Όλα τα νέα στην ώρα τους
Lifestyle, Gossip, Celebrity News

Μεγαλώνει η πίεση Ερντογάν σε Ουάσινγκτον και ΝΑΤΟ: «Λέμε όχι σε Σουηδία και Φινλανδία»

Επιμένει στην σκληρή στάση του ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και συνεχίζει να αρνείται την είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας στην βορειοατλαντική Συμμαχία.

Μέχρι σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος δήλωνε ότι η Άγκυρα δεν μπορεί να πει «ναι» στην είσοδο των δύο χωρών εάν δεν ληφθούν υπόψη οι τουρκικές ενστάσεις σε θέματα τρομοκρατίας και ασφάλειας. Σήμερα για πρώτη φορά σε βίντεο που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του Τούρκου προέδρου στο twitter ο Ταγίπ Ερντογάν λέει ξεκάθαρα «όχι» στις δύο χώρες.

«Θα συνεχίσουμε την πολιτική μας με αποφασιστικό τρόπο. Είπαμε στους συμμάχους μας ότι θα πούμε ‘’όχι’’ στην συμμετοχή της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», τόνισε ο Ταγίπ Ερντογάν. Δημόσια το επιχείρημα του Τούρκου προέδρου είναι ότι οι δύο χώρες ενισχύουν οικονομικά τρομοκράτες κυρίως μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ). «Το ΝΑΤΟ είναι ένας συνασπισμός ασφαλείας και δεν μπορούμε να δεχτούμε τρομοκράτες να βρίσκονται σε αυτόν», υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ωστόσο αναλυτές βλέπουν πίσω από αυτή την στάση της Άγκυρας την προσπάθεια του Ταγίπ Ερντογάν να υποχρεώσει τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν να έρθει πιο κοντά και να κάνει παραχωρήσεις.

Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου έρχονται μόλις μία ημέρα μετά την συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν με τον Τούρκο ομόλογο του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Νέα Υόρκη. Το θέμα των δύο  νέων υποψήφιων μελών στο ΝΑΤΟ αλλά και οι αγορές αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών από την Τουρκία εκτιμάται ότι βρισκόταν ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης.

Δημόσια το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πριν την συνάντηση δεν θέλησε να σχολιάσει την ατζέντα. Στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά την συνάντηση οι δύο υπουργοί δεν αναφέρθηκε το θέμα του ΝΑΤΟ αλλά μία γενικόλογη σημείωση «στην συνεργασία των δύο χωρών για να αντιμετωπίσουν τις παρούσες γεωπολιτικές προκλήσεις». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι δύο υπουργοί μίλησαν για τους τρόπους που μπορούν να ενισχύσουν την συνεργασία τους σε θέματα άμυνας, αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, της ενέργειας, της επάρκειας τροφίμων, της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής. «Συμφώνησαν να εντείνουν τις συζητήσεις σε ένα φάσμα γεωπολιτικών θεμάτων», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ταυτόχρονα σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν αναμένεται να συναντηθεί με τους ηγέτες της Σουηδίας και της Φινλανδας, που άφησαν στην άκρη την ουδετερότητα των χωρών τους και επιθυμούν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Πριν το ταξίδι του στην Ασία ο Τζο Μπάιντεν θα βρεθεί με την Σουηδή πρωθυπουργό, Μαγκνταλένα Άντερσον και τον πρόεδρο της Φινλανδίας, Σαουλί Νιινίστο για να συζητήσουν τις αιτήσεις ένταξης στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Google News icon
Ακολουθήστε την ontime24 στο Google News!