Έκτορας Μποτρίνι: «Θέλω να βγάλω καλούς μάγειρες, όχι καλά παιδιά»
Της ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑΣ ΤΡΙΑΝΤΟΥ – ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Striantou7@gmail.com
Ήταν νωρίτερα στο Botrini’s στο Χαλάνδρι από την ώρα της συνέντευξης. Αμέσως καταλαβαίνεις πως είναι συνεπής και τελειομανής. Ο πολυβραβευμένος σεφ Έκτορας Μποτρίνι φέτος μέσα από το Hells Kitchen τα στον ΑΝΤ-1 μας δείχνει τη σκληρότητα της αληθινής κουζίνας. Είναι αυστηρός, αθυρόστομος και ξεσπά όταν βλέπει τραγικά λάθη. Δεν μετανιώνει για τον τρόπο του καθώς έτσι κατάφερε να μπει στην λίστα με τους καλύτερους σεφ στον κόσμο. Ωστόσο οι εκρήξεις του κατά της διάρκεια της εκπομπής έχουν κάνει πολλούς να τον κρίνουν αρνητικά. Αν τον ενοχλεί; Καθόλου. «Σε όλες τις κουζίνες υπάρχουν εντάσεις. Αυτή είναι η πραγματικότητα . Ακόμα και στις ταβέρνες που μπορεί να υπάρχουν τρία άτομα υπάρχει ένταση. Το Hells Kitchen είναι η μόνη εκπομπή στην Ελλάδα που δεν έχει σενάριο. Yπάρχουν δυο ομάδες, ένα μενού και συμβαίνει ότι σε κάθε εστιατόριο τη στιγμή. Υπάρχουν 56 κάμερες, είναι όλα ελεύθερα και μετά μοντάζ. Ο καθένας βγάζει τον εαυτό του, όλα είναι αληθινά» εξηγεί στο Secret.
Τον ενοχλούν τα αρνητικά σχόλια; «Ειλικρινά δεν με ενοχλεί τίποτα γιατί θεωρώ πως κάνω άψογα τη δουλειά μου. Εγώ είμαι μαλθακός άλλοι είναι πιο αυστηροί από μένα. Για μένα δεν είναι παιδιά είναι επαγγελματίες, τα παιδιά είναι στην παιδική χαρά. Για παράδειγμα όταν έχεις 15 άτομα από 22 με 40 ετών και είναι ο ένας μ το κινητό, ο άλλος με τη μουσική θα υπάρξουν ατυχήματα, η κουζίνα θα είναι βρώμικη. πρέπει να υπάρχει πειθαρχία και ιεραρχία. Αλλιώς δεν μπορείς να κάνεις αυτή τη δουλειά. Όσο για αυτό που τον εκνευρίζει περισσότερο, απαντά αμέσως χωρίς σκέψη: «Η ανθρώπινη ηλιθιότητα, όταν ο άλλος δεν καταλαβαίνει. Είναι σοβαρή υπόθεση το φαγητό. Χτες μου έφεραν οκτώ κιβώτια ψάρια, ποιος θα τα καθαρίσει; Είναι 4 ώρες δουλειά. Όταν του λες του άλλου πως πρέπει να καθαρίσει το ψάρι και σκέφτεται πως θα το πιάσει, δεν έχουν κατανοήσει ποια είναι η δουλειά του μάγειρα» τονίζει. Η τηλεθέαση δεν τον αγχώνει. Ξέρει τι κάνει, θέλει να δίνει τον καλύτερο του εαυτό κι γνώριζε εξ αρχής πως ήδη υπήρχαν προγράμματα στην τηλεόραση που είχε ταυτιστεί μαζί τους το κοινό: «Τα νούμερα στην αρχή ήταν χλιαρά τώρα είμαστε πολύ πάνω. Ξεκινήσαμε στο τελείωμα της σεζόν με ένα Survivor και ένα Master Chef που είχαν το κοινό τους και πάλι την περασμένη Κυριακή κάναμε 15,6%. Σίγουρα αν είχε ξεκινήσει από την αρχή θα είχε πολύ καλύτερα νούμερα» δηλώνει. Μπορεί να φωνάζει αλλά την ψυχραιμία του δεν την χάνει. Η εμπειρία του τον έχει μάθει να προλαβαίνει το κακό πριν γίνει: «Έκτος εαυτού δεν με έχει βγάλει κανείς, προσπαθώ να τα προλαβαίνω όλα αλλιώς το κόβω από στην αρχή. Όταν θα φωνάξω, μετά από ένα λεπτό ηρεμώ. Δεν έχω τίποτα προσωπικό με κανέναν. Όταν βρίσω κάποιον μετά έχει τελειώσει και αυτό είναι το μεγαλείο… μετά από λίγο να του μπράβο. Θέλω να βγάλω καλούς μάγειρες όχι καλά παιδιά»
