κάθριν Χάου «Vanderbilt: The Rise and Fall of an American Dynasty» και την έχει αναλάβει η εταιρεία τηλεοπτικών παραγωγών UCP και η Littleton Road.

Τα μέλη της οικογένειας κατάφεραν μέσα στους αιώνες να κατασπαταλήσουν μία τεράστια περιουσία και να εμπλακούν στα μεγαλύτερα σκάνδαλα της αμερικανικής ελίτ.  Ο Πάτρικ ΜακΜάνους θα γράψει το σενάριο και θα είναι εκτελεστικός παραγωγή του πρότζεκτ μαζί με τον δημοσιογράφο, Άντερσον Κούπερ, ο οποίος είναι από τους τελευταίους απογόνους της δυναστείας.

«Είναι τιμή και είμαι ευγνώμων και ενθουσιασμένος που συνεργάζομαι με τον Άντερσον σε αυτή τη σαρωτική ιστορία» ανέφερε ο ΜακΜάνους. «Το βιβλίο του διατρέχει στα γρήγορα τετρακόσια χρόνια αμερικανικής ιστορίας με προσοχή και ειλικρίνεια, χωρίς να αποφεύγει ποτέ τα υπερβολικά ανθρώπινα ελαττώματα και τις αδυναμίες της οικογένειας Βάντερμπιλτ. Ανυπομονώ και είμαι τόσο πολύ αγχωμένος για να το κάνω σωστά».

Ο Άντερσον Κούπερ

 

Το βιβλίο του 2021, μπεστ σέλερ των New York Times, «Vanderbilt» εξερευνά τη γέννηση μιας Αμερικανικής Δυναστείας από την άφιξη του ιδρυτή της, Γιαν Άιρτσεν Βάντερμπιλτ ως υπηρέτη με συμφωνητικό στην Αμερική, το 1650.

«Η άνοδος και η πτώση της δυναστείας Βάντερμπιλτ είναι μια εξαιρετική ιστορία φιλοδοξίας και επιθυμίας» τόνισε ο Κούπερ. «Είναι γεμάτη με αξιοσημείωτους χαρακτήρες – από τον Κορνήλιο Βάντερμπιλτ, ο οποίος συσσώρευσε τη μεγαλύτερη περιουσία ποτέ στην Αμερική, μέχρι τη μητέρα μου, Γκλόρια Βάντερμπιλτ, της οποίας ολόκληρη η ζωή, με όλους τους θριάμβους και τις τραγωδίες της, ήταν σε κοινή θέα. Είμαι πολύ ενθουσιασμένος που θα συνεργαστώ με τη UCP και τον Πατρικ ΜακΜάνους για να βοηθήσω να ζωντανέψουν οι ιστορίες τους» σημείωσε.

Η άνοδος και η μεγάλη περιουσία

Η οικογένεια άρχισε να συσσωρεύει τα αμύθητα πλούτη της με τον Κορνήλιος Βάντερμπιλτ που γεννήθηκε το 1794. Σε ηλικία 11 ετών έφυγε από το σχολείο και ξεκίνησε να δουλεύει στην εταιρεία του πατέρα του, που απασχολούνταν στα πορθμεία της Νέας Υόρκης.

Ο Κορνήλιος Βάντερμπιλτ ήταν σκληρός, πεισματάρης και με μεγάλη αγάπη για τα χρήματα και την ξέφρενη διασκέδαση. Σε ηλικία 15 ετών έπεισε την μητέρα του να του δώσει ένα δάνειο, αγόρασε ένα σκάφος και μετέφερε επιβάτες από το Στέιτεν Άιλαντ στο Μανχάταν. Αυτή ήταν η εκκίνηση για την μεγάλη περιουσία που κατάφερε να συγκεντρώσει στην διάρκεια της ζωής του.

Ο Άντερσον Κούπερ με την μητέρα του Γκλόρια Λάουρα Βάντερμπιλτ

 

Παράλληλα απέκτησε συνολικά 13 παιδιά αλλά άφησε ολόκληρη την περιουσία του στον πρωτότοκο γιο του Γουίλιαμ Χένρι Βάντερμπιλτ. Άλλωστε πίστευε ότι τα χρήματα δεν πρέπει να μοιραστούν για να μην φθίνει η δύναμη της οικογένειας.    

