Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία: Πυραυλικό σύστημα στέλνει ο Μπάιντεν-Με πυρηνικές ασκήσεις απαντά η Μόσχα

Αλλάζει τις ισορροπίες του πολέμου στην Ουκρανία η απόφαση των ΗΠΑ να στείλουν στον ουκρανικό στρατό το πυραυλικό σύστημα HIMARS. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, την απόφαση ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.

Πρόκειται για αυτοκινούμενους εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών, προσαρμοσμένους σε ελαφριά τεθωρακισμένα. Τα HIMARS θεωρείται πως έχουν μεγαλύτερο δραστικό βεληνεκές και είναι πιο ακριβείς.

Σύμφωνα με αναλυτές, η σημασία αυτού του συστήματος είναι μεγάλη και μπορεί να φέρει ανατροπές στο στρατιωτικό μέτωπο. Οι μάχες στο ουκρανικό έδαφος αφορούν κυρίως το πυροβολικό. Ο ρωσικός στρατός επιχειρεί με «βροχή» ρουκετών να ισοπεδώσει και να καταλάβει τον έλεγχο των ουκρανικών πόλεων. Μέχρι σήμερα η Μόσχα είχε μεγάλο πλεονέκτημα καθώς διέθετε περισσότερα συστήματα, πολεμοφόδια και γραμμές ανεφοδιασμού στα κύρια μέτωπα.

Ωστόσο το πυραυλικό σύστημα των ΗΠΑ έχει μεγαλύτερη εμβέλεια από τα ρωσικά συστήματα αλλά και μεγαλύτερη ακρίβεια. Τα ρωσικά συστήματα πρέπει να έχουν ανθρώπινο χειριστή ενώ οι αμερικανικοί εκτοξευτήρες χρησιμοποιούν αυτόματα συστήματα GPS. Στο πολιτικό επίπεδο ο Αμερικανός πρόεδρος ήθελε να στείλει ένα μήνυμα στην Μόσχα ότι δεν θα αφήσει το Κίεβο μόνο του απέναντι στον ρωσικό στρατό.

Την ίδια στιγμή η Μόσχα απαντά σήμερα με στρατιωτικές ασκήσεις των πυρηνικών δυνάμεων της. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax,που επικαλείται το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, τα γυμνάσια διεξάγονται στην επαρχία Ιβάναβα, βορειοανατολικά της Μόσχας. Σε αυτά συμμετέχουν περίπου 1.000 στρατιωτικοί, με περισσότερα από 100 οχήματα και εκτοξευτήρες διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBMs) τύπου Γιαρς.

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!