Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Άπλυτα ρούχα, η… νέα τάση – Σχεδιαστές και άνθρωποι της μόδας «σαμποτάρουν» το πλυντήριο ρούχων

Το ξέρατε ότι υπάρχει διαγωνισμός που βραβεύει την… «απλυσιά» των ρούχων;

Το «Indigo Invitational» διεξάγεται φέτος για πέμπτη συναπτή χρονιά, αναφέρει το BBC και προσθέτει ότι στον διαγωνισμό συμμετέχουν άνθρωποι απ΄όλο τον κόσμο που φορούν τζιν παντελόνι. Απ΄όσους συμμετείχαν, πολλοί παραδέχτηκαν ότι σπανίως πλένουν τα ρούχα τους. Ορισμένοι υποστήριξαν ότι τα πλένουν μόνον όταν τα έχουν φορέσει 150 ή 200 φορές.

Ωστόσο, υπήρξαν και άλλοι που είπαν ότι δεν πλένουν ποτέ τα ρούχα τους καθώς, αντί να στραφούν στο πλυντήριο ρούχων, έχουν βρει άλλους τρόπους να φροντίζουν τα ρούχα τους. Ορισμένοι τα απολυμαίνουν με υπεριώδη ακτινοβολία, το οποίο ονομάζουν «λουτρό του ήλιου». Αυτό που κάνουν, δηλαδή, είναι να τα αερίζουν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Όπως μεταδίδει το BBC, η τάση των άπλυτων ρούχων ακολουθείται μέχρι και από τον διευθύνοντα σύμβουλο του κολοσσού των τζιν Levi’s. Ο Σάμπο αγόρασε τα πρώτα του τζιν το 2010. Υιοθέτησε τη συνήθεια αυτή, όταν πήρε μόλις δύο από αυτά τα τζιν σε ένα ταξίδι που έκανε από τον Καναδά προς την Ευρώπη και το οποίο διήρκεσε ένα εξάμηνο. Ο ίδιος παραδέχεται πως πλένει σπανίως στο πλυντήριο τα ρούχα του καθώς, όπως επισημαίνει «μόλις η γυναίκα μου μυρίσει το τζιν μου, πάνε αμέσως στο καλάθι για τα άπλυτα».

Ωστόσο, ακόμη και διασημότητες υιοθετούν την πρακτική αυτή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η σχεδιάστρια Στέλλα Μακάρτνεϊ, η οποία είχε προκαλέσει με τα σχόλιά της, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει παλαιότερα στη βρετανική εφημερίδα «Guardian»: «Βασικά ισχύει ο εξής εμπειρικός κανόνας: Αν δεν είναι επιτακτική ανάγκη να καθαρίσετε κάτι, τότε μην το καθαρίζετε. Δεν βάζω ρούχα στο πλυντήριο απλώς επειδή έχουν φορεθεί. Η ίδια, είμαι απίστευτα καθαρός άνθρωπος, αλλά δεν λατρεύω το στεγνό καθάρισμα».

Δύο από τα βασικά κίνητρα για την συγκεκριμένη τάση της… απλυσιάς είναι οι ανησυχίες που εγείρονται τόσο για την περιβαλλοντική κρίση, όσο και για την αύξηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας. «Δεν θέλουμε οι άνθρωποι να πιστεύουν ότι δεν μπορούν να πλύνουν τα ρούχα τους, με το φόβο ότι καταστρέφουν τον πλανήτη, στην πραγματικότητα πρόκειται για μία προσπάθεια να επιτευχθεί μία ισορροπία», επισημαίνει ο Μαρκ Σάμνερ, λέκτορας βιώσιμης μόδας στο Πανεπιστήμιο του Leeds.

«Ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορείς να κάνεις σε ένα ρούχο, όσον αφορά την αντοχή του, είναι να το πλύνεις», προσθέτει. Επισημαίνει επίσης ότι η μείωση της συχνότητας του πλυσίματος των ρούχων μας είναι μία σωστή επιλογή για το περιβάλλον, και δεν είναι ότι υποστηρίζει το «σαμποτάζ» στο πλυντήριο ρούχων.

«Αν τα ρούχα σας δεν μυρίζουν, τότε μην κάνετε τον κόπο να τα πλύνετε», συμβουλεύει ο Σάμνερ, ενώ συμπληρώνει πως «όταν πρόκειται να τα πλύνετε, φροντίστε να τα πλένετε σε χαμηλές θερμοκρασίες ή βάλτε το πλυντήριο στην επιλογή της γρήγορης πλύσης.

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!