Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Issey Miyake: “Έφυγε” από καρκίνο ο εμβληματικός “ιππότης της μόδας”, που δημιούργησε τα ατσαλάκωτα, πτυχωτά ρούχα (εικόνες)

Ντονατέλα Αδάμου

Ο καρκίνος τον νίκησε. Ο εμβληματικός Ιάπωνας σχεδιαστής μόδας Issey Miyake έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών, μετά από μάχη με την επάρατη νόσο.

Με την αγαπημένη του Κρίστι Τέρλινγκτον

Ο ντιζάινερ που τα αρώματά του -ιδίως το L’ eau d’ Issey- έχουν συνδεθεί με τα πιο φίνα του πλανήτη και πάντα αποτελούσαν μπεστ σέλερ του, ο άνθρωπος που φόρεσε ρούχα… εν κινήσει στα διασημότερα μοντέλα του πλανήτη, μεταξύ των οποίων η Σίντι Κρόφοροντ και η Κρίστι Τέρλινγκτον, ο καλλιτέχνης που έγινε γνωστός απ’ άκρη σ’ άκρη του κόσμου, στον χώρο της μόδας και της showbiz, κι αποθέωσε η Γκρέις Τζόουνς φορώντας δημιουργίες του σταθερά σε επίσημες εκδηλώσεις, πλέον θα παραδίδει μαθήματα στυλ συτους ουρανούς.

 

Παγκοσμίως γνωστός για το  ατσαλάκωτο πτυχωρτό στυλ ρούχων του και για το χαρακτηριστικό μαύρο ζιβάγκο, που δημιούργησε ειδικά για τον φίλο του, ιδρυτή της Apple Στιβ Τζομπς, έγραψε το ολοδικό του χρυσό κεφάλαιο στην ιστορία της παγκόσμιας μόδας από τη δεκαετία του ’80, απ’ όταν ξεκίνησε να μεσουρανεί. Γεννημένος στη Χιροσίμα, ήταν επτά ετών όταν έπεσε η ατομική βόμβα στην πόλη, ενώ το 2009. Σε άρθρο του στους New York Times, διατράνωνε ότι δεν ήθελε να χαρακτηρίζεται ως «ο σχεδιαστής που επέζησε» από τη βόμβα.

«Όταν κλείνω τα μάτια μου, εξακολουθώ να βλέπω πράγματα που κανείς δεν πρέπει να ζήσει ποτέ», έγραψε, προσθέτοντας ότι μέσα σε τρία χρόνια, η μητέρα του “έσβησε” από έκθεση στην ακτινοβολία. “Επιχείρησα -ανεπιτυχώς-, να τα αφήσω πίσω μου, προτιμώντας να σκέφτομαι πράγματα που μπορούν να δημιουργηθούν, όχι να καταστραφούν, και που φέρνουν ομορφιά και χαρά. Έτρεξα προς τον τομέα του σχεδιασμού ρούχων, εν μέρει επειδή είναι μια δημιουργική μορφή αυτό είναι σύγχρονο και αισιόδοξο».

Η σχολή μόδας Miyake 

Ο Issey σπούδασε γραφιστική στο Τόκιο, ενώ αργότερα έμαθε σχέδιο ρούχων στο Παρίσι, όπου συνεργάστηκε με τους διάσημους σχεδιαστές Γκι Λαρός και Ιμπέρ ντε Ζιβανσί, πριν κατευθυνθεί στη Νέα Υόρκη.   Το 1970 επέστρεψε στο Τόκιο και ίδρυσε το Miyake Design Studio.

 

Η Σίντι Κρόφορντ στις αρχές των 90s με δημιουργία του

Η Γκρέις Τζόουνς, εδώ με τη Ναόμι Κάμπελ, προτιμούσε σταθερά Miyake για επίσημες εμφανίσεις

 

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, ανέπτυξε έναν νέο τρόπο πλισέ, τυλίγοντας τα υφάσματα ανάμεσα σε στρώματα χαρτιού και τοποθετώντας τα σε πρέσα θερμότητας, με τα ρούχα να κρατούν το πτυχωτό σχήμα τους.

Τελικά, ανέπτυξε περισσότερες από δώδεκα σειρές μόδας που κυμαίνονταν από την κύρια Issey Miyake για άνδρες και γυναίκες μέχρι τσάντες, ρολόγια και αρώματα πριν ουσιαστικά αποσυρθεί το 1997 για να αφοσιωθεί στην έρευνα.

 

 

Από την τελευταία του συλλογή για το Φθινόπωρο-Χειμώνας 2022-2023

Ο ίδιος υποστήριζε ότι τα ρούχα που σχεδιάζει κατά γενική ομολογία, “δεν έχουν ηλικία”, μπορούν να φοριούνται για πάντα ενώ τόνιζε ότι: “Η δουλειά των σχεδιαστών είναι να δημιουργείς κάτι που να λειτουργεί στην πραγματική ζωή”.  Στον αποκαλούμενο και “ιππότη της μόδας”, απονεμήθηκε η Λεγεώνα της Τιμής από τη γαλλική κυβέρνηση το 2016, σε τελετή στο Εθνικό Κέντρο Τέχνης του Τόκιο.

Στιγμιότυπο από την πιο χαρακτηριστική του κολεξιόν, με ρούχα εν κινήσει, αυτήν του 1995 στο Παρίσι
Το μπεστ σέλερ του L’ Eau d’ Issey

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!