Στον έρωτα δεν είναι αυστηρός, αντίθετα δεν τον ενοχλεί καθόλου αν η γυναίκα δεν μαγειρεύει ενώ η σύντροφός του τον κρίνει συχνά : «Είμαι νορμάλ άνθρωπος, δεν βρίζω και πάντα υπάρχει κριτική. Οι πιο σκληροί κριτές είναι αυτοί που είναι δίπλα σου και σε αγαπάνε. Όσο για τη μαγειρική, ναι μου μαγειρεύει αλλά δεν με αφορά πολύ αυτό. Η γυναίκα είναι για άλλα πράγματα…» Θα φάμε κουφέτα από τον Έκροτα Μποτρίνι; Ο ίδιος αφήνει ένα μυστήριο γύρω από την προσωπική του ζωή: «Μπορεί να έχουμε φάει και να μην το ξέρετε… θα βγάλουμε τα μυστικά μας στη φόρα;» λέει χαριτολογώντας! Προχωράει στο Botrinis restaurant και κουτσαίνει… Το πόδι του ακόμα τον ταλαιπωρεί όμως ο τηλεθεατής δεν έχει καταλάβει τίποτα: «Έκανα ένα μεγάλο χειρουργείο στο γόνατό μου, μετά το ξαναχτυπούσα και θέλω ακόμα ένα μήνα φυσιοθεραπεία. Είναι λίγο κουραστικό να μένεις πίσω, στην αρχή ήμουν στο κρεβάτι για 15 μέρες, είναι προβληματικό δεν είναι τόσο εύκολο όμως και την εκπομπή βγάλαμε χωρίς γκρίνιες» εξηγεί.
Σχολιάστηκαν έντονα τα πλάνα όπου ο ίδιο πετάει τα φαγητά που δεν ήταν καλά στα σκουπίδια. Κατηγορήθηκε πως στις μέρες μς, πετάει φαγητό. Όμως είναι ξεκάθαρος και σε αυτό το κομμάτι: «Με τσαντίζει η υποκρισία. Ένα πράγμα που πρέπει να πάει στα σκουπίδια δεν το δίνουμε να το φάει συνάνθρωπος. Τον ισοπεδώνουμε τελείως. Πόσο σωστό είναι το καμένο φαγητό να το δώσεις σε ένα άστεγο; Ζώο είναι; Εμείς πετάμε φαγητό που δεν τρώγεται. Που είναι λύσσα, που βρωμάει, που έχει καεί. Αν κάποιος από το τραπέζι γυρίσει το πιάτο επειδή έχει δίπλα κρεμμύδια που δεν το θέλει, φυλάμε το πιάτο και το βράδυ τα τρώμε οι μάγειρες το σέρβις και όλοι. » τονίζει. Τι απαντά στον Σπύρο Μπιμπίλα που δημόσια είπε πως δεν πέρασε καλά στο Hells Kitchen αφού ο Μποτρίνι δεν πήγε στο τραπέζι τους, τους απαξίωσε και δεν τους είπε ούτε γεια; « Κάνει λάθος και θα έπρεπε να είναι πιο τυπικός και τίμιος. Εγώ δεν ήξερα καν ότι ήρθε καλεσμένος. Όταν τον είδα να μπαίνει τον χαιρέτησα μιλήσαμε, τους καλωσόρισα και βγάλαμε και φωτογραφία, έχουμε τις κάμερες και μπορούμε να δούμε τα πάντα. Μετά δυστυχώς η βραδιά του σέρβις ήταν δραματική το μισό εστιατόριο δεν τρώει εγώ ασχολήθηκα με τους παίκτες και με τη παρέα του πήγαν στο μπαρ και φωνάζαμε. Αν έχει πρόβλημα να έρθεις το εστιατόριό μου να το πει» ολοκληρώνει.