Τελικά ο Γουίλιαμ Χένρι Βάντερμπιλτ κατέληξε στα δικαστήρια με τον μικρότερο αδερφό του Κόρνι Βάντερμπιλτ, ο οποίος διεκδικούσε μερίδιο των χρημάτων. Μετά από μία μακρά δικαστική διαμάχη ο μεγαλύτερος γιος δέχθηκε να παραχωρήσει στον Κόρνι ένα μικρό ποσό ύψους 1 εκατ. δολαρίων. Ωστόσο η ψυχική υγεία του Κόρνι Βάντερμπιλτ, ο οποίος φημολογείται ότι ήταν ομοφυλόφιλος, αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα. Τελικά έδωσε ο ίδιος τέλος στην ζωή του σε ένα ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης.

Ο Άντερσον Κούπερ σε μικρή ηλικία με την μητέρα του

 

Το τέλος και η μητέρα του Άντερσον Κούπερ

Μέχρι τον 19ο αιώνα η οικογένεια Βάντερμπιλτ και οι απόγονοι της είχαν καταφέρει να σπαταλούν αλόγιστα την περιουσία τους σε πάρτι, ξέφρενη και πολυτελή ζωή και να γίνουν γνωστοί στην ελίτ των ΗΠΑ.

Η μητέρα του Άντερσον Κούπερ ήταν η Γκλόρια Λάουρα Βάντερμπιλτ, που αποτέλεσε το τελευταίο μέλος της δυναστείας που έζησε στην σκιά του αμύθητου πλούτου. Πατέρας της ήταν ο Ρέτζι Βάντερμπιλτ, που ήταν γνωστός στην αμερικανική υψηλή κοινωνία ως μέθυσος και μεγάλος τζογαδόρος. Η μητέρα της Γκλόρια Μόργκαν ήταν 24 χρόνια μικρότερη από τον σύζυγο της και έγινε δεκτή στην οικογένεια όταν δέχθηκε να εξεταστεί από γιατρό για να πιστοποιηθεί η παρθενία της. Έφερε στην ζωή την Γκλόρια Λάουρα Μόργκαν Βάντερμπιλτ το 1924. Λίγους μήνες μετά ο σύζυγος της πέθανε από κίρρωση του ήπατος.

Η Γκλόρια Λάουρα Βάντερμπιλτ σε νεαρή ηλικία

Ως χήρα η Γκλόρια Μόργκαν έμεινε φτωχή καθώς ο άντρας της είχε κατασπαταλήσει την μεγάλη περιουσία του και χρωστούσε μεγάλα χρηματικά ποσά. Για να ξεχρεώσει η Γκλόρια Μόργκαν υποχρεώθηκε να πουλήσει το σπίτι της οικογένειας και όλα τα υπάρχοντα του. Στη συνέχεια διεκδίκησε ένα καταπίστευμα ύψους 2,5 εκατ. δολαρίων που είχε αφήσει ο πεθερός της για την κόρη της.

Μόλις άρχισε να λαμβάνει χρήματα ξεκίνησε μία άκρως κοσμική και πολυτελή ζωή. Τότε μία θεία της 10χρονης Γκλόρια Λάουρα Βάντερμπιλτ πήγε στα δικαστήρια την μητέρα της προκειμένου να αποδείξει ότι ήταν ακατάλληλη για να την φροντίζει. Η Γερτρούδη Βάντερμπιλτ Γουίτνεϊ ζήτησε την επιμέλεια της 10χρονης και όσα ακούστηκαν τότε στο δικαστήριο είχαν προκαλέσει σάλο στα αμερικανικά σαλόνια.

Η Γκλόρια Λάουρα Βάντερμπιλτ

Μάλιστα μία από τις γαλλίδες υπηρέτριες της Γκλόρια Μόργκαν είχε αναφέρει ότι την είχε δει να έχει ερωμένη την λαίδη Μίλφορντ Χέιβεν, την κόρη ενός Ρώσου μεγάλου δούκα. Έτσι η Γερτρούδη Βάντερμπιλτ πέτυχε να πάρει υπό την προστασία της την ανιψιά της.

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!