Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Μπορούν οι λύκοι να σώσουν τη Ρώμη από τα αγριογούρουνα;

Δεν είναι μόνο η Θεσσαλονίκη που προσελκύει αγριογούρουνα: με τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό τους να εξελίσσεται σε μείζον ζήτημα για τους πανικοβλημένους κατοίκους της Ρώμης, η λύση θα μπορούσε να δοθεί από την ίδια τη φύση: έπειτα από δεκαετίες απουσίας, οι λύκοι επιστρέφουν.

Χιλιάδες αγριογούρουνα εκτιμάται ότι περιφέρονται στα προάστια της Ρώμης, όπου καταβροχθίζουν σωρούς σκουπιδιών και τρομάζουν τους κατοίκους, ανέφεραν ειδικοί στους Times του Λονδίνου.

Το 2021, μια συμμορία αγριογούρουνων περικύκλωσε μια γυναίκα έξω από ένα σουπερμάρκετ και την ανάγκασε να παρατήσει τις σακούλες με τα ψώνια, τα οποία στη συνέχεια λεηλάτησαν.

Εκτός από την αναστάτωση που προκαλούν, τα αγριογούρουνα με τους απειλητικούς χαυλιόδοντες είναι πηγή ανησυχίας και λόγω της αφρικανικής πανώλής των χοίρων, η οποία προσβάλλει οικόσιτα και άγρια ζώα και απειλεί την παραγωγή του φημισμένου ιταλικού προσούτο.

Πέρυσι, μάλιστα, η κυβέρνηση απαγόρευσε τα πικνίκ στα πάρκα της πρωτεύουσας και απέσυρε ορισμένους κάδους απορριμμάτων.

Για να περιορίσει τον πληθυσμό, η Ρώμη κατασκεύασε φράχτη κατά μήκος του περιφερειακού αυτοκινητοδρόμου της Ρώμης. «Η ιδέα είναι ότι όλα τα αγριογούρουνα εντός του δακτυλίου θα προσβληθούν και θα πεθάνουν» δήλωσε ο Άνγκελο Φεράρι, επικεφαλής του κυβερνητικού σχεδίου κατά των αγριόχορων.

Έξω από τον περιφερειακό, στην περιοχή του Λάτσιο γύρω από τη Ρώμη, οι αρχές έδωσαν περισσότερες άδειες στους κυνηγούς αγριόχοιρων και ελπίζουν έτσι να απαλλαγούν από περίπου 50.000 εισβολείς.

Αυτό όμως είναι απίθανο να λύσει οριστικά το πρόβλημα, εκτίμησε ο Μαουρίτσιοπ Γκουμπιότι, επικεφαλής των πάρκων της Ρώμης. «Είναι πολύ δύσκολο να κλείσουμε ερμητικά όλο το μήκος του περιφερειακού» εξήγησε.

Το σχέδιο των αρχών συναντά εξάλλου αντιδράσεις από ακτιβιστές που διοργανώνουν διαμαρτυρίες και ξηλώνουν τμήματα του συρματοπλέγματος. Από την άλλη, οι αγρότες πραγματοποιούν αντιδιαδηλώσεις απαιτώντας μέτρα κατά των ζώων.

Παρά την κακή φήμη τους, οι λύκοι θα μπορούσαν να αποδειχθούν χρήσιμοι. Το 2013 εντοπίστηκαν λύκοι στο καταφύγιο του Καστέλ ντι Γκουιντό, εντός της μητροπολιτικής περιοχής της Ρώμης, για πρώτη φορά έπειτα από έναν και πλέον αιώνα, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Αγριοτόπων.

Σύμφωνα με τον Γκουμπιότι, οι λύκοι εμφανίζονται πλέον στην άκρη της πόλης όπου μπορεί να περιμένουν τους αγριόχοιρους που επιστρέφουν στο δάσος από κατοικημένες περιοχές μετά το τσιμπούσι με τα σκουπίδια.

Γενετικές αναλύσεις αποκάλυψαν υπολείμματα αγριόχοιρων στα κόπρανα των λύκων, ένδειξη ότι συμμετέχουν ήδη στην μεγάλη προσπάθεια κατά των εισβολέων.

«Η ισορροπία έρχεται» είπε ο Γκουμπιότι.

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!